Andere geldbronnen

Crowdfunding, donaties, sponsoring en speciale acties
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Er zijn ook andere manieren om aan geld te komen, bijvoorbeeld door een crowdfundingactie op te zetten of te werken met sponsoren. Hieronder de mogelijkheden op een rij.

Crowdfunding

Een amateurkunstvereniging, stichting of iemand die een cultureel project wil organiseren en die geen of een te klein startkapitaal heeft, kan gebruik maken van crowdfunding. Daarbij wordt het project op een crowdfunding-site gezet met de vermelding van het benodigde bedrag. Het is de bedoeling bezoekers zo enthousiast te maken, dat zij een klein bedrag willen investeren. Deze kleine investeringen bij elkaar financieren het project.

Donaties

Donaties zijn giften van particulieren of organisaties, structureel of incidenteel. Donaties kunnen bestaan uit geld of bijdragen in natura. Voor veel verenigingen zijn donateurs direct te vinden in de familie- en vriendenkring, de wijk of gemeente. Het verschil met sponsors is dat degene die geld geeft er niets voor terug hoeft te krijgen. Er zijn ook andere manieren om als individu geld te geven aan een culturele instelling op project, zoals via legaten, donateurlidmaatschappen of via een cultuurmecenaat.

Sponsoring

Sponsoring voor cultuur werkt volgens het principe ‘voor wat hoort wat’. Dat houdt in dat je vereniging, stichting of culturele project een financiële bijdrage krijgt van een bedrijf en je in ruil daarvoor iets terug doet. Bijvoorbeeld: goede PR. Je noemt je sponsor in je media-uitingen, van posters en flyers tot interviews. Wat komt er verder kijken bij sponsoring?

Speciale acties

Vaak zijn contributies of kaartverkoop de belangrijkste bron van inkomsten voor amateurkunstverenigingen en stichtingen. Daarnaast kun je geld binnenhalen met speciale acties.

Voorbeelden:

  • Geld verzamelen door oud papier in te zamelen, een loterij, veiling, tomboloa, bingo-avond of rommelmarkt organiseren, of zelf een ludieke actie verzinnen.
  • Aanhaken bij een van de landelijke acties:
    • Grote Clubactie – loterij voor Nederlandse verenigingen. Door loten te verkopen, krijgen zij extra inkomsten: 80% van de opbrengst gaat direct naar de clubkas.
    • Fondsenwerfsysteem (s)teun – Met behulp van (s)teunboekjes kun je snel veel geld ophalen: 80% van de opbrengst gaat direct in de eigen kas.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 5 / 5. totaal 1

Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel