Analyse verkiezingsprogramma’s 2021-2024
Wij analyseren de verkiezingsprogramma’s op de ambities voor cultuureducatie en cultuurparticipatie. Niet alleen in de cultuurparagraaf, maar ook in de passages over onderwijs, zorg en welzijn, arbeidsmarkt en diversiteit en inclusie. We leggen de programma’s daarbij naast onze input (samen met landelijke partners) Zet Cultuur op de Agenda voor de programmacommissies. En maken we de politiek-ideologische visies op cultuureducatie en -participatie zichtbaar (zie onderstaande infographic).

Grote verschillen
Er zitten grote verschillen in de ambities voor cultuureducatie en cultuurparticipatie. Soms zijn er nauwelijks of geen specifieke standpunten (o.a. PVV, SP, VVD), soms wordt het juist vaak genoemd (o.a. PvdA, GroenLinks). Bij de meeste partijen vind je cultuur alleen expliciet in de cultuurparagraaf. Bij sommige partijen maakt het nadrukkelijk deel uit van bijvoorbeeld de onderwijsparagraaf (D66) of de zorgparagraaf (PvdD). Dit laatste is belangrijk omdat cultuureducatie en -participatie anders vaak vergeten worden in discussies over sociale zaken, onderwijs en economie.
De kiezer die waarde hecht aan cultuureducatie en -participatie kan met behulp van deze analyse een weloverwogen keuze maken in maart.
Download
Landelijke Cultuurdebat 8 februari 2021
Programma Zet Cultuur op de Agenda

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)