Nieuwe training voor cultuurcoördinatoren in het VO

Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Cultuurcoördinatoren in het voortgezet onderwijs hebben steeds meer de behoefte aan aanvullende training om een gedegen en breed gedragen bijdrage te leveren aan het kwalitatieve cultuurbeleid van de school. Om aan die behoefte tegemoet te komen, hebben verschillende culturele steuninstellingen een training opgezet voor cultuurcoördinator in het VO. De eerste pilot start in september en LKCA ondersteunt hen bij dit initiatief.

De interne cultuurcoördinator (icc’er) is al jaren een bekend begrip in het primair onderwijs. De icc’er, vaak een leerkracht, is hèt aanspreekpunt binnen en buiten de school voor het cultuurprogramma in en met de school. Zij hebben daarvoor de icc-cursus gevolgd bij een erkend opleider: een culturele instelling of een pabo. Inmiddels zijn er bijna 10.000 gecertificeerde Interne cultuurcoördinatoren in het primair onderwijs.

De rol van de cultuurcoördinator

De rol van cultuurcoördinator ligt vaak bij kunstvakdocenten, CKV-docenten en/of iemand anders die de taak heeft om cultuur op school te regelen. Deze rol wordt vooral vervuld vanuit kennis van en passie voor cultuur. Zij zijn aanspreekpunt voor de financiële, inhoudelijke en/of praktische organisatie van cultuuronderwijs, maar de borging van deze taak is vaak niet officieel vastgelegd en erkend. De coördinatoren zijn hier ook lang niet altijd voor opgeleid en moeten regelmatig zelf het wiel uitvinden. Zij hebben dus niet altijd de juiste positie en achtergrond om een gedegen en breed gedragen bijdrage te kunnen leveren aan het kwalitatieve cultuurbeleid van de school.

Steeds vaker hoorden we de wens van cultuurcoördinatoren om meer kennis en vaardigheden op te doen om hun rol goed te vervullen. Vooral over het ontwikkelen van cultuurbeleid, het opzetten en onderhouden van netwerken, het ontwikkelen en uitwerken van doorlopende leerlijnen en ook om draagvlak te creëren binnen de school en in de directe omgeving. Verschillende steuninstellingen hebben dit geluid opgepikt en de bestaande icc-cursus naar het voortgezet onderwijs vertaald.

Inhoud Training Cultuurcoördinator VO

In september 2021 starten in vier regio’s een pilot van de Training Cultuurcoördinator VO. Deelnemers gaan aan de slag met hun persoonlijke leervraag en eigen werksituatie met als doel om cultuuronderwijs op hun school naar een hoger plan te tillen. Na succesvolle afronding van de training ontvangen de deelnemers van LKCA het certificaat Cultuurcoördinator VO, dat zij kunnen opnemen in hun Lerarenportfolio.

In de training werken de deelnemers aan verschillende aspecten die van belang zijn voor de cultuurcoördinator:

 • het vergroten van hun kennis over trends en ontwikkelingen in cultuureducatie;
 • het verhogen van eigenaarschap bij collega’s, teams en directie;
 • het vergroten van het netwerk en expertise van culturele instellingen; 
 • hoe een cultuurcoördinator bij kan dragen aan de randvoorwaarden zoals geld, tijd en middelen;
 • het uitwisselen van ervaringen met andere deelnemers;
 • een beleidsplan of ander beroepsproduct voor de eigen school of culturele instelling;
 • de persoonlijke ontwikkeling als cultuurcoördinator.

De training is opgebouwd uit vier fasen:

 • oriëntatie;
 • onderzoek;
 • uitvoering;
 • evaluatie.

Aan het begin van de training kijken de deelnemers naar hun eigen werkpraktijk en waar zij het verschil zouden kunnen maken. In de tweede fase onderzoeken zij welke mogelijkheden er zijn om kwaliteit te beïnvloeden en welke kennis en vaardigheden er nodig zijn om dat ook daadwerkelijk te doen. Daarna komt het er op aan om plannen ook daadwerkelijk uit te voeren en te kijken wat het effect daarvan is. Aan het einde van de training kijken de deelnemers terug op de inzichten die zij opgedaan hebben en welke persoonlijke ontwikkeling zij hebben doorgemaakt. De training wordt afgerond met het formuleren van individuele vervolgstappen die de deelnemers willen nemen.

Studiebelasting en kosten

De training vraagt ongeveer 40 uur aan inzet van de deelnemers en de kosten bedragen rond de 750 euro. De opzet kan per regio verschillen en ook zijn er per regio mogelijkheden voor korting. De pilot start in september in de regio’s:

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 3.5 / 5. totaal 4

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (4)
Eva Cats 22-06-2021

Een zinvolle cursus!

reageer
Marieke 03-06-2021

Hallo, is er al meer informatie over de training in Gelderland?

reageer
KirstenVogd@lkca.nl 03-06-2021

Hoi Marieke, helaas nog niet. Ik zal nog eens navragen.

reageer
Larisa Cichy (Cultuur Oost) 10-06-2021

Beste Marieke, inmiddels staat de link online en zal deze snel worden toegevoegd in het overzicht op deze website! https://www.cultuuroost.nl/training/cultuurcoordinator-vo/
Mocht je hier een vraag over hebben mag je mij altijd mailen: Larisacichy@cutuuroost.nl
Groet, Larisa

reageer
KirstenVogd@lkca.nl 10-06-2021

Yes, bij deze toegevoegd!

reageer
Marga van Ravels 03-06-2021

Mooi bericht! Waar gaat de cursus plaatsvinden in Zuid Holland?

reageer
KirstenVogd@lkca.nl 03-06-2021

Hoi Marga, de pilot voor de zuidelijke provincies wordt in Tilburg aangeboden. Als je op de link klinkt, kom je terecht op hun pagina en vind je onderaan de contactgegevens.

reageer
Laetitia 24-06-2021

Mag je vanuit Den Haag ook aanschuiven in Utrecht?

reageer
KirstenVogd@lkca.nl 28-06-2021

Hoi Laetitia, die vraag kan je het beste even bij Kunst Centraal neerleggen. Zij kunnen je ongetwijfeld het antwoord geven.

Groetjes,
Kirsten

reageer
Brian de Boer 20-05-2021

Wat fantastisch dat er weer een VO-cuco cursus komt! Kan ik mijzelf aanmelden voor een wachtlijst voor Zuid? Of wanneer wordt er meer informatie over Zuid verwacht?

reageer
KirstenVogd@lkca.nl 20-05-2021

Hoi Brian, op dit moment is er vanuit zuid nog geen online informatie beschikbaar. Ik raad je aan om even contact op te nemen met iemand van Kunstloc Brabant. Succes en tof dat je zo enthousiast bent!

reageer
Robin Brugman (Kunstloc Brabant) 20-05-2021

Dag Brian,

De informatie van Zuid is zojuist online gegaan - je kunt hier alles vinden: https://www.kunstlocbrabant.nl/agenda/til-cultuuronderwijs-naar-een-hoger-plan-18813.
Bij vragen, weet ons te vinden!

Groet, Robin Brugman - Kunstloc Brabant

reageer
KirstenVogd@lkca.nl 20-05-2021

Dank je wel Robin, ik heb de link inmiddels ook aan het artikel toegevoegd!

reageer
Robin Brugman (Kunstloc Brabant) 23-05-2021

Beste Kirsten, hartelijk dank! Er liep iets niet goed in het agenda-item, zou je de nieuwe link willen toevoegen? https://www.kunstlocbrabant.nl/agenda/training-cultuurcoordinator-voortgezet-onderwijs-18813
Alvast bedankt! Groet, Robin Brugman - Kunstloc Brabant

reageer
KirstenVogd@lkca.nl 25-05-2021

Graag gedaan, en de link is weer aangepast.

reageer
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Ronald Kox
Ronald Kox
Functie: Leidinggevende Cultuureducatie
Expertise: curriculumontwikkeling
ronaldkox@lkca.nl
030 - 711 51 42
Bekijk alle experts
Gepubliceerd:
Deel dit artikel