LKCAtelier: Cultuureducatie en de islam

Online kennisdeling en verdieping; een ontmoeting tussen experts en vakgenoten
Deel dit artikel
Er is nog veel onwetendheid over de verbinding van kunst en cultuur met levensovertuigingen. Wat is er wel en niet mogelijk met respect voor die overtuiging, hoe ver kan en mag je gaan? Je krijgt in dit LKCAtelier voorbeelden van materiaal waarin cultuureducatie en de islam samenkomen. Ook leer je hoe je de dialoog aangaat bij botsende overtuigingen.

Voor Saida Franken van Salaam Art is kunst een manier om te begrijpen wat er in je leeft. Religie en creativiteit zitten wat haar betreft heel dicht bij elkaar. Dat biedt ook veel ruimte om met kunst en cultuur aan de slag te gaan. Ze laat je deze middag zien hoe cultuureducatie en de islam samenkomen in haar materiaal voor op school en thuis. Bijvoorbeeld door aan te sluiten op belangrijke onderwerpen zoals de 25 profeten of Ramadan, altijd met respect voor de invalshoek van de islam.

Eigenlijk zijn het meer universele waarden die door de verbinding aan bod komen. Die waarden zijn verbonden met een groter moreel besef, over hoe je met elkaar om moet gaan. Om vanuit dit perspectief te werken, moet je met elkaar de dialoog aangaan. Dan is het juist ook belangrijk dat de stem van de minderheid wordt gehoord. Agnes van der Sluijs begeleidt vanuit Dialogue Matters dergelijke gesprekken en neemt ons mee in haar ervaringen.

Inhoud LKCAtelier

Saida Franken en Agnes van der Sluijs gaan deze middag met jou de dialoog aan over cultuuronderwijs en de islam. Wat zijn de do’s en don’ts, hoe verhoud jij je tot dit thema? Hoe gaat dat eigenlijk, lesgeven in cultuuronderwijs op islamitische scholen? En wat maakt het dat je met de juiste aanpak leerlingen én ouders bereikt die voorheen minder snel zouden aanhaken?

Je krijgt zelf ook handvatten en inzichten om juist die groep vanuit kunst en cultuur te betrekken. Dit doen we aan de hand van verschillende voorbeelden van het ontwikkelde materiaal. Welke verschillen en overeenkomsten zijn er met wat we al weten? Kun je je lessen en materialen zo aanpassen dat je ook deze leerlingen met respect en begrip voor hun achtergrond bereikt?

Leestips

Praktijkmaterialen

Meer informatie

Inschrijfformulier

Deelname aan het LKCAtelier is gratis. Na aanmelding ontvang je van ons per mail de ZOOM-link. Let op: heb je je ingeschreven, dan rekenen wij op je aanwezigheid. Kan je toch niet aanwezig zijn? Stuur dan een mailtje naar EstherKoetse@lkca.nl. Het LKCAtelier is niet op een later moment terug te kijken.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 4.3 / 5. totaal 22

Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Ronald Kox
Ronald Kox
Functie: Leidinggevende Cultuureducatie
Expertise: curriculumontwikkeling
ronaldkox@lkca.nl
030 - 711 51 42
Bekijk alle experts
Deel dit artikel