Wat mag wel en niet voor cultuureducatie en cultuurparticipatie?
We houden in dit artikel de gevolgen voor cultuureducatie en cultuurparticipatie bij van de meest recente kabinetsbesluiten over corona (indien relevant).
Update
20 januari 2021: aanscherping lockdown: avondklok en maximaal 1 bezoeker per dag
12 januari 2021: verlenging lockdown t/m 9 februari 2021
15 december 2020: lockdown t/m 19 januari 2021
Lockdown
Van dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 9 februari gaat Nederland in de strengste lockdown tot nu toe. Hieronder vind je wat dit betekent voor cultuureducatie en -participatie.
Lees de algemene maatregelen
Binnenschoolse cultuureducatie en kinderopvang (inclusief BSO)
Scholen in het basis- en voorgezet onderwijs en instellingen voor mbo, hbo en wetenschappelijk onderwijs geven les op afstand, om zo het aantal contacten te beperken. Zij mogen wel uitzonderingen maken voor leerlingen in een examenjaar, praktijkgericht onderwijs, voor het afnemen van examens en tentamens en voor kwetsbare kinderen. De kinderopvang is gesloten.
Kinderen van ouders met een cruciaal beroep kunnen wel naar het basisonderwijs of de kinderopvang. Om zich goed te kunnen voorbereiden op het afstandsonderwijs, gelden deze maatregelen voor scholen, onderwijsinstellingen en kinderopvang vanaf woensdag 16 december tot en met ten minste zondag 7 februari.
Buitenschoolse cultuureducatie en cultuurparticipatie
Het kabinet heeft op 14 december besloten om de maatregelen stevig aan te scherpen. Om het coronavirus terug te dringen, moeten het aantal contactmomenten, groepsvorming en reisbewegingen tot een minimum beperkt worden. De essentie van dat pakket is dat iedereen zoveel mogelijk thuisblijft.
Culturele locaties, zoals muziekscholen en centra voor de kunsten, zijn daarom gesloten voor publiek. Je kan hier als amateurkunstbeoefenaar niet repeteren, of optreden zoals toneelspelen, dansen, muziek maken of acteren. Dit geld ook voor jeugdactiviteiten.
1-op-1 lessen vanuit huis zijn toegestaan. Uiteraard met inachtneming van de basisregels. Je mag bovendien thuis maar maximaal 1 persoon per dag ontvangen (kinderen tot en met 12 jaar uitgezonderd). Omdat het doel van de lockdown is om contacten tot een minimum te beperken wordt echter sterk ontraden om cultuurlessen aan huis te geven.
Gebouwen die voor publiek gesloten zijn, zoals theaters, musea en muziekscholen, mogen open blijven voor medewerkers in het kader van bedrijfsactiviteiten. Professionele gezelschappen en acteurs mogen repeteren en opnames maken (voor bijvoorbeeld digitale voorstellingen en livestreams). Ook is het toegestaan deze locaties te gebruiken voor onderwijsgerelateerde bijeenkomsten die niet online of in de onderwijsinstelling plaats kunnen vinden, zoals toetsen en tentamens.
Lees op rijksoverheid.nl
Net als sporten, is het toegestaan om buiten cultuur te beoefenen. Cultuurbeoefening is namelijk uitgezonderd van het maximum van 2 personen waarmee je buiten mag zijn. Zie artikel 3.1 van de coronawet. Uitgezonderd van het maximum van 2 personen zijn namelijk:
- jongeren tot en met 12 jaar
- personen tot en met 17 jaar die deelnemen aan georganiseerde jeugdactiviteiten en personen die deze activiteiten organiseren of begeleiden
- personen die podiumkunsten beoefenen of acteren
Omdat het doel van de lockdown is om contacten tot een minimum te beperken wordt echter sterk ontraden om buiten met meerdere personen culturele activiteiten te ondernemen.
1,5 meter afstand
In principe blijft 1,5 meter afstand de norm. Er zijn echter uitzonderingen op die regel:
- kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling en tot volwassenen geen 1,5 meter afstand te houden.
- jongeren tot en met 17 jaar hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden.
- acteurs en dansers (alleen indien nodig), aangezien in de huidige lockdown alleen thuis cultuur beoefenen is toegestaan is deze uitzondering nu waarschijnlijk vooral van toepassing op professionals.
Mondkapjes
Per 1 december is het voor iedereen van 13 jaar en ouder verplicht een mondkapje te dragen in voor publiek toegankelijke binnenruimtes. Het mondkapje kan af als je op een aangewezen (gereserveerde) plek zit of staat. Je moet dan wel 1,5 meter afstand houden. Zodra je de aangewezen plek verlaat, bijvoorbeeld voor toiletbezoek, dan zet je het mondkapje weer op.
N.B. Culturele gebouwen zijn momenteel gesloten voor publiek.
Heb je vragen?
Stuur een mailtje naar vraag@lkca.nl. Op basis van deze vragen, kunnen we het overzicht aanvullen en verbeteren.
Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)