Cultuurkrant – 2021, nummer 2

Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Het is belangrijk je vakkennis bij te blijven spijkeren, daarom veel aandacht hiervoor in de Cultuurkrant. Verder een groot interview met Muriël Besemer van Internationaal Theater Amsterdam. En: in Friesland ondernemen ze actie om door corona ontstane culturele achterstanden bij jongeren te voorkomen.

(lees verder onder de afbeelding)

Illustratie: Sjoukje Bierma

In deze Cultuurkrant:

  • De directeuren van de cultuurprofielscholen Sint-Joriscollege en Het Palet over cultuuronderwijs in en na corona, én over het Nationaal Programma Onderwijs. Het moet een ‘jaar van bevrijding’ worden.
  • We duiken in de statistieken: welke effecten heeft corona op cultuureducatie, amateurkunstverenigingen en de inkomens van zzp’ers in de sector?
  • Kunst, publiek en technologie: wat is er geleerd en waar liggen kansen? Museumdirecteur Herman Tibosch voorziet minder blockbusters in kleine musea, Dick van Dijk (Waag) waarschuwt tegen de macht van techgiganten.
  • Muriël Besemer, hoofd van ITA Academy, wil dat jongeren leren zich te verhouden tot kunst; ze wil ze leren denken als een kunstenaar. Lees het interview>
  • Ongeveer 1 op de 13 kinderen groeit op in armoede. Er is genoeg geld om dit te bestrijden, maar dat blijft vaak liggen. Hoe kunnen kinderen toch meedoen aan cultuurlessen?
  • Pieter de Rooij onderzocht hoe we jongvolwassenen die zelden of nooit naar een museum of theater gaan, toch daartoe kunnen verleiden.
  • Sanne Scholten roept in haar column beleidsmakers op om achter de ‘sluier van onwetendheid’ te gaan zitten. Alleen dan komen we tot een rechtvaardig cultuurstelsel. Lees haar column>
  • Het ministerie stelt geld beschikbaar voor bijscholing van professionals in de culturele sector. Drie “PPO-ervaringsdeskundigen’ vertellen hoe zij dankzij dit geld hun vakkennis hebben bijgespijkerd in coronatijd.
  • Douwe Zeldenrust, directeur van Keunstwurk, wil niet dat kinderen en jongeren die in deze tijd opgroeien een culturele achterstand oplopen. Daarom initieert hij een campagne ter promotie van het amateurverenigingsleven. Lees het interview>
  • Interview met Daphne Wassink, voorzitter van Koornetwerk Nederland, over afhakende leden en wanhopige dirigenten, maar ook over veerkracht en vernieuwing.

Neem een gratis abonnement

Neem een abonnement en ontvang voortaan de Cultuurkrant gratis in je brievenbus!
Gezien de huidige omstandigheden, kan het iets langer duren voordat je de krant in de bus hebt.

De papieren versie van Cultuurkrant 2021 – 2 is door de enorme belangstelling niet meer leverbaar. Als je nu een gratis abonnement neemt, ben je verzekerd van een exemplaar van de volgende edities van de Cultuurkrant.

Adres gewijzigd?

Geef dat door via een mailtje aan cultuurkrantnl@lkca.nl.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 5 / 5. totaal 1

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel