Tweede Kamerverkiezingen 2023 

Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Op 22 november vonden de (vervroegde) Tweede Kamerverkiezingen plaats. Wat is na de verkiezingen de rol voor cultuureducatie en cultuurparticipatie? 

Hoofdlijnenakkoord

Op 16 mei 2024 hebben de formerende partijen VVD, PVV, NSC en BBB een akkoord op hoofdlijnen gepresenteerd. Hoewel er in woorden weinig aandacht is voor kunst en cultuur, bevat het akkoord toch een aantal maatregelen die grote gevolgen kunnen hebben voor cultuureducatie en cultuurparticipatie. Wij zetten de belangrijkste cultuurparagrafen uit het nieuwe akkoord voor je op een rij, en de reacties hierop vanuit de sector.

Pamflet

De werkgroep cultuureducatie en -participatie van Kunsten ’92, waar LKCA onderdeel van uitmaakt, heeft voor de verkiezingen een pamflet voorbereid met inzet en aandachtspunten voor de formatie, deze lees je hier.

Pamflet cultuureducatie en -participatie in de formatie

1. Wettelijke verankering: betere 
samenhang tussen overheden

2. Versterk cultuureducatie op alle scholen, onder andere door verhoging Cultuurkaart 

3. Verwijder financiële drempels voor kinderen en jongeren die in armoede opgroeien

4. Zet professionele kunstvakdocenten in én zorg dat groepsleerkrachten in staat zijn zelf cultuuronderwijs te geven

5. Stel de sector financieel in staat om de drie culturele codes te kunnen implementeren

6. Maak het programma CMK, of een gelijkwaardige opvolger ervan, structureel

Cultuurparagrafen in partijprogramma’s

Kunsten ’92 heeft de cultuurparagrafen zoals opgenomen door de politieke partijen in hun concept verkiezingsprogramma’s per thema onder elkaar gezet. Deze lees je hier.

Doorrekeningen

Acht van de 26 politieke partijen die aan de Tweede Kamerverkiezingen meededen, hebben hun programma’s door laten rekenen door het Centraal Planbureau (CPB), namelijk: VVD, D66, GroenLinks-PvdA, ChristenUnie, Volt, JA21 en SGP. 

Uit deze doorrekeningen blijkt dat GroenLinks-PvdA en D66 als enige partijen willen investeren in de culturele en creatieve sector. Als het aan CDA, ChristenUnie, Volt, J21, SGP en VVD ligt gaat er juist geld vanaf. De volledige doorrekening van het CPB lees je hier.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 5 / 5. totaal 1

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel