Wat mag wel en niet voor cultuureducatie en cultuurparticipatie?

Update 2 december 2020
Gepubliceerd:
Deel dit artikel

De gevolgen van de meest recente kabinetsbesluiten voor cultuureducatie en cultuurparticipatie

Updates

2 december 2020: aanvullende informatie over het dragen van mondkapjes + verbod op zingen omgezet in dringend advies om niet in groepsverband te zingen
20 november 2020: toevoeging adviezen met betrekking tot het dragen van mondkapjes
18 november 2020: aanpassingen naar aanleiding van de persconferentie van 16 november
5 november 2020: aanvullende informatie over schoolactiviteiten in voor publiek gesloten gebouwen
4 november 2020: aanpassingen op basis van de persconferentie van 3 november
29 oktober 2020: update protocol sector cultuureducatie en -participatie; uitzonderingen in veiligheidsregio’s voor max. aantal leerlingen in theater bij schoolvoorstellingen
14 oktober 2020: aanpassingen op basis de persconferentie van 14 oktober (buitenschoolse cultuureducatie en cultuurparticipatie)
29 september 2020: aanvullingen op basis van de persconferentie van 28 september
17 september 2020: Regels voor zangkoren verduidelijkt op Rijksoverheid.nl (zie Protocollen).
27 augustus 2020: aanpassing over zingen in de klas op middelbare scholen. Leerlingen hoeven daarbij geen afstand te houden. Tussen docent en leerlingen is wel afstand nodig.
3 juli 2020: het artikel is volledig geüpdatet op basis van de regels per 1 juli
25 juni 2020: alle aanpassingen op basis van de persconferentie van 24 juni
10 juni 2020: blazers mogen weer spelen. Protocollen toegevoegd voor dans, blaasmuziek, podiumkunsten en theaters en concertzalen
29 mei 2020: aanpassingen op basis van de nieuwe modelnoodverordening, nieuwe informatie op rijksoverheid.nl over zingen en blaasmuziek, het nieuwe PO-protocol en het definitieve VO-protocol
20 mei 2020: alle aanpassingen op basis van de persconferentie van 19 mei
13 mei 2020: protocol cultuureducatie en -participatie en updates KNMO en Koornetwerk Nederland toegevoegd
8 mei 2020: alle aanpassingen op basis van de persconferentie van 6 mei en het Kamerdebat

Binnenschoolse cultuureducatie en kinderopvang (inclusief BSO)

Basisonderwijs
De basisscholen zijn per 8 juni weer volledig open. Ze geven weer volledig les. Hoe dat te doen is uitgewerkt in het protocol. Cultuureducatie kan ook weer plaatsvinden. Scholen maken zelf keuzes hoe ze hun lessen invullen, zoals dat altijd het geval is. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling én tot volwassenen geen 1,5 meter afstand te houden. Dit geldt ook op de kinderopvang en het basisonderwijs. Culturele activiteiten bij culturele instellingen, zoals workshops en schoolvoorstellingen zijn gewoon toegestaan. Er geldt dan ook geen maximum aantal personen in de gebouwen voor kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Zingen en blaasmuziek is voor kinderen tot en met 12 jaar gewoon toegestaan. Ook beweegonderwijs (ook dans) kan zowel binnen als buiten plaatsvinden. Voor beweegonderwijs is een apart protocol beschikbaar.

Voor het speciaal basisonderwijs is er een eigen protocol beschikbaar.

Voortgezet onderwijs
Per 1 juli geldt dat jongeren tot 18 jaar onderling geen 1,5 meter afstand hoeven te houden. Dit geldt voor alle leerlingen (ongeacht leeftijd) op de middelbare scholen, die sinds de zomervakantie weer volledig open zijn; de 1,5 meter tussen leerling en onderwijspersoneel blijft wel van kracht. Culturele activiteiten bij culturele instellingen, zoals workshops en schoolvoorstellingen zijn gewoon toegestaan. Er geldt dan ook geen maximum aantal personen in de gebouwen voor kinderen en jongeren tot en met 17 jaar.

Helaas zijn er een aangescherpte maatregelen voor zingen. Zingen in groepsverband is verboden, behalve voor kinderen tot en met 12 jaar. Dat betekent helaas dat zingen in de klas of bij een workshop met leerlingen van 13 jaar of ouder momenteel niet is toegestaan.

De laatste update van het vo-protocol meldt dat zingen op school in de muziekles nog wel mogelijk is. Dit is dus onjuist en zal waarschijnlijk worden bijgewerkt.

VONKC verzamelde veelgestelde vragen én antwoorden over het geven van kunstvakken in het anderhalvemeter leslokaal.

Hoger onderwijs
Met ingang van het nieuwe schooljaar wordt er weer meer mogelijk in het hoger onderwijs, met inachtneming van de onderlinge 1,5 meter afstand. De Vereniging Hogescholen heeft een servicedocument en Q&A’s die te raadplegen zijn.Voor cultuureducatie kunnen docenten aanvullend gebruik maken van het protocol van de danssector en de sector cultuureducatie en -participatie, omdat deze meer specifiek ingaan op de lessituaties voor cultuureducatie.

Naschools
De keuzes omtrent naschoolse activiteiten op school (verlengde schooldag en dergelijke) vallen onder de verantwoordelijkheid van school of kinderopvang (afhankelijk van hoe dit op school is geregeld).

De kinderopvang heeft een eigen protocol. Binnen de kinderopvang kan, binnen de regels zoals in het protocol zijn beschreven, ook weer cultuureducatie plaatsvinden. Het is aan kinderopvangorganisaties hierin keuzes te maken en dit vorm te geven.

Buitenschoolse cultuureducatie en cultuurparticipatie

Per 19 november gelden de volgende maatregelen:

  • Je mag toneelspelen, dansen, muziek maken (anders dan zingen) of acteren. Als professional of als amateur (voor uw hobby). Het wordt afgeraden om buiten de eigen woning in een groep van 2 personen of meer (zoals in koren) te zingen. Dit dringende advies geldt niet voor professionele zangers en kinderen tot 13 jaar.
  • Voor repetities en optredens in gebouwen geldt een maximum van 30 personen. Dit aantal is inclusief kinderen tot en met 12 jaar, maar exclusief personeel. Je moet dan wel 1,5 meter afstand houden, of een vaste zitplaats hebben.
  • Er is een uitzondering op het maximaal aantal personen in 1 ruimte in gebouwen voor scouting-, cultuur-, kunst-, sport- en andere georganiseerde jeugdactiviteiten voor personen tot en met 17 jaar.
  • Blazers mogen spelen als zij minimaal 2 meter afstand (in de blaasrichting) houden tot anderen. Dit is door de sector opgenomen in onder meer het protocol van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie en in het protocol van de Vereniging van Nederlandse Orkesten.

Zingen
Zingen kan een bron van besmettingen zijn, zegt het Outbreak Management Team (OMT). Het OMT adviseerde het kabinet daarom op 3 november 2020 om zingen in een groep af te raden.

Sinds 19 november was het daarom verboden om in een groep van 2 personen of meer te zingen. Met de inwerkingtreding van de COVID-19 wet op 1 december ontbreekt een wettelijke basis om zingen in groepsverband te verbieden.  Daarom is per 1 december het verbod op zingen in groepsverband omgezet in een dringend advies om niet in groepsverband te zingen.

Dat betekent dat het wordt afgeraden om te zingen in koren of om met meerdere mensen naar zangles te gaan. Uitzondering daarop zijn kinderen tot en met 12 jaar en professionele zangkoren.

1,5 meter afstand
In principe blijft 1,5 meter afstand de norm. Er zijn echter uitzonderingen op die regel:

  • kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling en tot volwassenen geen 1,5 meter afstand te houden.
  • jongeren tot en met 17 jaar hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden.
  • acteurs en dansers (alleen indien nodig).

Mondkapjes
Per 1 december is het voor iedereen van 13 jaar en ouder verplicht een mondkapje te dragen in voor publiek toegankelijke binnenruimtes. Ook in musea, monumenten, theaters en concertzalen moet je een mondkapje dragen wanneer je staat (op een niet aangewezen plek) of loopt. Het mondkapje kan af als je op een aangewezen (gereserveerde) plek zit of staat. Je moet dan wel 1,5 meter afstand houden. Zodra je de aangewezen plek verlaat, bijvoorbeeld voor toiletbezoek, dan zet je het mondkapje weer op.

Regels voor mondkapje tijdens dansen, acteren, toneelspelen of muziek maken
Bij de beoefening van theater, dans, acteren, muziek of vergelijkbare activiteiten, is het dragen van een mondkapje niet altijd mogelijk. Denk aan het bespelen van een blaasinstrument of bij zang. Daarom kan bij de beoefening van theater, dans, acteren, muziek of vergelijkbare activiteiten het mondkapje worden afgezet tijdens de beoefening. En alleen in de ruimte waar de beoefening plaatsvindt. Zoals een repetitieruimte, podium of opnameruimte. Op alle andere momenten in voor publiek toegankelijke binnenruimtes is een mondkapje verplicht. Personen zijn ook uitgezonderd op het moment dat zij poseren voor beeldende kunst, voor zover het gaat om het op beeld vastleggen van personen.

Protocollen
Om repetities en optredens weer verantwoord te laten plaatsvinden zijn er door de sector protocollen opgesteld. Hieronder vind je de belangrijkste:

Evenementen
Evenementen zijn verboden, met uitzondering van onder andere bioscopen, theaters, concertzalen, musea, etc.

Heb je vragen?

Stuur een mailtje naar vraag@lkca.nl. Op basis van deze vragen, kunnen we het overzicht aanvullen en verbeteren.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 4.3 / 5. totaal 81

Reageer

Uw bericht kan gewijzigd worden door de beheerder
Reacties (37)
Sjoerd P 02-12-2020

Het is me niet duidelijk of de 30 personen alleen het publiek betreffen zonder het aantal personen op het podium. Voor muziekgezelschappen is maximum daar nl. ook 30 personen voor. Dus 30 op het podium en 30 in de zaal? Of bij 25 op podium maar maximaal 5 publiek?

reageer
Ralf Steenbeek 03-12-2020

Hoi Sjoerd,
Het gaat om 30 bezoekers, dus dan telt alleen het publiek mee.
Dit geldt echter alleen bij voorstellingen, niet bij repetities.
Helder zo?
Groeten, Ralf

reageer
Anoek Jentjens Stadsschouwburg Utrecht 19-11-2020

Misschien staat het bericht er nu 2 keer. Ik zie het namelijk niet in de lijst. Mogen we als schouwburg bij schoolvoorstellingen voor het PO en VO nu meer dan 30 leerlingen toelaten. En wie weet daar meer over bij het LKCA?

reageer
Ralf Steenbeek 23-11-2020

Hoi Anoek,
Vreemd genoeg staat jouw vraag onderaan in de reacties. Excuses!
Dit was het antwoord van mijn collega:
Sinds 19 november is het inderdaad weer toegestaan om naar het theater te gaan. Dan mag je maximaal met 30 personen en met inachtneming van de 1,5 meter afstand. Uitzondering op dit maximum zijn kinderen en jongeren t/m 17 jaar. Dit geldt ook voor culturele activiteiten onder onderwijstijd. Hopelijk is het nu wat duidelijker? Mocht je contact willen met een collega, dan raad ik je aan om een mailtje met jouw verzoek en gegevens te sturen naar vraag@lkca.nl, dan zorgen wij ervoor dat iemand contact met je opneemt. Fijn weekend alvast en groetjes Kirsten

reageer
Hanne 19-11-2020

Dag Ralf, klopt het nu dat schoolvoorstellingen per 19 november bij culturele instellingen weer met onbeperkt aantal kinderen (tot 12 jr, en tot 17 jr met 1.5 m afstand tot volwassenen) mogen?

reageer
KirstenVogd@lkca.nl 20-11-2020

Sinds 19 november is het inderdaad weer toegestaan om naar het theater te gaan. Dan mag je maximaal met 30 personen en met inachtneming van de 1,5 meter afstand. Uitzondering op dit maximum zijn kinderen en jongeren t/m 17 jaar. Dit geldt ook voor culturele activiteiten onder onderwijstijd. Hopelijk is het nu wat duidelijker? Groetjes Kirsten

reageer
Joop 18-11-2020

Goedemiddag,
Hoe de volgende tekst te interpreteren na de persconferentie van 17 november?
"Het is verboden om buiten de eigen woning in een groep van 2 personen of meer (zoals in koren) te zingen."
Mag een band met een leadzanger en 2 backing-zangers dan repeteren waarbij alleen de leadzanger zingt?
Hartelijk dank alvast!

reageer
KirstenVogd@lkca.nl 20-11-2020

Samen cultuur beoefenen mag weer, tot maximaal 30 personen en met inachtneming van de afstand. Zingen mag buiten de eigen woning niet in groepsverband, ook niet als de andere mensen niet aan het zingen zijn. De band kan dus repeteren, maar zonder zang. Hopelijk hebben we het zo wat voor je verhelderd? Groetjes Kirsten

reageer
Helena 12-11-2020

Ik heb twee vragen waar de Rijksoverheid de afgelopen week geen concreet antwoord op kan geven en mij naar jullie doorverwijst. Ik hoop van harte dat u mij verder kan helpen.
Hartelijk dank alvast.

1) Mogen middelbarescholieren van 18 jaar toch meespelen op het instrument viool in een vaste en bestaande amateurstrijkersgroep van kinderen van 12 t/m 18 jaar met maximaal 30 leden, op 1,5 meter afstand.
2) Hoeveel volwassen muziekdocenten/ repetitoren mogen er op deze groep staan (uiteraard met in achtneming van 1,5 m afstand, het dragen van mondkapje en dat de groep inclusief repetitoren en spelers niet meer dan 30 personen betreft)

reageer
Ralf Steenbeek 13-11-2020

Hoi Helena,
Vraag 1: Nee, de uitzondering geldt alleen voor kinderen en jongeren tot en met 17 jaar.
Vraag 2: Daar zeggen de regels niets expliciets over, maar wees kritisch op de noodzakelijke aanwezigheid. Als je meerdere repetitors hebt kun je kijken of 1 iemand het in z'n eentje kan leiden en de week daarna de ander bijvoorbeeld.

reageer
Heidi Jansen 08-11-2020

Hallo vraagje
Wij organiseren bij ons jeugd centrum iedere twee weken een kinderdisco in twee groepen een van 3/4 tot 7 jaar en een van 8 tot 12/13 jaar zijn vaste groepen kids uit de wijk alleen bij de aller kleinste komen er soms ouders mee mag dit zo lastig al die verschillende regels
Wij hebben geen open inloop

reageer
Ralf Steenbeek 09-11-2020

Hoi Heidi,
Culturele activiteiten mogen plaatsvinden in gebouwen die niet toegankelijk zijn voor publiek.
De ouders zouden dan alleen mogen brengen en ophalen (en op afstand blijven).
Maar de vraag is of een kinderdisco onder activiteit valt.
Dat zou ik checken bij de je gemeente/veiligheidsregio!
Groeten, Ralf

reageer
Daan 06-11-2020

Hallo,

Mag een band met 4 personen repeteren met deze maatregelen? 3 zingende leden. Wat is professioneel en wat is amateur?

Groet,

reageer
Ralf Steenbeek 06-11-2020

Hoi Daan,
Amateur wil zeggen dat je musiceert uit liefhebberij en in de vrije tijd.
Amateurkunstbeoefening is niet toegestaan met meer dan 2 personen, of 1 huishouden.
Professioneel wil zeggen dat je beroepsmuzikant bent en je inkomen er (grotendeels) mee verdient.
Professionele musici mogen repeteren en opnames maken.
Groeten,
Ralf

reageer
Bert Veerman 06-11-2020

Mag een kunstschilders workshop wel doorgaan

reageer
Ralf Steenbeek 06-11-2020

Hoi Bert,
Dat ligt aan de deelnemers en de locatie.
Voor volwassenen slechts als 1-op-1 les in een niet publiek toegankelijk gebouw.
Kunstlessen voor jongeren tot en met 17 jaar zijn wel toegestaan in een verder voor publiek gesloten gebouw.
Groeten, Ralf

reageer
Esther van Es 06-11-2020

Goedendag,

Mag ik op een dag een duoles (zang volwassenen) verzorgen?
Er mag namelijk in duo amateurkunst bedreven worden.
Als ik verder niemand ontvang die dag, mag ik dat dan zien als mijn dagelijkse bezoek?

Bedankt, Esther

reageer
Ralf Steenbeek 06-11-2020

Hoi Esther,
Amateurkunstbeoefening zoals acteren, blazen, dansen en zingen is niet toegestaan met meer dan 2 personen, of 1 huishouden.
Alleen 1-op-1 lessen zijn dus toegestaan (zolang deze inderdaad niet in publiek toegankelijke gebouwen plaatsvinden).
Groeten, Ralf

reageer
Anna 05-11-2020

Kunnen jullie verduidelijken of het nu voor kinderen wel of niet toegestaan is om samen te zingen en/of te dansen? In de basisschool mag dat wel, maar hoe zit dat daarbuiten in een *niet* publiekelijk gebouw?

reageer
Ralf Steenbeek 05-11-2020

Beste Anna,
Culturele activiteiten voor kinderen en jongeren tot en met 17 jaar zijn ook toegestaan in gebouwen die gesloten blijven voor publiek. Mits het gebouw alleen voor die activiteit gebruikt wordt.
Groeten, Ralf

reageer
Yvonne Verschuren 05-11-2020

Mag je 1 op 1 muziekles geven aan leerlingen vanaf 18 jaar? Thuis mag dit, wij geven lessen in het gebouw van een basisschool (ik denk dat dat geen publiek toegankelijke ruimte is, volwassenen mogen zelfs niet meer op de speelplaats komen).

reageer
Ralf Steenbeek 05-11-2020

Beste Yvonne,
Dat zou ik overleggen met de basisschool en je gemeente. Als de basisschool na schooltijd wordt gezien als niet publiek toegankelijk gebouw, zouden 1-op-1 muzieklessen kunnen plaatsvinden voor leerlingen vanaf 18 jaar. Mits er genoeg tijd en ruimte zit tussen de verschillende leerlingen.
Dit soort uitzonderingen vallen buiten de generieke regels, dus wij kunnen daar geen zekerheid over geven.
Groeten, Ralf

reageer
Susanne 04-11-2020

Beste,
Zouden jullie na de maatregelen die gister zijn aangekondigd weer een update willen geven.
Het is mij nu nog niet duidelijk of ik volwassenencursussen mag geven.
De overheid spreekt zich uit over dans, zang en acteren. Maar beeldende kunst (schilderles, keramiekles) wordt niet benoemt.

reageer
Ralf Steenbeek 04-11-2020

Hoi Susanne,
Het artikel is geüpdatet.
Volwassenencursussen zijn vanaf 22.00 vandaag (t/m minstens 18 november) alleen 1-op-1 mogelijk in niet-publieke gebouwen.
Groeten, Ralf

reageer
Hannie Rieuwerts 04-11-2020

Ik kan nergens vinden of ik nu (na 3 november) door kan gaan met het geven van mijn schilderlessen. Ik heb een grote ruimte gehuurd waar de 10 cursisten genoeg afstand kunnen houden.

reageer
Ralf Steenbeek 04-11-2020

Hoi Hannie,
Het artikel is geüpdatet.
Groepslessen zijn vanaf 22.00 vandaag (t/m minstens 18 november) niet meer mogelijk.
Lessen zijn alleen 1-op-1 mogelijk in niet-publieke gebouwen.
Groeten, Ralf

reageer
M. Pepers 03-11-2020

Ik geef schilderlessen in eigen atelier op een werklocatie, dus niet thuis. Met 6 mensen is er voldoende ruimte om de 1 1/2 meter te waarborgen. Is dit toegestaan, ook na de aanscherping van de regels op 3 november?

reageer
Ralf Steenbeek 04-11-2020

Hoi,
Het artikel is geüpdatet.
Groepslessen zijn vanaf 22.00 vandaag (t/m minstens 18 november) niet meer mogelijk.
Lessen zijn alleen 1-op-1 mogelijk in niet-publieke gebouwen.
Groeten, Ralf

reageer
Paula 30-10-2020

mag een strijk orkest dat bestaat uit jongeren onder de 18 een concert verzorgen?

reageer
Ralf Steenbeek 30-10-2020

Hoi Paula,
Jongeren onder de 18 mogen samen muziek spelen, mits ze de basisregels volgen.
Het gaat bij een concert met name om de zaal en het publiek.
Voor volwassenen geldt er een maximum van 30 personen per binnenruimte. Bij het gebruik van verenigingsgebouwen (dus niet in theaters) geldt een uitzondering op het maximum van 30 bezoekers voor personen tot en met 17 jaar.
In sommige veiligheidsregio’s zijn er meerdere uitzonderingen. Raadpleeg dus altijd je eigen gemeente en/of veiligheidsregio.
Groeten, Ralf

reageer
Charlotte 29-10-2020

Zijn er ondertussen nog wijzigingen? Of is dit de laatste stand van zaken?

reageer
Ralf Steenbeek 29-10-2020

Hoi Charlotte,
Toevallig vandaag een update!
- Update protocol sector cultuureducatie en -participatie
- Uitzonderingen in veiligheidsregio’s voor max. aantal leerlingen in theater bij schoolvoorstellingen
De rest is laatste stand van zaken.
Groeten, Ralf

reageer
Carmen 23-10-2020

Tijdens mijn lessen bied ik mijn cursisten ook koffie en thee en koek aan. Ik ben hier nu mee gestopt i.v.m. de nieuwe Coronaprotocollen. Dit vind ik echter heel jammer en niet zo hartelijk naar mijn cursisten toe. Omdat de horecavoorzieningen in musea gesloten zijn en ook op scholen de kantines dicht zijn en vaak koffieapparaten ook niet meer beschikbaar zijn. Nu merk ik echter onder mijn cursisten dat de op het ene bedrijf (waar zij zelf werken) er wel koffie serveert wordt en bij de andere niet. Bij het ene clubje (bijv. taalles) wel en andere niet. Het is niet duidelijk en roept discussie op ook in de groep.
Wil me graag goed aan de protocollen houden maar twijfel nu ook.
Weten jullie of hier meer duidelijkheid over is?

reageer
Ralf Steenbeek 23-10-2020

Beste Carmen,
In het Protocol Sector Cultuureducatie en -participatie is hier niet specifiek iets voor opgenomen.
Dit kun je het beste onderling afspreken met je cursisten. Als iedereen akkoord is kunnen jullie toch besluiten dit aan te bieden.
Natuurlijk met inachtneming van de basisregels.
Groeten, Ralf

reageer
Robert 17-10-2020

Verenigingsgebouw, Indische Koempoelan
toegestaan ? Met in achtneming Corona protocol en maatregelen

reageer
Ralf Steenbeek 19-10-2020

Hoi Robert, het gebruik van verenigingsgebouwen is toegestaan voor scouting-, cultuur-, kunst-, sport- en andere georganiseerde jeugdactiviteiten voor personen tot en met 17 jaar, met meer dan 30 personen. Of de Koempoelan onder deze criteria valt kan ik moeilijk beoordelen. Neem voor de zekerheid altijd contact op met je eigen gemeente en/of veiligheidsregio.
Groeten, Ralf

reageer
Clowneriekes 15-10-2020

Hallo, straattheater eenpersoons met accordeon geen zang op markt of in winkelstraat mag dat ook niet meer
?

reageer
Ralf Steenbeek 16-10-2020

Hoi, ja dat mag. Zolang er niet meer dan 4 toeschouwers blijven staan, dat is de maximale gezelschapsgrootte buiten (en ze zich aan de basisregels houden natuurlijk). Dus hou het publiek goed in de gaten! Neem voor de zekerheid altijd contact op met je eigen gemeente en/of veiligheidsregio.
Groeten, Ralf

reageer
Fokke 15-10-2020

Kunnen educatieve voorstelling in het vo die zich afspelen -na 14-okt-20- in de aula of gymzaal gewoon doorgang vinden? Ook bij meer dan 30 leerlingen?

reageer
Ralf Steenbeek 15-10-2020

Hoi Fokke,
Ja dit kan, hierbij gelden de protocollen voor vo.
Groeten, Ralf

reageer
Susanne Vreeburg 15-10-2020

Hoi,
ik zie nog staan dat evenementen zijn toegestaan, dat is niet zo bij risico "zeer ernstig". Zie routekaart.
groet Susanne

reageer
Ralf Steenbeek 15-10-2020

Hoi Susanne, je hebt helemaal gelijk! Dat was per abuis niet aangepast... Dank voor je reactie!
Groeten, Ralf

reageer
Annelies Vessies 14-10-2020

Beste mensen van LKCA, Ik geef in eigen atelier
schilder en tekenlessen.
We kunnen 1,5 meter afstand houden met 5 deelnemers.
Hoe zit dat nu met de coronaregels van 14 oktober?
Mogen de deelnemers toch nog komen om kunst te beoefenen?

reageer
Kïm 15-10-2020

Hoi, dit zou ik ook graag willen weten, wij geven creatieve workshops aan volwassenen en kinderen. mag dit ook niet meer, zijn niet echt evenementen?

reageer
Ralf Steenbeek 15-10-2020

Hoi Annelies en Kim,
Dit mag: in binnenruimtes is er een maximum van 30 personen.
Groeten, Ralf

reageer
Marjolein Rietveld 14-10-2020

Deze regel klopt niet: Jongeren tot en met 18 jaar hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Het is jongeren tot 18 jaar. Dus tot en met 17 jaar.

reageer
Ralf Steenbeek 15-10-2020

Hoi Marjolein,
Klopt, dit moet zijn t/m 17 jaar. (Dus tot 18).
Dank! Is aangepast.
Groeten, Ralf

reageer
Floor Haanstra (Cultuurcoach) 09-10-2020

Wat zijn de regels voor schoolvoorstellingen in het theater voor het basisonderwijs?

reageer
Ralf Steenbeek 09-10-2020

Hoi Floor,
In het protocol voor het PO is vastgelegd dat excursies kunnen plaatsvinden binnen de richtlijnen van het RIVM.
Voor theaters gelden voor kinderen dezelfde regels als voor alle bezoekers: maximaal 30 bezoekers per ruimte met vaste zitplaatsen, tenzij de veiligheidsregio een uitzondering heeft gemaakt voor het theater.
Groeten,
Ralf

reageer
Ralf Steenbeek 15-10-2020

Hoi Floor,
Per 14 oktober geldt de uitzondering niet meer voor theaters. Het maximum is op dit moment dus altijd 30 personen.
Groeten, Ralf

reageer
M.Brenden 30-09-2020

Hallo, wij zijn 6 Muzikanten. mogen wij in een gesloten ruimte repeteren.

reageer
PaulienFranken@lkca.nl 01-10-2020

Beste M. Brenden, misschien dat dit protocol https://www.knmo.nl/wp-content/uploads/2020/09/Protocol-29-september-2020.pdf ook voor jullie interessant is?

Met vriendelijke groet,
Paulien Franken

reageer
Ralf Steenbeek 01-10-2020

Beste M. Benden,
Met de nieuwe maatregelen is het in principe niet toegestaan om met meer dan 4 personen bij elkaar te komen, maar cultuurbeoefening is daarvan uitgezonderd. Dat mag binnen tot maximaal 30 personen en buiten tot 40. Blazers mogen spelen als zij minimaal 2 meter afstand (in de blaasrichting) houden tot anderen. Dit is door de sector opgenomen in het genoemde KNMO-protocol. Alle aangescherpte maatregelen kun je vinden op de site van Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/cultuur onder het kopje "Regels bij de (amateur)beoefening van kunst, zoals toneelspelen, dansen, musiceren en acteren".
Groeten, Ralf

reageer
Henry 09-07-2020

Het wordt mij uit alle protocollen en richtlijnen nog niet geheel duidelijk of het nu bijvoorbeeld mogelijk is om een cultureel muziekevenement te organiseren voor jongeren onder de 18 die daarbij dansen, meezingen en dergelijke.

reageer
Ralf Steenbeek 10-07-2020

Beste Henry, dat is nu weer mogelijk. Als het een officieel evenement is, dan moet je wel een vergunning aanvragen bij je gemeente. Die procedure verschilt per gemeente en kan een paar weken tijd kosten.

reageer
Cécile Cooijmans CultuurCompaan 30-06-2020

De link naar het protocol voor de danssector verwijst naar de versie van 3 juni, inmiddels is er een update versie 28 juni. Wellicht zien jullie een mogelijkheid om dit aan te passen.
met vriendelijke groet, Cécile.

reageer
Ralf Steenbeek 30-06-2020

Hoi Cécile, dank! Ik heb het aangepast. Groeten, Ralf

reageer
Bart van Heel - Tokodrama, cursuscentrum amateurtoneel A'dam 29-06-2020

Vraag: Hoe moet ik het hieronder staande interpreteren of te wel moet ik tijdens de toneellessen voor volwassenen nu wel of niet voortdurend 1.5 meter afstand houden?
Hartelijk dank, Bart
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/cultuur
Ik citeer:
Wat is er toegestaan bij de (amateur)beoefening van kunst, zoals toneelspelen, dansen en acteren?
Kinderen en volwassen (professionals en amateurkunstbeoefenaars) mogen kunst beoefenen, repeteren en optreden. Hier gelden dan dezelfde regels als voor andere activiteiten ‘binnen’ of ‘buiten’.
• Bij bepaalde activiteiten is contact noodzakelijk en geldt de 1,5 meter alleen voor zover dat mogelijk is. Het gaat om bijvoorbeeld acteurs en dansers (zowel professionals als amateurkunstbeoefenaars).

reageer
Ralf Steenbeek 29-06-2020

Beste Bart, de overheid staat dus inderdaad toe dat toneelspelers indien noodzakelijk de 1,5 meter niet voortdurend in acht hoeven nemen.
In het protocol van de NAPK is dit trouwens nog niet opgenomen:
• Totdat er meer onderzoek (of input OMT) beschikbaar is, dient men bij theater uit te gaan van 1,5 meter afstand. Bij hard spreken / zingen dient meer afstand te worden gehouden.
• Bij training en repetities kan met belijning op de vloer de te houden afstand of oppervlakte per persoon worden aangegeven.
https://www.napk.nl/wp-content/uploads/2020/05/027.003-NAPK-protocol_1.pdf
Groeten, Ralf

reageer
Henri 22-06-2020

Vanaf 1 juli mogen er 100 toeschouwers worden toegelaten bij een voorstelling. Moeten kinderen onder 12 jaar van verschillende scholen dan afstand houden van elkaar? En mogen ze ook bij elkaar op school komen in bijvoorbeeld een gymzaal?

reageer
Ralf Steenbeek 22-06-2020

Beste Henri, op rijksoverheid.nl staat het volgende over groepsctiviteiten voor scholieren:
We adviseren scholen om terughoudend te zijn met het organiseren van activiteiten. De afsluiting van een schoolperiode is voor leerlingen erg belangrijk. Een eind-musical voor groep 8 of een diploma-uitreiking is daarom onder voorwaarden mogelijk.
Deze activiteiten vinden bij voorkeur buiten plaats en met de vaste eigen groep. Verder gelden de algemene regels voor bijeenkomsten: tot 1 juli komen maximaal 30 personen bijeen. Per 1 juli, als deze versoepelingen doorgaan, maximaal 100 personen. Natuurlijk met 1,5 meter afstand.

Scholen wordt dus afgeraden om in groepsverband naar voorstellingen te gaan. En binnen zalen of theaters geldt sowieso de 1,5 meter afstand. Schoolvoorstellingen vinden dus bij voorkeur buiten plaats, met een maximum van 30/100 personen.

reageer
F. Hendriks 26-06-2020

Beste, gister is bekend gemaakt dat leeftijden tot 18 jaar geen beperking meer hebben in een theater of filmzaal, toch?

reageer
KCC Sint Paulusschool 02-06-2020

Mag je dan nu de eindpresentatie (film) van groep 8 aan ouders laten ztonen in een zaal?

reageer
Ralf Steenbeek 04-06-2020

Hoi, volgens het PO-protocol mogen ouders niet in de school komen. Bovendien wordt scholen in het protocol dringend geadviseerd zeer terughoudend te zijn met groepsactiviteiten zoals schoolreisjes, schoolkampen, vieringen, musicals en excursies. Voor al deze activiteiten gelden de algemene richtlijnen vanuit de overheid. Voor zalen in het algemeen geldt een maximum van 30 bezoekers (excl. personeel), en 100 per 1 juli. Groeten, Ralf

reageer
Bert 02-06-2020

Hallo,
Fijn dat er weer meer dingen mogelijk worden, natuurlijk met inachtneming van de geldende richtlijnen. Er is helaas nog wat onduidelijkheden over de te bewaren afstand bij het BUITEN repeteren van een muziekvereniging. Ik kreeg vanmiddag van de KNMO bericht dat buiten repeteren valt onder buitenactiviteiten waar de afstand van anderhalve meter in acht moet worden genomen. Dat klinkt logisch. De gemeente laat me echter weten dat de muzikanten twee meter afstand moeten bewaren. Ook buiten! Kun je onze Showband duidelijkheid geven ajb?

reageer
Ralf Steenbeek 04-06-2020

Hoi Bert. Voor buiten repeteren geldt inderdaad de 1,5 meter afstand. Vooralsnog is hiervoor in de landelijke modelnoodverordening geen beperking voor aangegeven. Maar gemeenten kunnen dit in hun noodverordening verder aanscherpen en dat is dan leidend.
Specifiek voor blaasmuziek volgt deze week een aangescherpt protocol, waarin de voorwaarden voor opstart zijn uitgewerkt.
Groeten, Ralf

reageer
Ingrid 30-05-2020

"De andere uitzondering zijn kinderen tot 12 jaar: zij mogen wel samen zingen." Dit staat bij buitenschoolse cultuureducatie (binnen). Betekent dit dus dat kinderen tot 12 in culturele instellingen weer samen mogen zingen (in kleine groepen)?

reageer
Ralf Steenbeek 01-06-2020

Hoi Ingrid. Ja, in bijvoorbeeld muziekscholen en kunstencentra zou dat weer mogen. Hierbij geldt een maximum aantal van 30 personen per gebouw (exclusief personeel). Groeten, Ralf

reageer
Niek 29-05-2020

Ik vind geforceerd stemgebruik een vreemde terminologie voor zang. Geforceerd stemgebruik is schreeuwen, maar dat doen zangers toch niet? lijkt me goed om daar kritisch op te zijn richting overheden.

reageer
Ralf Steenbeek 01-06-2020

Hoi Niek. Klinkt wel wat negatief misschien ja, maar denk niet dat het zo bedoeld is. Het gaat puur om een (mogelijk) grotere kans op het verspreiden van 'aerosolen' met virusdeeltjes bij zingen (en bijvoorbeeld schreeuwen), dat wordt nu onderzocht. 'Versterkt' stemgebruik zou wellicht een betere formulering zijn. Groeten, Ralf

reageer
Evelien 28-05-2020

Een vraag. Zijn er officiële richtlijnen voor het aantal kinderen onder de 12 jaar in een theaterzaal? Of geldt voor hen eveneens de richtlijn voor de volwassen theaterbezoekers? Dank!

reageer
Ralf Steenbeek 28-05-2020

Hoi Evelien, vooralsnog geldt voor theaters dat ze per 1 juni maximaal 30 (en vanaf juli 100) bezoekers per zaal mogen toelaten, zowel kinderen als volwassenen. Groeten, Ralf

reageer
Marielle 21-05-2020

Er staat dat speciaal onderwijs en speciaal basisonderwijs weer zijn begonnen. Dat klopt nuet. Sbo is begonnen. Voor vso komen er nog richtlijnen.

reageer
Karin Venverloo 14-05-2020

Dansscholen hebben een SBI code die valt onder cultuur onderwijs. Mocht het idd sport zijn, dan wens ik met terugwerkende kracht ipv 21 de bij sport horende 9 % BTW te betalen.

reageer
Ralf Steenbeek 15-05-2020

Hoi Karin, onze meest recente informatie is dit: Wat betreft financiën valt dans onder cultuur. Wat betreft de uitoefening valt binnendans volgens het ministerie van VWS echter onder binnensport, vanwege het vrijkomen van aerosolen, en is daarom nog niet toegestaan: https://twitter.com/MinVWS/status/1258775058945900545. Wij hopen hier meer duidelijkheid over te krijgen. Groeten, Ralf

reageer
Jan de Graaff 09-05-2020

Wat mij opvalt bij het herstarten van culturele activiteiten dat in het geheel geen leeftijden genoemd worden. Is het verstandig dat verenigingen met voornamelijk 65 + leden dan ook al weer in verenigingsgebouwen aan de slag kunnen???

Bij de mogelijke verhoging per 1 juli wordt niet meer gesproken over 1.5 m afstand

reageer
Ralf Steenbeek 12-05-2020

Beste Jan, dank voor je vraag. Op de site van rijksoverheid staat dat buiten cultuurbeoefenen is toegestaan voor alle leeftijden vanaf 19 jaar. Over verenigingsgebouwen wordt niks gezegd, ook niet in ons artikel.
Ook is bekend dat 1-op-1 lessen weer zijn toegestaan, thuis of op andere geschikte locaties. Gemeenten gaan over deze geschikte locaties. Of het verstandig is is niet aan ons...

Voor alles geldt dat de basisvoorschrfiten van RIVM van toepassing zijn. Ook vanaf 1 juli zal dat zo zijn. Maar dat zijn allemaal voorlopige voorspellingen. Pas vlak voor die datum worden de nieuwe regels definitief aangekondigd.

Sterkte!
Groeten, Ralf

reageer
Anoek Jentjens Stadsschouwburg Utrecht 19-11-2020

Hallo
Eigenlijk lees ik dat we als schouwburg dus bij de schoolvoorstellingen voor het PO en VO met meer dan 30 personen in de zaal mogen? En is er een contact binnen het LKCA die ik daar over zou kunnen spreken? Groetjes Anoek

reageer
KirstenVogd@lkca.nl 20-11-2020

Sinds 19 november is het inderdaad weer toegestaan om naar het theater te gaan. Dan mag je maximaal met 30 personen en met inachtneming van de 1,5 meter afstand. Uitzondering op dit maximum zijn kinderen en jongeren t/m 17 jaar. Dit geldt ook voor culturele activiteiten onder onderwijstijd. Hopelijk is het nu wat duidelijker? Mocht je contact willen met een collega, dan raad ik je aan om een mailtje met jouw verzoek en gegevens te sturen naar vraag@lkca.nl, dan zorgen wij ervoor dat iemand contact met je opneemt. Fijn weekend alvast en groetjes Kirsten...

reageer
Gepubliceerd:
Deel dit artikel