LARP in Nederland

Wat is LARP en wie doen er aan?
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Veel mensen hebben wel eens van LARP gehoord, maar wat is het precies en hoe groot is het? LKCA deed onderzoek naar LARP in Nederland.

De Amerikaan Aaron Valek en Ryan Paddy uit Nieuw-Zeeland deden in 2014 internationaal onderzoek naar LARP. Hun enquête werd door bijna 30.000 respondenten uit de hele wereld ingevuld. In Nederland ging het om 726 respondenten. Doordat we niet precies weten hoeveel larpers er in Nederland zijn, weten we niet of de resultaten representatief zijn. Ook is er geen gedetailleerde informatie over de manier waarop de enquête verspreid is. Hoewel er dus tekortkomingen zijn, helpen de onderzoeksgegevens wel om een beter beeld van larpers te krijgen.

Onderzoek naar LARP in Nederland

Om nog een beter beeld te krijgen van LARP in Nederland heeft het LKCA een enquête uitgezet onder de larporganisaties in Nederland. In totaal zijn er 49 organisaties gevonden en benaderd. 33 organisaties hebben de enquête ingevuld. Het onderzoek laat zien dat LARP in Nederland behoorlijk groot is en een hoge organisatiegraad heeft.

Aantal deelnemers

De meeste larps hebben 50 tot 100 deelnemers; er zijn zelfs larps met meer dan 300 deelnemers (zie figuur 1).

Figuur 1. Aantal deelnemers per larp
Figuur 1. Aantal deelnemers per larp

Rechtsvorm

Bij een LARP-evenement heb je ook te maken met allerlei praktische zaken: de boekhouding, de maaltijden, BHV, enzovoort. Om dit alles goed te regelen kiezen organisatoren er vaak voor om zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Er zijn stichtingen en verenigingen en een aantal organisaties met winstoogmerk. (zie figuur 2) Bij een kwart van de organisaties is er geen officiële rechtsvorm, zij organiseren evenementen als vriendengroep.

Figuur 2. Rechtsvorm naar percentage organisaties n=33
Figuur 2. Rechtsvorm naar percentage organisaties n=33

Thema’s

Zowel uit de LKCA-enquête als uit het internationale onderzoek blijkt dat de meeste evenementen een fantasythema hebben:

  • Een low fantasy setting is sterk geïnspireerd op de Middeleeuwen en fantasie en magie spelen een kleine rol.
  • Een high-fantasy setting is een setting zoals in the Lord of the Rings, met andere rassen zoals elven en orks en veel magie.

Er zijn oneindig veel thema’s mogelijk. In Nederland vind je ook evenementen met thema’s als science fiction (bijv. apocalyptische setting) horror (vampieren, bovennatuurlijke elementen) en historische settings. Het zal sommigen misschien verbazen dat het thema historische settings een relatief klein aandeel heeft (11%). Veel mensen verwarren LARP met het naspelen van historische gebeurtenissen, zoals de slag bij Waterloo, maar dat is echt iets anders.

Figuur 3 Thema's van larps
Figuur 3. Thema’s van larps n=57

Wie larpen er?

De meeste larps hebben volwassenen deelnemers, 18% van de larps uit het onderzoek richt zich op jongeren en er zijn een paar evenementen speciaal voor kinderen of voor alle leeftijden.

Kenmerken van larpers

  • De meeste larpers zijn twintigers, maar er zijn ook larpers van 30 jaar en ouder (zie figuur 4).
  • Twee derde van de respondenten is man en één derde vrouw.
  • Larpers zijn behoorlijk kunstzinnig. Respondenten konden aanvinken welke interesses zij naast LARP hebben. Bij de opties zaten de volgende activiteiten in kunst en cultuur: Muziek spelen of zingen, maken of ontwerpen van kostuums en kleding, fictie schrijven, beeldende kunst zoals schilderen en beeldhouwen, geënsceneerd theater (in welke vorm ook), film (maken van film of tv) en make-up en bodypainting. De verschillende activiteiten scoorden niet bijzonder hoog, allemaal werden ze in ongeveer 30% van de gevallen aangevinkt. Het is echter interessant om per respondent naar de interesses te kijken. Het blijkt dat 74% van de respondenten interesse heeft voor minstens één activiteit in kunst en cultuur. Dat is een hoge score ten opzichte van de Nederlandse bevolking in het algemeen. Volgens de Monitor Amateurkunst uit 2015 van het LKCA doet 41% van de Nederlanders in zijn vrije tijd iets kunstzinnigs of creatiefs.
  • Andere interesses van larpers zijn bordspellen, table top-rollenspellen* en computerspellen.

*LARP is voortgekomen uit table top-rollenspellen. Bij zo’n spel speel je met een groep mensen aan tafel, vooral door te praten. Vaak is het een combinatie van stemacteren en vertellen wat er gebeurt / wat de personages doen. Hulpmiddelen die vaak gebruikt worden zijn miniaturen en een spelbord met vlakverdeling om de positie van personages en objecten te bepalen, dobbelstenen om de uitkomst van acties te bepalen en spelregelboeken. Een bekend table top rollenspel is Dungeons and Dragons.

Figuur 4. Aantal van leeftijd (y-as) naar leeftijdscategorie (x-as) n=659
Figuur 4. Aantal van leeftijd (y-as) naar leeftijdscategorie (x-as) n=659

Hoeveel tijd besteden larpers aan hun hobby?

De meeste larpers doen mee met 3 tot 6 evenementen per jaar. LARP vraagt ook een tijdsinvestering voor en na de evenementen. Hoeveel tijd mensen gemiddeld per week aan LARP besteden is heel uiteenlopend. Het gemiddelde is 6 uur. Het is interessant deze data te vergelijken met de resultaten van de Monitor Amateurkunst uit 2015 Daar lag het gemiddelde bij beoefenaars die in de maand voor de enquête kunstzinnig of creatief actief waren wat hoger met gemiddeld 7 à 8 uur per week. Echter, daar was de helft niet meer dan 4 uur per week actief, terwijl dat bij de LARP-census 28% is. Relatief veel mensen zijn meer dan vier uur per week met LARP bezig.

Figuur 5 Gemiddeld aantal uur per week LARP in percentages n=521
Figuur 5. Gemiddeld aantal uur per week LARP in percentages n=521

Hoeveel geld besteden mensen aan LARP?

Naast tijd kost LARP ook geld. De deelname aan evenementen kost geld, maar ook (het materiaal voor de) de kostuums. Opnieuw zijn er heel uiteenlopende resultaten (figuur 6). Er zijn bedragen genoemd tot € 5000,- in een jaar. De gemiddelde besteding aan LARP is € 500,- per jaar, maar de meeste respondenten geven minder dan dat uit aan LARP. 67% van de respondenten gaf tussen de € 50 en € 501 uit aan LARP.

Een kleine groep verdient geld met LARP. Dat doen ze vooral door het verkopen van fysieke objecten, zoals kostuums en decorstukken. Er zijn ook een paar mensen die geld verdienen met het organiseren van larps.

Figuur 6 Bedrag besteed aan LARP in euro’s n=413
Figuur 6. Bedrag besteed aan LARP in euro’s n=413

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 3.5 / 5. totaal 10

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (1)
Mari Ooijkaas 24-04-2021

Een mooi beknopt onderzoek over een toch wat onderbelicht thema. Ik doe zelf momenteel onderzoek naar LARP wapens en ik las dat er al eerder een internationaal onderzoek was uitgevoerd. Zou ik deze mogen ontvangen of kunnen jullie mij vertellen waar ik deze kan vinden. Natuurlijk deel ik dan ook graag de resultaten van mijn onderzoek met jullie zodra die af is.

Alvast bedankt!

Mari Ooijkaas
mari.ooykaas@hotmail.com

reageer
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel