Kamerleden willen méér cultuureducatie in mbo

Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Begin juli besloot minister Van Engelshoven om te stoppen met de MBO Cultuurkaart, na een evaluatie van Berenschot. Zij wil de helft van het budget van de kaart nog wel investeren in mbo, door het over te hevelen naar het programma Cultuureducatie met Kwaliteit in mbo. Maar een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de MBO Cultuurkaart. Dat is mooi nieuws. Lees onze aanbevelingen om cultuuronderwijs in mbo nóg meer te versterken.

Ongelijkheid in cultuuronderwijs

LKCA en Kunsten ’92 waarschuwen al lang dat mbo-studenten veel minder cultuuronderwijs krijgen dan hun leeftijdsgenoten in havo/vwo. Zij kregen in het vmbo slechts 40 uur CKV, tegenover 120 in havo en 160 in vwo. In het mbo krijgen studenten überhaupt geen cultuuronderwijs, behalve soms in het vak burgerschap.

Kamervragen en aangenomen motie

CDA vraagt of de minister deze verschillen wel gerechtvaardigd vindt. Ook D66 wil geen onderscheid tussen verschillende schooltypes. GroenLinks vindt dat zowel deelname aan CmK als een mbo-kaart mogelijk moet zijn. PvdA sluit zich daarbij aan. VVD wil weten waarom de minister van de € 900.000 voor de MBO Cultuurkaart maar € 500.000 overhevelt naar CmK in mbo.

Op 27 oktober 2020 nam de Tweede Kamer een motie van CDA, VVD, D66, PvdA en GroenLinks hierover aangenomen aan om de MBO Cultuurkaart te behouden.

Aanbevelingen

Wij juichen de steun van de Tweede Kamer toe. En we geven graag aanvullend onze aanbevelingen aan de minister en de Kamer om cultuuronderwijs in het mbo te versterken.

  • Behoud de MBO Cultuurkaart mét budget (dit laatste adviseerde ook Berenschot)
  • Stimuleer in CmK3 de ontwikkeling voor specifiek aanbod voor mbo-studenten, bij voorkeur een meerjarig duurzaam aanbod
  • Maak in CmK3 gebruik van de regionale functie van ROC’s 
  • Ontwikkel een aparte module Culturele Creatieve Vorming voor alle mbo-studenten in hun eerste twee jaar van minimaal 40 uur per jaar
  • Geef in het vmbo temminste evenveel uur CKV als in havo, 120 uur dus.
  • Ontwikkel een doorlopende leerlijn van CKV in het vmbo naar Culturele Creatieve Vorming in het mbo

Dan pas maken we echt werk van kansengelijkheid voor álle leerlingen.

Meer informatie

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 4.7 / 5. totaal 3

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (1)
Piet Hagenaars, voorzitter Strategisch Beraad Kunstonderwijs 14-10-2020

Het Strategisch Beraad ondersteunt deze oproep van harte. Het schreef vorige jaar (6 november 2019) al een brief aan de woordvoerders van de Tweede Kamer hierover met het dringend advies een cultureel-maatschappelijk vak in het mbo te introduceren en tegelijkertijd de MBO Card van een budget te voorzien.

reageer
15-10-2020

Dank je Piet!

reageer
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel