Iktoon: kunst van iedereen

Wat toon jij in juni?
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Ruim zes miljoen Nederlanders doen aan amateurkunst. Maar mensen kennen hen vooral als juf, opa of accountant, niet als toneelspeler, pianist of vlogger. Daar komt met de iktoon-campagne verandering in.

Iktoon nodigt en daagt iedereen in Nederland opnieuw uit om (digitaal) creatief aan de slag te gaan tijdens de Maand van de Amateurkunst (1 t/m 30 juni 2021). Amateurkunstenaars, verenigingen, maar ook culturele én maatschappelijke organisaties zijn welkom om hun kunsten te tonen. Want ook dit jaar laten we met veel enthousiasme zien dat actieve cultuurbeoefening voor iedereen is, juist nu. Kortom, nieuwe kansen, nieuwe kunsten!

Om alvast in de iktoon-stemming te komen heeft de winnaar van de iktoon-challenge 2020 het lied ‘Vanaf het begin’ gemaakt. De 18-jarige studente Nederlands Rosa van Bommel werd vorig jaar Beste Amateurkunstenaar van Groningen.

Rosa: “Ik vertel een verhaal over dat je soms niet altijd alles goed doet, maar dat je altijd opnieuw kan beginnen. Dat kunnen we nu ook doen! Voor mij is het bezig zijn met kunst en cultuur soort van meditatief; als ik bezig ben met liedjes schrijven en muziek maken, dan merk ik dat ik de rest vergeet. Het is een gevoel van totale ontspanning, want ik heb anders niet vaak dat ik in het moment leef. In gedachten ben ik altijd wel bezig met plannen maken, aan de toekomst denken en het verleden te overdenken. Ook valt het afstandsonderwijs me soms zwaar. Daarom heb ik besloten om een paar vakken te vervangen voor muziek. Daar word ik blij van.“

Wat is iktoon?

Iktoon is de landelijke promotiecampagne van kunst en cultuur. Verenigingen en individuen die in hun vrije tijd creatief actief zijn tonen wat ze in huis hebben en stimuleren anderen om mee te doen. De ambitie is om meer mensen met een afstand tot cultuurbeoefening actief deel te laten nemen aan iktoon. Het bundelen van al deze activiteiten onder de iktoon-vlag is de kans om samen te werken aan de zichtbaarheid, herkenbaarheid en toegankelijkheid van amateurkunst en creatieve activiteiten. Deelname aan de iktooncampagne is gratis.

Iktoon ondergebracht bij Cultuurconnectie

Tot begin 2021 faciliteerde LKCA de iktoon-campagne. Iktoon is per 17 februari 2021 ondergebracht bij Cultuurconnectie, de brancheorganisatie voor cultuureducatie, amateurkunst en volksuniversiteitswerk.

Volgens Marlies Tal, leidinggevende Cultuurparticipatie en Beleid LKCA, past dit mooi bij de ambitie van Cultuurconnectie. “Het gedachtegoed van iktoon dragen we nog steeds een warm hart toe. We zijn blij dat Cultuurconnectie en haar leden samen met de landelijke partners, provinciale instellingen, gemeenten en iktoon-coördinatoren lokale amateurkunst en creatieve activiteiten onder de aandacht blijven brengen bij het grote publiek.”

Samenwerking met partners

Iktoon trekt samen op met verschillende partners, zoals gemeenten, provincies, culturele en maatschappelijke organisaties, om de lokale amateurkunst en creatieve activiteiten onder de aandacht te brengen bij een groot publiek. Deze organisaties en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap onderstrepen het belang en de waarde van cultuurbeoefening.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 0 / 5. totaal 0

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Marlies Tal (zij/haar/haar)
Marlies Tal (zij/haar/haar)
Functie: Manager Externe Relaties, Leidinggevende Cultuurparticipatie, Onderzoek, Beleid en Code D&I
Expertise: overheidsbeleid,programma cultuurparticipatie
marliestal@lkca.nl
030 711 51 70
Bekijk alle experts
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel