De Kunst van het ontwerpen 2020
Uit deze 10 genomineerden heeft de vakjury #dewereldnaardeklote tot winnaar uitgeroepen. Het publiek stemde online Lichtje en ROET naar de publieksprijs. Klik op de titel van de inzending voor een korte beschrijving van het ontwerp.
Maak een vredeswapen (Christa de Jong)
Volgens Christa kun je het er beter op een goede manier over hebben dan het nog interessanter te maken door het te verbieden. Ook (juist) voor jongens interessant. In de lessenserie gaan de leerlingen zelf een vredeswapen maken. De lessen bieden ruimte voor een veilige omgeving waarin over geweld en wapens gepraat en gemaakt kan worden.
Van kunst tot dialoog (Sabine Meeuws)
Van kunst tot dialoog is ontworpen voor CKV. Inspiratiebronnen zijn Remix je curriculum! Een ontwerpmodel voor kunsteducatie en de uitgangspunten van de socratische gespreksvoering. Als voorbeeld nam Sabine het onderwerp racisme, met name het actuele debat van het koloniale verleden. Maar Van kunst tot Dialoog kan worden ingezet bij een diversiteit aan onderwerpen zoals de #metoo beweging, dierenethiek of het klimaat. De methode is opgedeeld in vijf fases, om zo steeds dieper in het onderwerp te duiken.
Taal van communicatie (Esther Stubbe)
De film gaat over de gevoelens die de kinderen kunnen ervaren tijdens verbale communicatie en tijdens de communicatie door middel van dans. De leerlingen kunnen hun eigen gevoelens herkennen en de reacties van klasgenoten beter leren begrijpen. De film biedt mogelijkheden om hierover met elkaar in gesprek te gaan.
De wereld naar de klote (Ilse Kok en Leon Kemp)
Het online lespakket maakt gebruik van Instagram. Naast de films zijn er op de profielen van Wim en Mies een aantal verdiepende vragen beschikbaar om extra bewustzijn te creëren van de deelnemer. Met link naar een verdiepende tekst en een docentenhandleiding. De opdracht is geschikt voor zowel online als fysieke lessen.
De wereld naar de klote op Instagram
Rotterdamse verbinders (Jasmijn Simons)
De studenten maken een audiovisueel portret van een maatschappelijk betrokken jongere, actief en wonend in Rotterdam. De student doet buiten de school onderzoek naar de belevingswereld van de jongere. Samenwerking en communicatie tussen student en jongere zijn een belangrijk onderdeel van het onderzoek. Rotterdamse Verbinders verlegt daarmee de focus van cameratechniek naar het verhaal en interactie in relatie tot sociaal maatschappelijke aspecten.
Lichtje (Meike Steerneman)
De kinderen en jongeren hebben in deze voorstelling alle ruimte om zelf te spelen en zo actief een theatrale wereld te ervaren. Om de verbeelding aan te wakkeren worden alle zintuigen in de voorstelling geprikkeld om een coherente ervaring te creëren voor het publiek. Deze voorstelling kijk je niet alleen, maar hoor, voel, proef en ruik je ook. Dit maakt de voorstelling ook geschikt voor doof en/of blind publiek. Tijdens de voorstelling is er veel persoonlijke aandacht om de ervaring zo goed en veilig mogelijk te faciliteren.
De kunst van het nieuwsgierig zijn (Linde Dorenbosch, Pip Passchier, Noortje Kuijpers en Manne Heijman)
In de achtdelige kunstlessen-serie De kunst van het nieuwsgierig zijn wordt nieuwsgierigheid in bijna al haar verschijningsvormen belicht. Nieuwsgierigheid in het begin der tijden en nieuwsgierigheid nu. Nieuwsgierigheid naar jezelf maar ook nieuwsgierigheid naar een ander. Hoe worden we zelf nieuwsgierig gemaakt en wat betekent het om nieuwsgierigheid tegen te houden? Per les is een aparte lesbrief gemaakt.
R4H Rotcast (Fleur van Leth, Jesse Boers, Linde Dorenbosch, Manne Heijman, Pip Passchier en Yoland de Pater)
In de M4H Rotcast tour fietst de leerling langs negen belangrijke plekken in M4H. Op iedere plek duikt hij of zij door middel van een audiofragment het verleden, heden of toekomst in. Zo kan de leerling de plek in verschillende contexten plaatsen. En dat is nodig want op de laatste plek wordt de leerling uitgedaagd een nieuw ontwerp te maken voor M4H, geïnspireerd door het verleden, heden en de toekomst van het gebied.
Cactusverzorging voor kunstdocenten (Linde Dorenbosch en Manne Heijman)
Ze bedachten hiervoor De Grote Onzekerheidsshow: een week lang dagelijks een vlog over onzekerheid met daarin steeds een vraag aan de kijkers over hun (visie op) onzekerheid. Wat ze ontdekten over onzekerheid vertaalden ze naar het prentenboek Cactusverzorging voor Kunstdocenten dat digitaal in te zien is.
ROET – de podcast (Myra Bodian)
Afstudeerproject ROET zou juni 2020 als voorstelling in première gaan. Het corona virus gooide helaas ‘roet’ in het eten. Daarom is nu het verhaal verteld in deze theatrale podcast.
