Cultuurkrant NL – 2020, nummer 1

Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
In dit nummer van de Cultuurkrant NL een interview met directeur Deirdre Carasso en kunstenaar Wolf Brinkman over het radicale museumbeleid van ‘hun’ Stedelijk Museum Schiedam. ‘Mensen hebben een feilloze bullshitdetector’, zegt Carasso.
maatjesproject Stedelijk Museum Schiedam
Het maatjesproject van Stedelijk Museum Schiedam.

En verder:

 • Aandacht voor curriculum.nu. We vroegen aan zes professionals: hoe denken jullie over de voorstellen voor een nieuw curriculum? En wat vinden jullie van het leergebied ‘Kunst & Cultuur? Lees hun reacties, die uiteenlopen van uitgesproken kritisch tot zeer positief.
 • Interessant voor iedereen die rondloopt met een interessant project: Vier grote cultuurfondsen hebben dit jaar samen een bedrag van bijna 100 miljoen euro te verdelen. Wat doen de fondsdirecteuren om het aanvragers zo gemakkelijk mogelijk te maken?
 • Er is veel muzikaal talent in penitentiaire inrichtingen, ontdekte Rocco Ostermann van de band De Niemanders. ‘Muziek is een helende kracht in het universum.’
 • Doe goed onderzoek naar de effectiviteit van het huidige cultuurbeleid, bepleit Edwin van Meerkerk. Daar is nu te weinig over bekend. Terwijl de overheid dit jaar weer fors investeert in onder meer cultuuronderwijs.
 • Een column van theatermaker en theaterdocent Hanna Timmers (Theater na de Dam). Dit jaar staat Nederland met een groot uitroepteken stil bij 75 jaar vrijheid. Maar zou het niet beter zijn daar een vraagteken bij te zetten?
 • Interview met directeur Deirdre Carasso en kunstenaar Wolf Brinkman over het radicale museumbeleid van ‘hun’ Stedelijk Museum Schiedam.
 • We besteden aandacht aan een relatief nieuw begrip: Cultureel Vermogen. Hoe stimuleren we dat mensen zich cultureel blijven ontwikkelen? Wat gebeurt er in de speciale proeftuinen die rond dit begrip zijn ingericht?
 • Scholieren en mbo-stagiaires doen enthousiast mee aan de jongerenvoorstelling Trojan Wars van HNTJong. De hedendaagse zappende en swipende jongeren vinden zo’n vijf uur durend epos uit de Griekse mythologie eigenlijk ‘wel vet’.
 • Nieuwe kansen voor kunstinstellingen: Fonds 21 breidt haar regeling voor kunsteducatie in het mbo uit. Creativiteitsontwikkeling is cruciaal voor deze grote groep jongeren.
 • De kunstvakken zijn niet erg populair onder havisten en vwo’ers, blijkt, niet voor de eerste maal, uit onderzoek. Arno Neele kijkt achter de cijfers.
 • Dit jaar staat Nederland stil bij 75 jaar vrijheid. Hanna Timmers zet daar een vraagteken bij, want zijn we wel écht bevrijd van die oorlog?

Neem een abonnement en ontvang voortaan de Cultuurkrant NL gratis in je brievenbus!
Gezien de huidige omstandigheden, kan het iets langer duren voordat je de krant in de bus hebt. Hieronder kun je via de link al wel vast door de krant bladeren. Het interview met Rocco Ostermann staat al op onze website.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 3.5 / 5. totaal 4

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel