LKCAtelier: Hoe digitaal toegankelijk is jouw culturele organisatie?

Online kennisdeling en verdieping; een ontmoeting tussen experts en vakgenoten
Deel dit artikel

Een digitaal toegankelijke website is voor veel culturele instellingen verplicht, om zo ook online een inclusieve maatschappij te creëren. In de Week van de Toegankelijkheid vertellen we je er alles over. Ook laten we je zien hoe je met weinig tijd en middelen op een eenvoudige manier ermee aan de slag kan.

Met een katapult zijn we de digitale wereld ingeschoten om informatie en programmering online beschikbaar te stellen. Maar hoe zorg je ervoor dat iedereen op een gelijkwaardige manier gebruik maakt van het online aanbod? Namens DEN, kennisinstituut voor cultuur & digitale transformatie, vertelt Mirjam Verloop (ontwikkelaar digitale projecten) je wat het begrip digitale toegankelijkheid inhoudt en hoe je dit in je eigen organisatie toepast.

Eventuele beperkingen van je bezoeker hoeven geen afbreuk te doen aan hoe bereikbaar en begrijpelijk je content is. Verloop geeft je tips voor online afbeeldingen, teksten, contrast en hoe het toegankelijker kan. Om gelijk te ervaren wat het effect van die tips is, oefen je in kleinere groepjes. Je gaat aan de slag met het vergroten van de toegankelijkheid van je eigen website, alternatieve teksten en formulieren.

Besluit digitale toegankelijkheid

Er zijn ongeveer 4,5 miljoen mensen met een beperking. Zij ervaren belemmeringen bij het raadplegen van online informatie en het gebruiken van digitale producten en diensten. Overheidsinstanties en publieksrechtelijke instellingen zijn wettelijk verplicht hun website digitaal toegankelijk te maken. Want sinds september vorig jaar geldt het Besluit digitale toegankelijkheid.

Digitale toegankelijkheid is bovendien een basisvereiste van de Code Diversiteit & Inclusie. Zo willen we de sector gelijkwaardig voor iedereen maken. In onze sector hebben vooral mensen die slechtziend, (kleuren)blind, doof, slechthorend en laaggeletterd zijn beperkte toegang tot de mogelijkheden die kunst en cultuur online te bieden hebben. En dat terwijl digitale dienstverlening juist zo belangrijk is geworden sinds corona.

Lees- en kijktips

Inschrijven

Deelname aan het LKCAtelier is gratis. Na inschrijving ontvang je van ons per mail de ZOOM-link en eventuele aanvullende informatie. Wij rekenen op je aanwezigheid. Mocht je onverhoopt toch niet kunnen, of heb je andere vragen? Stuur dan een mailtje naar GwendaThomas@lkca.nl. Het LKCAtelier is niet op een later moment terug te kijken.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 4.5 / 5. totaal 22

Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Joost Groeneboer
Joost Groeneboer
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: cultuur- en erfgoedinstellingen
joostgroeneboer@lkca.nl
030 - 711 51 25
Sakina Saouti
Sakina Saouti
Functie: Communicatiespecialist
Expertise: diversiteit en inclusie
sakinasaouti@lkca.nl
030 - 711 51 12
Bekijk alle experts
Deel dit artikel