Crowdfunding

Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Een amateurkunstvereniging, stichting of iemand die een cultureel project wil organiseren en die geen of een te klein startkapitaal heeft, kan gebruik maken van crowdfunding.

Met crowdfunding wordt het project op een crowdfunding-site gezet met de vermelding van het benodigde bedrag. Het is de bedoeling bezoekers zo enthousiast te maken, dat zij een klein bedrag willen investeren. Deze kleine investeringen bij elkaar financieren het project.

Online crowdfunden

Er zijn verschillende websites waarop je je project kunt financieren via crowdfunding. Veel van deze sites lijken op elkaar en hebben ongeveer dezelfde voorwaarden. Toch zitten er ook verschillen in. Het is slim vooraf goed na te denken welke site en vorm van crowdfunding het beste bij je past. Een site zonder starttarief lijkt misschien aantrekkelijker dan een site waarop je vooraf geld moet betalen. Toch, als de website met het starttarief meer bezoekers heeft, dan kan dat de slimmere keuze zijn. Tegelijkertijd, als je een grote achterban hebt en je eigenlijk alleen een manier zoekt om het geld op de goede plek te krijgen, kan een simpelere website uitkomst bieden. In dat geval kun je zelfs crowdfunden op je eigen website (WordPress heeft hier plugins voor).

Denk ook na over de thema’s van de crowdfunding websites. Past een cultuursite beter bij jouw project of heb je meer aan een site die gericht is op jouw gemeente.

Streefbedrag

Op het grootste deel van de crowdfunding websites moet je je streefbedrag binnen een bepaalde deadline behalen. Doe je dat niet dan krijgen de donateurs hun donatie teruggestort.

Meer informatie

Crowdfunding-sites

Overzicht van alle crowdfunding sites bij Cultureel Avonturiers
Voordekunst.nl (voor kunstprojecten)
Geldvoorelkaar.nl (platform dat geldgevers en -leners matcht)
Crowdaboutnow.nl (fanbased platform voor creatieven)

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 0 / 5. totaal 0

Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel