Keitjes voor geluk en een glimlach

Culturele praktijken in beeld
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel

Soms kom je een moment in je leven tegen waarop de wereld ineens verandert. Bij mij was dat toen ik in het eerste coronajaar een rondje om door de polder ging. Op de terugweg zag ik toevallig een steentje op het schelpenpad liggen, met wat vage letters erop. Ik werd erg nieuwsgierig, pakte het op en zag aan de voorkant een vrolijke tekening. Op de achterkant een Duits woord: Pottsteine. Thuisgekomen ging ik gelijk op speurtocht, en via Google kwam ik op een Duitse Facebookpagina vol met beschilderde steentjes!

Stenen wegleggen op leuke plekjes

Er bleek een hele cultuur van beschilderde stenen te zijn. Natuurlijk bestaan die stenen al heel lang, ik had zelf met mijn kinderen ook wel eens steentjes geschilderd. Maar bij deze groep was het de bedoeling om je beschilderde steentjes weg te leggen op allerlei leuke plekjes, zoals banken en picknicktafels, wegwijspaddenstoelen, standbeelden en speeltuinen. Ze kunnen dan ‘gevonden’ worden en zo voor een glimlach zorgen. Ik was meteen enthousiast. Via iemand op die Duitse pagina hoorde ik over een Nederlandse stenengroep, Kei Tof. Ik werd lid en daar ben ik nog steeds blij om! In deze groep, toen nog met ongeveer 5000 leden, leerde ik alles over het stenen maken, rond laten zwerven en mensen blij maken.

Een verzameling van beschilderde en versierde stenen.

Houden of laten zwerven

De bedoeling is dat je stenen versiert. Dat mogen gevonden stenen zijn, of gekochte, wat je zelf het fijnste vindt. Daarna kun je met verfstiften, penseeltjes, kleurpotlood en zelfs aquarelverf aan de gang. Ook andere technieken zijn mogelijk, zoals dotten/stippen, decoupage (servetten plakken) of pouring (op een speciale manier verf gieten op de steen).

Op de achterkant kun je de naam van je Facebookgroep zetten en de cijfers van je postcode, zodat vinders van stenen dat kunnen melden op die pagina. Dan weet je dat je steen gevonden is. Maar je kunt ook niks achterop zetten, of alleen een groet. Net wat je zelf wil. Als een steen groot genoeg is zet ik er “houden of laten zwerven” bij. Ik vind het leuk als ik een steentje terugzie op de pagina, om te horen dat iemand er blij van geworden is. Dat zorgt bij mij ook voor een glimlach! Maar de meeste steentjes worden niet gemeld, en dat is ook prima. Het gaat mij er vooral om dat de vinder er blij van geworden is.

Niveau ‘koppoters’

Ik had nooit verwacht zo blij te worden van tekenen. Ik tekende ongeveer op het niveau ‘koppoters’ en dacht dat ik niks te bieden had. Maar door het enthousiasme van iedereen in de groep, ook van de vinders, werd ik steeds enthousiaster.

Het fijnste is dat je helemaal niet goed hoeft te kunnen tekenen. Ook als je dat niet goed kunt of tekenen niet leuk vindt, kun je mooie stenen maken. Spreuken erop, een simpel woordje, een regenboog…alles is leuk als je het met liefde en plezier maakt. Jong en oud is ermee bezig, van kinderen van 2 tot mensen van 80 jaar of ouder: het is een hobby voor iedereen. 

Onverwachts contact

Gaandeweg kreeg ik steeds meer contact met mensen uit de groep, en voor ik het wist had ik een keitoffe afspraak te pakken. Een gezin met 2 kindjes was een weekendje bij mij in de omgeving. Ik ben groot fan van de stenen die hun zoontje maakt maar omdat ze helemaal in Limburg wonen, en ik in het noorden van het land, zou ik nooit spontaan een steentje vinden. Daarom wilden ze bij me langskomen om een steentje van hem te brengen. Het was een superleuke ontmoeting en daarna hielden we contact. We reisden zelfs helemaal naar Limburg om ze te bezoeken! Zo heb ik ook lieve vrienden uit Brabant erbij, uit Utrecht en omgeving Leiden. Ik geniet van het zoeken naar ‘kale’ keitjes, van het beschilderen ervan, van het wegleggen tijdens onze vele fietstochten, wandelingen en uitstapjes, en natuurlijk ook van het zelf vinden van een mooi keitje. Maar het meest geniet ik nog van dat onverwachtse contact, van de vriendschappen die zijn ontstaan.

Een beschilderde steen die verstopt is in een paal langs een wandelpad.

Steeds bekender

Ondertussen is de Kei Tof groep gegroeid naar meer dan 80.000 leden. Als mensen een steen vinden en dit willen melden, dan worden ze lid. En dat blijven ze, ook als ze zelf niet (meer) meedoen. Er zijn rond de 100 groepen (veel regionale afsplitsingen van Kei Tof, maar ook andere groepen) en de activiteit wordt steeds bekender. Een wereld vol geluksmomentjes en glimlachjes: dat is het doel, míjn doel, om te bereiken met mijn beschilderde keitjes.

Auteur: Bianca Bootsma

Deze blog is onderdeel van de blogreeks ‘Culturele praktijken in beeld’, waarin LKCA laat zien dat het begrip ‘cultuur’ breder is dan vaak wordt vermoed. Bekijk ook de andere blogs en stel je open voor culturele praktijken die nu buiten het blikveld van de mainstream vallen.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 4.4 / 5. totaal 9

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (3)
Ineke Spaaij 07-01-2022

Ik krijg ook zin om me aan te sluiten bij deze groep na dit leuke verhaal. Succes en veel plezier.

reageer
Bianca Bootsma 12-01-2022

Wat superleuk dat je mijn blog gelezen hebt 🤩 Bedankt voor je leuke reactie !!

reageer
Ineke heemskerk leiderdorp 07-01-2022

Wat een prachtig verhaal Bianca hier mag je trots op zijn, hopelijk komen er nog vele langs.

reageer
Bianca Bootsma 12-01-2022

Wat een superlieve reactie, dank je 🤩

reageer
Chantal Heemskerk 07-01-2022

Wat een mooi verhaal! Daar wordt een mens vrolijk van...
Ook mij heeft Kei Tof veel goeds gebracht en heb ik mooie vriendschappen opgedaan.

Zo hebben wij Bianca en haar man een paar keer mogen ontmoeten.
Wat een geweldig stel.

We hopen binnenkort eens die kant op te gaan voor een "Kei Toffe" wandeling.
Wat een feest zal dat zijn.

Chantal Heemskerk

reageer
Bianca Bootsma 12-01-2022

Jullie zijn van harte welkom, lijkt me fantastisch 🤩 Bedankt voor je lieve reactie !

reageer
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel