Training Cultuurcoördinatoren Voortgezet Onderwijs

Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Cultuurcoördinatoren in het voortgezet onderwijs (vo) hebben steeds meer behoefte aan training om een goede inhoudelijke bijdrage te leveren aan het kwalitatieve cultuureducatiebeleid van de school.

De rol van de cultuurcoördinator

De rol van cultuurcoördinator ligt bij kunstvakdocenten, CKV-docenten en/of iemand anders die de taak heeft om cultuur op school te regelen. Cultuurcoördinatoren oefenen hun taak uit vanuit kennis van en passie voor cultuur. Zij zijn aanspreekpunt voor de financiële, inhoudelijke en/of praktische organisatie van cultuuronderwijs, maar de borging van hun rol en inhoudelijke taak is vaak niet officieel vastgelegd en erkend. De coördinatoren moeten regelmatig zelf het wiel uitvinden. Zij hebben dus niet altijd de juiste positie en achtergrond om een gedegen en breed gedragen bijdrage te kunnen leveren aan het kwalitatieve cultuurbeleid van de school.

Behoeften van cultuurcoördinatoren

De behoeften van de cultuurcoördinator liggen in:

 • het opdoen van meer kennis en vaardigheden zodat de waarde van cultuureducatie zichtbaar wordt;
 • het willen werken aan het ontwikkelen van het cultuureducatiebeleid van de school i.s.m. management, collega’s én leerlingen;
 • het ontwikkelen en uitwerken van het ononderbroken leerproces;
 • het creëren van draagvlak en/of te vergroten binnen de school en de directe omgeving;
 • het opzetten en onderhouden van (lokale)netwerken.

Om aan die behoeften tegemoet te komen, hebben verschillende expertisecentra kunst- en cultuur de training Cultuurcoördinator Voortgezet Onderwijs opgezet.

Pilot en doorontwikkeling

In september 2021 startte een pilot in vier regio’s: Noord, Midden-West, Oost en Zuid. De training is inhoudelijk doorontwikkeld en de bouwstenen zijn vastgelegd. Zo kan er in de toekomst een dossier Cultuurcoördinator Voortgezet Onderwijs gevormd worden, dat dient als basis voor een landelijke training. Voor het primair onderwijs bestaat al geruimde tijd het ICC-dossier voor interne cultuurcoördinatoren.

LKCA ondersteunt de expertisecentra kunst- en cultuur en het gecertificeerde trainersteam. Na succesvolle afronding van de training ontvangen de deelnemers van LKCA het certificaat Cultuurcoördinator Voortgezet Onderwijs.

Inhoud training Cultuurcoördinator VO

In de training werken de deelnemers aan verschillende aspecten die van belang zijn voor de cultuurcoördinator:

 • het vergroten van hun kennis over trends en ontwikkelingen in cultuureducatie;
 • het verhogen van eigenaarschap bij collega’s, teams en directie;
 • het vergroten van het netwerk en expertise van culturele instellingen; 
 • hoe een cultuurcoördinator bij kan dragen aan de randvoorwaarden zoals geld, tijd en middelen;
 • het uitwisselen van ervaringen met andere deelnemers;
 • een beroepsproduct, bijvoorbeeld een beleidsplan voor de eigen school;
 • de persoonlijke ontwikkeling als cultuurcoördinator.

De training is opgebouwd uit vier fasen:

 • oriëntatie;
 • onderzoek;
 • uitvoering;
 • evaluatie.

Aan het begin van de training kijken de deelnemers naar hun eigen werkpraktijk en waar zij het verschil zouden kunnen maken. In de tweede fase onderzoeken zij welke mogelijkheden er zijn om kwaliteit te beïnvloeden en welke kennis en vaardigheden er nodig zijn om dat ook daadwerkelijk te doen. Door onder andere interne gesprekken aan te gaan werken deelnemers aan betrokkenheid van management en team. Daarna komt het er op aan om plannen ook daadwerkelijk uit te voeren en te kijken wat het effect daarvan is.

Aan het einde van de training kijken de deelnemers terug op de inzichten die zij opgedaan hebben en welke persoonlijke ontwikkeling zij hebben doorgemaakt. De training wordt afgerond met het formuleren van individuele vervolgstappen die de deelnemers willen nemen. In een eindpresentatie presenteren de deelnemers hun beroepsproduct en/of het proces hiervan in een creatieve vorm aan collega’s, trainers, consulenten, intermediairs en geïnteresseerden uit het werkveld.

Studiebelasting en kosten

De training vraagt ongeveer 40 uur aan inzet van de deelnemers en de kosten bedragen maximaal 1000 euro. De basis van de training is in bouwstenen geborgd. Deze kan per regio aangevuld worden met specifieke onderdelen horend bij de regio, zodat de eigen identiteit behouden wordt. Ook zijn er per regio mogelijkheden voor korting. De trainingen starten in het najaar of in het voorjaar in onderstaande regio’s:

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 3.7 / 5. totaal 6

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (10)
Femke Saher- NEOS Cultuuronderwijs 11-03-2024

Inmiddels is de training op meerdere plekken te volgen, waaronder in Amersfoort en Utrecht. De training wordt daar gegeven door NEOS Cultuuronderwijs en Cultuur& School Utrecht. Zie ook: https://neoscultuuronderwijs.nl/evenementen/training-cultuurcoordinator-voortgezet-onderwijs-ccvo/. De nieuwe training start in september 2024. Kunnen de nieuwe locaties ook aan bovenstaande lijst worden toegevoegd?

reageer
LKCA 16-04-2024

Beste Femke,
Bedankt voor je bericht, we hebben de training toegevoegd! Groet, Anouk (LKCA)

reageer
Judith van den Berg-DOK Cultuuhelden 14-02-2024

Is er net zoals bij de ICC cursus voor PO een 'dossier' van het LKCA voor deze cursus?

reageer
Max van Alphen 16-02-2024

Hallo Judith, er is nog geen dossier (ICC) voor deze cursus beschikbaar. We werken nu eerst aan de opzet voor een train de trainer en daarna gaan we aan de slag met het maken van het dossier CCVO.

reageer
Ton 16-06-2023

Wordt deze cursus komend schooljaar in Noord-Holland aangeboden? De 'Noord-Holland link' werkt niet.

reageer
Bert Schoones 16-06-2023

Dank voor jouw bericht en het melden van de niet-werkende link, Ton. Ik trof op de website van Mocca in het aanmeldformulier van de cursus de data van de komende cursus. We zullen de link hierboven snel repareren.
Vriendelijke groet, Bert

reageer
Max van Alphen 16-02-2024

Beste Ton, naast de cursus in Amsterdam bij MOCCA is is er ook de mogelijkheid om deze cursus bij Plein C te volgen (zie ook de linkjes hierboven).

reageer
Iris 22-03-2023

Beste LKCA, is deze training ook dit jaar te volgen?

reageer
Ronald Kox 24-03-2023

Ik ga er vanuit dat na de zomer de nieuwe cursussen weer van start gaan. Kijk even bij bovenstaande links naar de regio waar je de training zou willen volgen

reageer
Marlous Muda 12-09-2022

Volgens mij is de informatie zo goed als compleet, ik ben wel nieuwsgierig naar mogelijkheden van de vervolgstappen na dit traject

reageer
Ronald Kox 12-09-2022

Beste Marlous, net als bij de icc-po gaan we de komende jaren ook werken aan het onder de aandacht brengen van de training bij schoolleiders en besturen om de cultuurcoördinator VO steviger te positioneren

reageer
Margreeth 27-01-2022

Hallo, Mijn collega en ik hebben interesse (Zuid-Holland) maar Tilburg is te ver weg. Kan de cursus online worden gegeven of kan het in de toekomst dichterbij (Den Haag/Rotterdam) gegeven worden?

reageer
Ronald Kox 28-01-2022

Dit jaar is de pilot op vier plaatsen in Nederland, op basis daarvan wordt gekeken naar het vervolg (aantal, locaties, enz). Of dat betekent dat er een cursus dichterbij Den Haag/Rotterdam komt weten we nu nog niet. In ieder geval is wel duidelijk dat het een cursus is waarvoor tenminste een gedeelte de deelnemers ook fysiek bij elkaar komen.

reageer
Eva Cats 22-06-2021

Een zinvolle cursus!

reageer
Marieke 03-06-2021

Hallo, is er al meer informatie over de training in Gelderland?

reageer
03-06-2021

Hoi Marieke, helaas nog niet. Ik zal nog eens navragen.

reageer
Larisa Cichy (Cultuur Oost) 10-06-2021

Beste Marieke, inmiddels staat de link online en zal deze snel worden toegevoegd in het overzicht op deze website! https://www.cultuuroost.nl/training/cultuurcoordinator-vo/
Mocht je hier een vraag over hebben mag je mij altijd mailen: Larisacichy@cutuuroost.nl
Groet, Larisa

reageer
10-06-2021

Yes, bij deze toegevoegd!

reageer
Marga van Ravels 03-06-2021

Mooi bericht! Waar gaat de cursus plaatsvinden in Zuid Holland?

reageer
03-06-2021

Hoi Marga, de pilot voor de zuidelijke provincies wordt in Tilburg aangeboden. Als je op de link klinkt, kom je terecht op hun pagina en vind je onderaan de contactgegevens.

reageer
Laetitia 24-06-2021

Mag je vanuit Den Haag ook aanschuiven in Utrecht?

reageer
28-06-2021

Hoi Laetitia, die vraag kan je het beste even bij Kunst Centraal neerleggen. Zij kunnen je ongetwijfeld het antwoord geven.

Groetjes,
Kirsten

reageer
Brian de Boer 20-05-2021

Wat fantastisch dat er weer een VO-cuco cursus komt! Kan ik mijzelf aanmelden voor een wachtlijst voor Zuid? Of wanneer wordt er meer informatie over Zuid verwacht?

reageer
20-05-2021

Hoi Brian, op dit moment is er vanuit zuid nog geen online informatie beschikbaar. Ik raad je aan om even contact op te nemen met iemand van Kunstloc Brabant. Succes en tof dat je zo enthousiast bent!

reageer
Robin Brugman (Kunstloc Brabant) 20-05-2021

Dag Brian,

De informatie van Zuid is zojuist online gegaan - je kunt hier alles vinden: https://www.kunstlocbrabant.nl/agenda/til-cultuuronderwijs-naar-een-hoger-plan-18813.
Bij vragen, weet ons te vinden!

Groet, Robin Brugman - Kunstloc Brabant

reageer
20-05-2021

Dank je wel Robin, ik heb de link inmiddels ook aan het artikel toegevoegd!

reageer
Robin Brugman (Kunstloc Brabant) 23-05-2021

Beste Kirsten, hartelijk dank! Er liep iets niet goed in het agenda-item, zou je de nieuwe link willen toevoegen? https://www.kunstlocbrabant.nl/agenda/training-cultuurcoordinator-voortgezet-onderwijs-18813
Alvast bedankt! Groet, Robin Brugman - Kunstloc Brabant

reageer
25-05-2021

Graag gedaan, en de link is weer aangepast.

reageer
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Ronald Kox (hij/hem/zijn)
Ronald Kox (hij/hem/zijn)
Functie: Specialist Cultuureducatie
Expertise: curriculumontwikkeling
ronaldkox@lkca.nl
030 711 51 42
Bekijk alle experts
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel