Wat mag wel en niet voor cultuureducatie en cultuurparticipatie?

Update 26 juni 2021
Gepubliceerd:
Deel dit artikel

We houden in dit artikel de gevolgen voor cultuureducatie en cultuurparticipatie bij van de meest recente kabinetsbesluiten over corona (indien relevant).

Update

14 september 2021: we wachten nog op de definitieve informatie voor CE/CP na de persconferentie
26 juni 2021: versoepelingen in 4e stap in openingsplan vanaf 26 juni
5 juni 2021: versoepelingen in 3e stap in openingsplan vanaf 5 juni.
19 mei 2021: versoepelingen in 2e stap in openingsplan.
28 april 2021: versoepelingen in 1e stap in openingsplan. Onder meer voor onderwijs op externe locaties, hoger onderwijs en thuisbezoek (2 ipv 1 persoon per dag).
6 april 2021: lockdown verlengd t/m 20 april, meer duidelijkheid over openstaande vragen.
Wil je weten of jouw lesruimte een ‘besloten locatie’ is? Raadpleeg je gemeente!
Alle openstaande vragen in de reacties hebben wij (voor zover mogelijk) beantwoord. Zie onder.
23 februari 2021: Voor cultuurbeoefening verandert er niets naar aanleiding van de persconferentie van 23 februari. Wel gaan middelbare scholen en mbo weer deels open.
2 februari 2021: lockdown verlengd t/m 2 maart, basisscholen weer open per 8 februari, publieke binnenruimtes blijven gesloten
20 januari 2021: aanscherping lockdown: avondklok en maximaal 1 bezoeker per dag
12 januari 2021: verlenging lockdown t/m 9 februari 2021
15 december 2020: lockdown t/m 19 januari 2021

Snel naar:

Lockdown

Op 26 juni zette het kabinet de 4e stap in het openingsplan binnen de huidige lockdown. De meeste maatregelen zijn versoepeld. De basismaatregelen blijven gelden. Hieronder lees je wat dit alles betekent voor cultuureducatie en -participatie.
Lees de algemene maatregelen (rijksoverheid.nl)
Stap 4 in het openingsplan (rijksoverheid.nl)
Corona en zingen, toneelspelen, dansen, muziek maken en acteren (rijksoverheid.nl)

Binnenschoolse cultuureducatie en kinderopvang (inclusief BSO)

De basisscholen zijn weer volledig open. Lesgeven gaat volgens het protocol basisonderwijs. Cultuureducatie kan ook weer plaatsvinden plaatsvinden (ook met externen), binnen dit protocol. Scholen maken zelf keuzes hoe ze hun lessen invullen, zoals dat altijd het geval is. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling én tot volwassenen geen 1,5 meter afstand te houden. Voor beweegonderwijs (en dans) is een apart protocol beschikbaar.

Per 26 juni kan de cohortering van leerlingen worden losgelaten, mag groep 8 een eindmusical opvoeren en kunnen klassen weer op excursie en schoolkamp.  

Ook de kinderdagopvang en het speciaal (basis)onderwijs zijn volledig open. Daar kan natuurlijk ook cultuureducatie plaatsvinden, binnen het protocol speciaal onderwijs en het protocol kinderopvang. De buitenschoolse opvang (bso) is sinds maandag 19 april weer volledig open.

De middelbare scholen zijn weer volledig open. Leerlingen hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Het dragen van mondkapjes buiten de lessen op school blijft verplicht tot aan de zomervakantie. Het organiseren van excursies en schoolkampen wordt per 26 juni niet langer afgeraden, mits georganiseerd in lijn met de basisregels. Ook zingen in de muziekles in het voortgezet onderwijs is na 26 juni weer toegestaan.

Ook het mbo is open onder voorwaarden. Studenten aan universiteiten en hogescholen kunnen 1 dag per week fysiek les op locatie volgen, onder voorwaarden, zoals de 1,5 meter afstand. Daarnaast blijven de uitzonderingen bestaan voor het maken van toetsen, het volgen van praktijkonderwijs en de begeleiding van kwetsbare studenten.

Buitenschoolse cultuureducatie en cultuurparticipatie

De meeste maatregelen voor kunst- en cultuurbeoefening worden onder voorwaarden losgelaten per 26 juni:

  • Locaties voor kunst- en cultuurbeoefening, zoals een muziekschool, mogen 100% van de capaciteit op 1,5 meter afstand gebruiken. 
  • Registratie en gezondheidscheck zijn verplicht. 
  • Tijdens de kunst- en cultuurbeoefening hoeven beoefenaars onderling geen 1,5 meter afstand gehouden te worden als dit nodig is voor de kunst- en cultuurbeoefening. 
  • Groepslessen en repetities in groepsverband zijn toegestaan.
  • Publiek is toegestaan. Hiervoor mag 100% van de capaciteit op 1,5 meter afstand gebruikt worden (inclusief de beoefenaars). Voor het publiek is een vaste zitplaats verplicht.
    Met coronatoegangsbewijzen mag twee derde van de reguliere capaciteit gebruikt worden. Dan vervalt de anderhalvemeterregel. En is een vaste plek verplicht.

Het verbod op zingen, schreeuwen en het gebruik van blaasinstrumenten vervalt vanaf 26 juni. Zingen binnen is weer toegestaan. Het advies voor blazers om 2 meter afstand te houden vervalt. De 1,5 meter regel blijft wel van toepassing, tenzij niet mogelijk gelet op de uitoefening van kunst- en cultuuractiviteiten.

1,5 meter afstand

In principe blijft 1,5 meter afstand de norm. Er zijn echter uitzonderingen op die regel:

  • kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling en tot volwassenen geen 1,5 meter afstand te houden.
  • jongeren tot en met 17 jaar hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden.
  • acteurs en dansers (alleen indien nodig)

Mondkapjes

Vanaf 26 juni 2021 is het dragen van een mondkapje alleen nog verplicht in het openbaar vervoer, personenvervoer, op stations, vlliegvelden en in het voortgezet onderwijs.

Klachten

Als je culturele activiteiten onderneemt doe dan altijd een gezondheidscheck. Heb je klachten die passen bij corona? Blijf thuis en laat je testen.

Protocollen

Als je culturele activiteiten gaat doen, lees dan van te voren het voor jou relevante protocol, omdat het zo veilig mogelijk te laten plaatsvinden. Hier vind je de belangrijkste:

Financiële steun voor cultuur

Wat betekent corona voor jouw financiële situatie? Geef zoveel mogelijk gegevens door aan de Kunstenbond en Kunsten ’92 of via diverse enquêtes, zodat de cultuurlobby met harde cijfers het pleidooi in Den Haag kan onderbouwen voor passende en aanvullende steunmaatregelen voor de sector.
Hieronder vind je alle financiële regelingen voor cultuur en overige informatie.

Heb je vragen?

Stuur een mailtje naar vraag@lkca.nl. Op basis van deze vragen, kunnen we het overzicht aanvullen en verbeteren.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 4.4 / 5. totaal 93

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (31)
J. Mellink 04-06-2021

Op 22 juni staat er nog een gecombineerde voorstelling/workshop gepland voor 60 leerlingen voor het basisonderwijs (groep 3/4) in ons theater. Het betreft leerlingen van dezelfde school, 2 verschillende groepen (groep 3 en 4). We hebben in onze theaterzaal genoeg ruimte om de leerkrachten op afstand te laten zitten van de kinderen en/of afstand te maken tussen de 2 groepen, mocht dit nodig zijn. Verder heeft de zaal een goed luchtbehandelingssysteem.
Het is een activiteit die past binnen de kunst/cultuur beoefening.
Mag dit nou wel of niet?

reageer
Ralf Steenbeek 04-06-2021

Beste Joanne,
Voor cultuuronderwijs onder onderwijstijd wordt het ook vanaf 5 juni afgeraden om excursies naar culturele instellingen te doen.
Dat de culturele instellingen weer gedeeltelijk open gaan, maakt daarvoor dus (nog) geen verschil.
Zodra we hier meer duidelijkheid over krijgen melden we het in het artikel!
Groeten, Ralf

reageer
Carmen 12-05-2021

Ik geef teken-en schilderlessen in mijn atelier (in schoolgebouw) dit aan groepen volwassenen en kinderen. Nu zijn er versoepelingen vanaf 18 mei? (soms lees je 19 mei) aangekondigd. Voor kinderen is het duidelijk en betekent dit dat zij weer lessen kunnen volgen in mijn atelier (groepjes meestal rond 10 kinderen). Maar volwassenen? Er staat: 'In de ruimte mogen maximaal 30 personen aanwezig zijn. Individuele beoefening mag. Of in groepsverband met maximaal 2 personen plus een docent.' Vraag: De volwassenen zijn meestal in een groep van 8 met hun eigen werk bezig (individueel dus) valt dit onder 'individueel' of zijn ze dan een groep?

reageer
Bert Schoones 12-05-2021

Beste Carmen,
Maandag 17 mei valt het definitieve besluit of de versoepelingen uit stap 2 in zullen gaan per 19 mei.
Het openstellen van ruimtes voor kunst- en cultuurbeoefening voor lessen is mogelijk met reservering, registratie en triage. Per ruimte is er een maximum van 30 personen, excl. personeel. Het gaat dan om individuele beoefening of beoefening in groepsverband van maximaal 2 personen plus docent. In een ruimte kunnen dus maximaal 15 tweetallen oefenen of repeteren, exclusief docent. Dit geldt niet voor kinderen tot en met 17 jaar. Groepslessen en repetities in groepsverband zijn niet toegestaan. En publiek is niet toegestaan.

reageer
Martin 19-04-2021

Dag Ralf,

N.a.v. hetgeen hierboven door jullie omschreven en ik lees op de website van het RIVM en na telefonisch contact met de Rijksoverheid en de KvK (corona-loket), de volgende vragen, aangezien de Rijksoverheid me doorverwees naar de KvK en de laatste aangaf dat zij geen duidelijk antwoord hebben ontvangen vanuit de overheid hierop:

Ik heb een winkelruimte aan huis in het centrum in de binnenstad en gebruik als werkplek (voor opdrachten) en daarnaast voor het geven van workshops, tekenlessen enz. voor kinderen, jongeren en volwassenen. Basis Onderwijs en Kinderopvang zijn open sinds 8 februari en BSO's sinds de 19e april. Ik ben normaliter gesloten en zonder openingstijden; enkel open na aanmelding c.q. afspraak. Als ik het goed heb is mijn ruimte een besloten ruimte, klopt dat? En op basis waarvan bepalen gemeenten dit eigenlijk? En kan ik (dus) voor i.i.g. kinderen t/m 12 jaar weer workshops en tekenlessen geven? En hoe zit dat voor jongeren in de leeftijd 13 t/m 17 jaar? Ik neem aan dat dit voor volwassenen nog uitgesloten is. Ik geef overigens sinds enkele weken ook weer workshops op scholen (Speciaal Onderwijs en Voortgezet Onderwijs). Erg benieuwd.

reageer
Ralf Steenbeek 20-04-2021

Beste Martin,
Als je gemeente jouw ruimte als ‘besloten’ bestempelt, dan kun je daar voor iedereen workshops geven.
Op besloten plaatsen geldt geen maximum aantal personen. Wel geldt het advies om zoveel mogelijk online en in kleine groepen cultuuronderwijs te geven om contactmomenten, groepsvorming en reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken.
Deze definities hanteert de rijksoverheid voor de locaties:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/cultuur-uitgaan-en-sport/locaties
Of iets als een besloten plaats wordt gezien kan echter verschillen per veiligheidsregio. De gemeente is uiteindelijk degene die de regels handhaaft. Er kunnen dus ook verschillen bestaan tussen gemeenten. Neem daarom altijd contact op met je gemeente als je een culturele activiteit wil doen.
Groeten, Ralf

reageer
Valentijn 12-04-2021

Ik heb een drumschool geef 1 op 1 les in eigen pand. Ik lees hier in de reacties dat het mag in een besloten locatie. Op de site van VNG.nl lees ik dat het geven van muzieklessen in geen enkel geval is toegestaan wat klopt nu?!

reageer
Ralf Steenbeek 12-04-2021

Hoi Valentijn,
Vanuit de eigen woning mag je 1 persoon per dag 1-op-1 lesgeven (kinderen tot en met 12 jaar uitgezonderd).
Of je eigen pand een besloten locatie is, bepaalt je gemeente.
Neem dus contact op met je gemeente.
Groeten, Ralf

reageer
Marjolein 11-04-2021

Wanneer komt er zicht op perspectief voor muziekscholen? Ik mis echt communicatie vanuit jullie kant richting de doelgroep en regering.

Kleine muziekscholen die niet afhankelijk zijn van gemeentelijke subsidies gaat compleet ten onder. Wij hebben sinds december al de helft van onze leerlingen zien verdwijnen.

Het is echt schrijnend dat er zo weinig aandacht is voor deze sector. We worden compleet in de steek gelaten.

Lobby aub voor muziekscholen!

reageer
Ralf Steenbeek 15-04-2021

Hoi Marjolein,

We proberen alle communicatie zo goed mogelijk up to date te houden, maar we bedenken de regels helaas niet zelf. De onduidelijkheden, frustraties en onrechtvaardigheden zijn ons zeker bekend en delen we ook met de Rijksoverheid.

In de laatste persconferentie is een openingsplan gepresenteerd waarin cultuurbeoefening is opgenomen, maar ook dit plan geeft geen garanties. Als je vragen hebt over de regels of lobby kun je altijd contact met ons opnemen. Er zijn veel organisaties die zich voor de sector inzetten en daar worden ook zeker resultaten geboekt.

Sterkte! En neem vooral ook contact op met je gemeente wat wel mogelijk is.

reageer
Robin Zalm 31-03-2021

Ik heb een muziekschool en geven normaliter op afspraak 1 op 1 les.De school is gevestigd in een niet openbaar gebouw..
Hoe nu verder ?

reageer
Ralf Steenbeek 06-04-2021

Hoi Robin,
Indien je gemeente jullie atelier bestempelt als besloten locatie, dan zijn lessen weer mogelijk.
Neem daarvoor contact op met je gemeente.

reageer
deschilderschuur@gmail.com 30-03-2021

"Mag ik huiswerkbegeleiding, workshops en trainingen op locatie geven?
Het is niet toegestaan om workshops, trainingen en cursussen te geven. Digitaal kan dit natuurlijk wel." Van de site van de Rijksoverheid. Denk dat we dus helaas nog meer geduld moeten hebben... En heel vervelend dat het onderhand zoeken is naar een speld in de hooiberg wat nu wel en niet mag...

reageer
Patrick Verhoeven 30-03-2021

Ik ben eigenaar van een muziekschool, wij geven alleen op afspraak individueel les. Ik heb géén openbaar gebouw. Zelfs bij een gemeentehuis mag je op afspraak langs. Er gaat iets flink fout in het beleid omtrent openbaar en niet openbaar.

reageer
Ralf Steenbeek 06-04-2021

Hoi Patrick,
Je gemeente bepaalt uiteindelijk wat een besloten of publieke ruimte is.
Neem dus contact op met je gemeente of een uitzondering mogelijk is.

reageer
Julia 29-03-2021

Goedemorgen,
Is er inmiddels meer informatie nav jullie overleg van 12/3?

reageer
Ralf Steenbeek 29-03-2021

Hoi Julia,
Helaas nog steeds niet...
Onze excuses!!

reageer
Ralf Steenbeek 06-04-2021

Hoi Julia,
We hebben eindelijk een update!

reageer
Julia 07-04-2021

Hartelijk bedankt Ralf, dat is goed nieuws!
We nemen uiteraard contact op met onze gemeente.
Daarbij nog de vraag, het lkca heeft rechtstreeks contact met de Overheid hierover? (mocht er naar gevraagd worden).

reageer
Ralf Steenbeek 07-04-2021

Hoi Julia,
Ja, wij hebben rechtstreeks contact met het ministerie van OCW.
Succes!
Groeten, Ralf

reageer
Yvette Jongen 25-03-2021

Ik heb dezelfde vraag. Amateur-keramieklessen in een bedrijfsruimte aan huis. Ik hoor om me heen dat het zou mogen? Ik heb dat nog nergens bevestigd gezien, dus ook ik wacht graag af op antwoord. PS ik neem aan dat ik niet de enige ben die door het lage sbi-percentage geen TVL ontvangt ondanks de hoge vaste lasten?

reageer
Ralf Steenbeek 06-04-2021

Hoi Yvette,
Indien je gemeente jullie atelier bestempelt als besloten locatie, dan zijn lessen weer mogelijk.
Neem daarvoor contact op met je gemeente.
Je tweede vraag ga ik navragen.

reageer
Daan Gunneweg 24-03-2021

Beste Lkca, ik ben bestuurder van een stichting die een keramiekatelier faciliteert. Hier kunnen abonnees zelfstandig werken en worden cursussen georganiseerd. We zijn sinds half december gesloten, maar nu lees ik op de site van de overheid onder "Veelgestelde vragen over het coronavirus en het hoger onderwijs'' het volgende onder de kop:
Mogen andere instellingen wel fysiek onderwijs organiseren?
Instellingen die niet-overheidserkend onderwijs aanbieden zoals trainingen en educatieve activiteiten, mogen geen fysiek onderwijs organiseren in publieke plaatsen. Het aanbieden van trainingen en educatieve activiteiten in besloten plaatsen is wel toegestaan met inachtneming van de basismaatregelen zoals de 1,5 meter.
wij zijn niet overheidserkend en ons atelier is niet publiekelijk toegankelijk, kunnen wij onze cursussen en workshops dan nu weer gewoon opstarten?

reageer
Ralf Steenbeek 06-04-2021

Hoi Daan,
Indien je gemeente jullie atelier bestempelt als besloten locatie, dan zijn lessen weer mogelijk.
Neem daarvoor contact op met je gemeente.

reageer
Freek van der Heide 24-03-2021

Dag, in de beantwoording van de vragen hieronder komt af en toe het advies voorbij om contact op te nemen met de veiligheidsregio of de gemeente op een eventuele uitzondering te bespreken. Ik kan het in de Tijdelijke Regeling niet zo gauw terugvinden, dus vandaar dat ik het hier vraag: op grond waarvan mag een gemeente een uitzondering geven voor een bepaalde locatie (zoals een theater)?

reageer
Ralf Steenbeek 06-04-2021

Hoi Freek,
Dat is in de huidige regeling de interpretatie van de gemeente/veiligheidsregio.

reageer
Ingrid Ranftl 22-03-2021

Graag zou ik op uw site de meest recente informatie over opening muziekscholen en culturele instellingen willen terug vinden.

reageer
Ralf Steenbeek 06-04-2021

Hoi Ingrid,
Muziekscholen en culturele instellingen blijven vooralsnog gesloten.
Lees boven de laatste update.

reageer
stefan van de brug 17-03-2021

Hallo LKCA, komt er nog een update nam de laatste persconferentie en jullie gesprek van afgelopen vrijdag? Het is alweer de 17e:)

reageer
Dennis Boxem 22-03-2021

Inmiddels alweer de 22ste.

reageer
Ralf Steenbeek 23-03-2021

Heel vervelend, maar we hebben nog steeds geen duidelijkheid!

reageer
Ralf Steenbeek 06-04-2021

Hoi Stefan en Dennis,
We hebben eindelijk een update!
Nog geen 100% duidelijkheid, maar hopelijk helpt het jullie verder.
Je kunt altijd even persoonlijk contact opnemen.

reageer
deschilderschuur@gmail.com 09-03-2021

Mag ik de kinderkunstklas in mijn atelier aan huis weer starten voor kinderen onder de 12 jaar?

reageer
Ralf Steenbeek 06-04-2021

Hoi,
Dat mag indien je gemeente je atelier bestempelt als 'besloten' gebouw.
Neem daarover dus contact op met je gemeente.

reageer
Hetty 05-03-2021

Mag je zingen tijdens de muziekles in het VO als je 1,5 afstand kan houden?

reageer
Ralf Steenbeek 06-04-2021

Hoi Hetty,
Op advies van het RIVM wordt het zingen in groepsverband dringend afgeraden, waaronder het zingen op school.

reageer
Wim Essink 04-03-2021

Hallo,
Het is ons heel onduidelijk aan het worden, mogen wij 1 op 1 muzieklessen geven in een niet publiek toegankelijk gebouw aan kinderen t/m 17

reageer
Ralf Steenbeek 06-04-2021

Hoi Wim,
Dat is mogelijk als je gemeente het gebouw als 'besloten' bestempeld.
Ga hiervoor dus met je gemeente in overleg.

reageer
Lorentine van Tijn 04-03-2021

Ik kom er niet goed achter of acteurs op een school voor leerlingen die 1,5 meter afstand houden een voorstelling mogen spelen.

reageer
Ralf Steenbeek 06-04-2021

Hoi Lorentine,
Mits het schoolbestuur hiermee instemt en noodzakelijk acht voor het onderwijs, zijn culturele activiteiten en voorstellingen van externen toegestaan op de locatie van de school.
Het hangt dus af van de interpretatie van het schoolbestuur.

reageer
Yvonne 03-03-2021

Begrijp ik het goed dat TONEEL lessen voor kinderen van de basisschool die normaliter in t theater les hebben, dit wél buiten mogen maar dit ook ontraden wordt? In binnenruimte theater dus nog verboden. We hebben lessen online gecompenseerd.

reageer
Ralf Steenbeek 09-03-2021

Hallo Yvonne,
Dat klopt inderdaad. Het ontraden heeft vooral te maken met het beeld dat gecreëerd wordt als er grootschalige groepsactiviteiten plaatsvinden. Hopelijk lukt het je met die gedachte in het achterhoofd een goede afweging te maken.

reageer
Marianne 03-03-2021

Mag ik weer prive piano les gaan geven bij de leerlingen thuis.
Leeftijden zijn van jong tot oud.

reageer
Ralf Steenbeek 09-03-2021

Hallo Marianne,
Pianoles geven aan huis zou in principe moeten kunnen, al is wel nog de maatregel van kracht dat je maximaal 1 persoon per dag thuis mag ontvangen en zelf niet meer dan 1 keer per dag op bezoek te gaan.

reageer
Clasina 28-02-2021

Mag er buiten een optreden door een jeugdkapel blaasmuziek gespeeld worden. Leeftijd tussen 12 en 18 jaar

reageer
Ralf Steenbeek 04-03-2021

Hoi Clasina,
Je mag buiten cultuur beoefenen in een groep. Een optreden mag niet (evenementen zijn niet toegestaan). Voor blaasmuziek geldt dat je ten minste 2 meter afstand moet houden tot elkaar (in de blaasrichting). Omdat het doel van de lockdown is om contacten tot een minimum te beperken moet je je altijd afvragen of het een goed idee is om met een grote groep een activiteit te ondernemen.
Groeten, Ralf

reageer
Frank Spronk 25-02-2021

Mag ik individuele muzieklessen geven aan huis (cello) ?
Leerlingen zijn van alle leeftijden.
Dank voor uw reactie!

reageer
Ralf Steenbeek 26-02-2021

Hoi Frank,
Het is niet verboden om vanuit huis 1-op-1-les te geven, maar je mag maximaal 1 persoon per dag ontvangen (kinderen t/m 12 uitgezonderd).
Wel wordt sterk ontraden om cultuurlessen aan huis te geven, omdat het doel van de lockdown is om contacten tot een minimum te beperken .
Groeten, Ralf

reageer
Dennis Boxem 24-02-2021

Op Rijksoverheid staan nu twee documenten die elkaar lijken tegen te spreken wat betreft het wel- of niet geven van muziekles. Jullie gegevens lijken gebaseerd op het minst positieve document. Is hier direct contact over geweest met het ministerie of baseren jullie je ook op deze documenten?

reageer
Ralf Steenbeek 25-02-2021

Hoi Dennis,
Deze vraag kunnen we helaas op dit moment nog niet beantwoorden.
We zijn het aan het uitzoeken!
Groeten, Ralf

reageer
Ralf Steenbeek 06-04-2021

Hoi Dennis,
Graag kom ik terug op je vraag.
Op basis van onze meest recente informatie is muziekles toegestaan in de volgende gevallen:
- kinderen t/m 12 jaar
- Vanuit huis 1 persoon per dag (ouder dan 12 jaar)
- Op locatie van school of onderwijsinstelling
- Op besloten locaties die niet voor ander publiek toegankelijk zijn (check dit bij je gemeente)

reageer
Tanha 24-02-2021

Mijn schuur is omgebouwd tot kleine studio. Ik heb tussen mijzelf en mijn zangleerling een grote glasplaat.
Officieel mag ik maar één persoon aan huis lesgeven. Mijn leerlingen komen via de achterpoort binnen. Na elke leerling wordt alles grondig gedesinfecteerd en gelucht.
Mijn leerlingen zijn allemaal boven de 12 jaar. Mag ik nu lesgeven in deze werkruimte aan huis? ( Dus niet in het huis zelf)

reageer
Ralf Steenbeek 24-02-2021

Hoi Tanha,
Voor cultuurbeoefening verandert er niets naar aanleiding van de persconferentie van 23 februari. Dat betekent dat gebouwen voor amateurkunstbeoefening gesloten blijven. Les aan huis zou eventueel kunnen, al mag je officieel maar 1 persoon per dag ontvangen. Bovendien is het niet toegestaan om met meerdere personen naar zangles te gaan. Voor een uitgebreide toelichting kun je altijd contact met ons opnemen.

reageer
Eline 22-02-2021

Beste,
Lees ik het goed dat danslessen in de buitenlucht zijn toegestaan met meer dan twee personen? Dit in tegenstelling tot sporten, omdat dansen tot ciltuurbeoefening behoort?

reageer
Ralf Steenbeek 24-02-2021

Hoi Eline,
Voor cultuurbeoefening verandert er niets naar aanleiding van de persconferentie van 23 februari. Dat betekent dat danslessen in de buitenlucht zijn toegestaan, maar het advies blijft dat dit sterk wordt afgeraden. Het is altijd verstandig om even te overleggen met de gemeente en de veiligheidsregio, of om even contact met ons op te nemen voor een uitgebreidere toelichting.

reageer
Julia 17-02-2021

Dag,
Wij geven normaliter op muziekles in een basisschool na schooltijd aan grotendeels 1-1 lessen en bij groepslessen onder de 17 jaar. Deze basisschool is weer open. Is het hervatten van onze lessen hervatten op deze locatie weer toegestaan?
Alvast dank voor uw reactie.

reageer
Ralf Steenbeek 17-02-2021

Hoi Julia,
Goeie vraag. Zoals je vast al weet is het basisonderwijs en de kinderopvang sinds 8 februari weer open. De BSO is gesloten, met uitzondering voor kinderen met ouder(s) in een cruciale beroepsgroep en kinderen met bijzonder problematiek of moeilijke thuissituatie. Er wordt lesgegeven volgens de protocollen die je in het artikel vindt. In de protocollen wordt ook gesproken over de aanwezigheid van externen en vakleerkrachten. Er staat dat het wel is toegestaan, maar dat je er terughoudend in moet zijn. Het is dus aan de directie van de scholen zelf om afwegingen te maken en te interpreteren.
Als de muzieklessen geen onderdeel van het onderwijsprogramma uitmaken (dus buitenschools zijn) dan gelden dezelfde regels als voor buitenschoolse cultuurbeoefening. In het artikel vind je wat wel en niet is toegestaan. Ook hier is het advies om terughoudend te zijn.
Mocht het niet duidelijk zijn kun je ook altijd telefonisch contact opnemen met Bas Verberk: 030-7115189.

reageer
Jan Erik Noske 17-02-2021

Verwacht u dat basisschoolleerlingen vanaf 2 maart weer naar theaters komen in schoolverband? En hoeveel leerlingen mogen daar bij aanwezig zijn?
Hoop van u te mogen horen,
Vriendelijke groet
Jan Erik Noske
(Zeeheldentheater Den Haag)

reageer
Ralf Steenbeek 17-02-2021

Hallo Jan Erik,
Helaas weten wij ook vaak pas na de persconferentie wat de nieuwe maatregelen zijn. De routekaart van Rijksoverheid geeft helaas ook weinig informatie om een antwoord te kunnen geven op je vraag. Wellicht na 2 maart!

reageer
Kim Klaase 05-02-2021

Beste Ralf,
Ik heb een tekenschool in Haarlem waar ik vooral lesgeef aan kinderen in de basisschoolleeftijd. Nu lees ik op de site van het RIVM over Regels voor binnen en buiten onder het tabje 'Binnenruimtes waar mensen op 1 plaats zijn' (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/algemene-coronaregels/regels-voor-binnen-en-buiten) de volgende uitzondering:
- personen tot en met 17 jaar die deelnemen aan georganiseerde jeugdactiviteiten en personen die deze activiteiten organiseren of begeleiden;
Betekent dat dat wij weer tekenles mogen geven aan kinderen?
Veel dank vast!
Vriendelijke groet,
Kim Klaase
Tekenschool Kobalt

reageer
Ralf Steenbeek 05-02-2021

Hoi Kim,
Goede vraag! We gaan dit checken bij het ministerie.
Zodra we reactie krijgen hoor je het!
Ik verwacht op z'n vroegst maandag.
Groeten, Ralf

reageer
Ralf Steenbeek 08-02-2021

Hoi Kim,
Het ministerie meldt dat publieke binnenruimtes in beginsel gesloten blijven voor publiek.
Je kunt eventueel nog contact met je gemeente/veiligheidsregio opnemen voor mogelijke uitzonderingen.
Groeten, Ralf

reageer
Kim Klaase 08-02-2021

Jammer, maar dank voor het navragen!

reageer
Luciën Schevers 04-02-2021

Muziekschool Brabant
Popbands Brabant Schijndel Meierijstad .
Beste Ralf : wij hebben 2 ruimtes apart gebouw ( gelegen bij ons woonpand.
Mogen we vanaf volgende week 8 februari 2021 met onze freelance docenten lesgeven aan jeugd t/m 12 jaar ?
Dank voor reactie 👍
Hartelijke groet ,
Luciën Schevers
Dagelijkse leiding muziekschool Brabant en popbands Brabant
0651171175
Info@muziekschoolbrabant.nl

reageer
Ralf Steenbeek 04-02-2021

Hoi Luciën,
Culturele locaties blijven t/m 2 maart gesloten voor publiek. Dit geldt ook voor jeugd.
Je kunt wel contact opnemen met je gemeente, of er wellicht een uitzondering mogelijk is.
Groeten, Ralf

reageer
Hans Scholte in 't y 17-12-2020

Ben lid van een Kunstcollectief, ieder lid heeft een sleutel van het pand en kan ten alle tijden individueel gebruikt maken van de materialen/gereedschap van het collectief.
Wij zijn nooit meer dan 4 personen tegelijk aanwezig in 3 school lokalen
Werken met mondkapjes op.
Is dit toegestaan?

reageer
Ralf Steenbeek 17-12-2020

Hoi Hans,
We kunnen juridisch gezien niet met zekerheid zeggen of deze ruimte onder publiek toegankelijke ruimtes valt. Als dat het geval is moet het sowieso gesloten blijven. Het is niet verboden om vanuit huis 1-op-1-les te geven, maar je mag maximaal 2 personen per dag ontvangen (kinderen t/m 12 uitgezonderd).
Omdat het doel van de lockdown is om contacten tot een minimum te beperken wordt echter sterk ontraden om cultuurlessen aan huis te geven.
Groeten, Ralf

reageer
Eddy 16-12-2020

Ben een 1 mans muziekles
Met studio
Mag ik 1 op 1 les geven
Gitaarles kinderen

reageer
Ralf Steenbeek 17-12-2020

Hoi Eddy,
We kunnen juridisch gezien niet met zekerheid zeggen of deze ruimte onder publiek toegankelijke ruimtes valt. Als dat het geval is moet het sowieso gesloten blijven. Het is niet verboden om vanuit huis 1-op-1-les te geven, maar je mag maximaal 2 personen per dag ontvangen (kinderen t/m 12 uitgezonderd).
Omdat het doel van de lockdown is om contacten tot een minimum te beperken wordt echter sterk ontraden om cultuurlessen aan huis te geven.
Groeten, Ralf

reageer
André van Weele 20-01-2021

Zijn deze regels nog steeds geldig na vandaag (20 januari 2021) of zijn er wijzigingen?

André

reageer
Ralf Steenbeek 21-01-2021

Hoi André, er zijn geen specifieke wijzigingen voor cultuureducatie en cultuurparticipatie na de persconferentie van 20 januari 2021 (los van de algemene maatregelen die voor iedereen gelden).
Groeten, Ralf

reageer
Andre van Weele 21-01-2021

Dank voor uw antwoord. Dus in plaats van 2 volwassenen per dag is dat nu 1 volwassene per dag geworden, begrijp ik dat goed? En kinderen tot en met 12 jaar mogen gewoon gitaarlessen volgen bij mij? Groet. André

reageer
Ralf Steenbeek 21-01-2021

Hoi André,
Ja, dat is inderdaad wel een aanpassing.
1 persoon per dag, kinderen t/m 12 uitgezonderd.
En niet na 20.30 's avonds.
Uiteraard blijft het uitgangspunt om het aantal contacten te minimaliseren.
Groeten, Ralf

reageer
Gepubliceerd:
Deel dit artikel