Mbo-studenten over cultuur op school en in de vrije tijd

Nulmeting MBO Cultuurkaart met budget
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Wat doen mbo-studenten aan kunst en cultuur op school en in de vrije tijd en hoe kijken zij hier tegenaan? In de factsheet lees je de stand van zaken bij aanvang van de pilot ‘MBO Cultuurkaart met budget’.

Sinds 2016 ontvangen mbo-studenten een MBO Cultuurkaart voor korting op culturele activiteiten in de vrije tijd. Daarnaast stelt het ministerie van OCW sinds eind 2022 budget beschikbaar. Daarmee kunnen mbo-docenten aanbod van culturele organisaties in de lessen integreren. Tijdens deze twee jaar durende pilot ‘MBO Cultuurkaart met budget’ onderzoeken we de effecten van dit budget.

Nulmeting

In deze nulmeting schetsen we een beeld van wat mbo-studenten bij aanvang van de pilot ‘MBO Cultuurkaart met budget’ aan kunst en cultuur deden in hun vrije tijd en op school en hoe ze hier tegenaan keken.

Bevindingen

Een paar opvallende bevindingen uit de factsheet:

  • Veel mbo-studenten zijn ook in hun vrije tijd creatief bezig. Ruim driekwart van de ondervraagde studenten maakte creatieve foto’s of films. Iets minder dan de helft schreef, zong of bespeelde een muziekinstrument.
  • In het afgelopen halfjaar ging meer dan 80% van de mbo-studenten in hun vrije tijd naar de film. Bijna driekwart van de ondervraagden bezocht een museum.
  • Mbo’ers van 21 jaar of ouder ondernamen meer verschillende actieve culturele activiteiten dan jongere studenten.
  • De ondervraagde studenten ervaren drempels om mee te doen aan culturele activiteiten. Ruim 40% noemt een gebrek aan tijd als belangrijkste reden, ruim 35% vindt de activiteiten te duur.
  • Ruim twee derde van de mbo-studenten wil meer culturele activiteiten op school en meer inspraak bij het kiezen van deze activiteiten.

Meer lezen

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 0 / 5. totaal 0

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (1)
Emma Harjadi Herman (Stedelijk Museum Amsterdam) 03-05-2024

Beste Huub,
Hartelijk dank voor deze data. Heel interessant en in verschillende opzichten een stuk positiever dan ik had gedacht. Wat een hoge percentages aan cultuurparticipatie bijvoorbeeld! Het effect van de MBO Cultuurkaart wordt me alleen niet duidelijk uit het rapport. Kun je dat nog extra duiden?
Vriendelijke groet,
Emma Harjadi Herman, Stedelijk Museum Amsterdam

reageer
Huub Braam 05-05-2024

Emma dank voor je reactie en vraag. De nulmeting onder de studenten zegt (nog) niks over het effect van de cultuurkaart, omdat op het moment van meten deze nog niet ingezet was. Op dit moment doen Researchned en KBA onderzoek onder docenten, studenten en culturele instellingen (ze maken ook gebruik van de gegevens van cjp) - specifiek naar het effect van mbo-card.

reageer
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Huub Braam
Huub Braam
Functie: Specialist Onderzoek
Expertise: mbo,onderzoek,voortgezet onderwijs
huubbraam@lkca.nl
06 15 58 73 14
Bekijk alle experts
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel