Kom Erbij! Met kunst en cultuur

Samenwerken om eenzaamheid te bestrijden
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Hoe kunnen culturele en sociale professionals (en vrijwilligers) samenwerken om eenzaamheid te bestrijden? Deze handreiking biedt informatie om concreet aan de slag te gaan met culturele activiteiten in het sociaal domein.

Samenwerken tegen eenzaamheid 

De informatie in deze handreiking helpt culturele en sociale professionals om hun krachten te bundelen en kan ondersteuning bieden bij de vorming van lokale coalities tegen eenzaamheid. Wat komt er zoal aan de orde?

  • achtergrondinformatie over eenzaamheid;
  • een beschrijving van de werkzame elementen van kunst en cultuur;
  • de tien stappen voor succesvolle samenwerking tussen sociale en culturele partners;
  • en meer dan zeventig inspirerende praktijkvoorbeelden.

Gezamenlijke aanpak nodig

Eenzaamheid staat tegenwoordig meer dan ooit in de belangstelling. Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich ‘sterk eenzaam’ en het ministerie van VWS heeft het meerjarige actieprogramma Eén tegen eenzaamheid in het leven geroepen. Daarin wordt een lokale aanpak ondersteund met de vorming van lokale coalities: gemeenten werken samen met bedrijven, sociale, maatschappelijke en culturele organisaties aan een duurzame, integrale aanpak tegen eenzaamheid. De komende jaren wordt in 380 Nederlandse gemeenten een lokale coalitie gevormd. Deze publicatie helpt samenwerkende partijen op weg

Praktijkervaringen en vakkennis

De informatie is gebaseerd op ervaringen met tientallen culturele interventies tijdens de Week tegen Eenzaamheid 2018, interviews en intervisie-bijeenkomsten met betrokkenen en vakkennis.

Meer lezen

Cultuurparticipatie en Positieve Gezondheid

Uit ons onderzoek ‘Kunst als (ver)wondermiddel’ blijkt dat actief bezig zijn met kunst positieve effecten heeft op alle zes dimensies van Positieve Gezondheid. Dit onderzoek komt voort uit de samenwerking tussen LKCA en Institute for Positive Health (iPH).

Eén van de belangrijkste risicofactoren bij ziekte is eenzaamheid. Veel culturele activiteiten zijn groepsactiviteiten. Deelnemers doen hierbij nieuwe sociale contacten op, waardoor ze zich minder eenzaam voelen. Maar het geeft ook plezier en stimuleert mensen om actief te blijven.

Het onderzoek bestaat uit een literatuurstudie en vijf praktijkbeschrijvingen waarvan er één (Het beste van Kampen) verder ingaat op het voorkomen van eenzaamheid bij vitale 60-plussers.

Wil je meer lezen over dit onderwerp? 

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 4.5 / 5. totaal 2

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Finn Minke
Finn Minke
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: zorg en welzijn
finnminke@lkca.nl
030 - 711 51 39
Bekijk alle experts
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel