LKCAtelier: Hoe stimuleer je verbeeldingskracht bij kinderen?

Iedere donderdag een online kennissessie, met elke week een ander actueel thema!
Deel dit artikel
Kan kunstonderwijs de ontwikkeling van de verbeelding bij leerlingen in het primair en speciaal onderwijs stimuleren? En zo ja, hoe? In dit LKCAtelier verkennen we deze vraag, mede op basis van het onderzoek Speciaal Verbeeld.

Aanmelden is niet meer mogelijk. Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een mailtje naar EstherKoetse@lkca.nl.

Die ene leerling die bij de les Beeldend het liefst steeds dezelfde vogel tekent met potlood op papier, of die andere leerling die in al zijn beeldend werk wel een dinosaurus heeft verstopt. Het is vast een bekend beeld, voor jou als onderwijsprofessional. Want het is een veelvoorkomend fenomeen in de klas, het terugvallen op een specifiek onderwerp of een vaste stijl.

Het stimuleren van verbeelding

Theisje van Dorsten en Zoë Zernitz ontdekten in hun onderzoek Speciaal Verbeeld dat kunstonderwijs wel degelijk kan bijdragen aan het stimuleren van de verbeelding van leerlingen. Het helpt hen los te komen van soms hardnekkige patronen. Wat de opbrengsten betekenen voor jouw eigen werkpraktijk, ontdek je in dit LKCAtelier. Waar liggen voor jou kansen, wat verrast je en waar ga jij mee aan de slag?

Het onderzoek Speciaal Verbeeld is uitgevoerd in het speciaal onderwijs, maar de opbrengsten zijn erg relevant om breder te delen. Dit LKCAtelier is dan ook interessant voor alle onderwijsprofessionals werkend in of voor het primair of speciaal onderwijs met interesse in de ontwikkeling van het beeldend vermogen bij kinderen.

Leessuggesties ter voorbereiding

Over LKCAtelier

Iedere donderdag tussen 15.00 en 17.00 uur openen wij het online atelier om kennis op te doen, kennis te delen, te discussiëren over actuele issues. Check www.lkca.nl/lkcatelier voor alle data, thema’s en inhoudelijke terugkoppelingen.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 2 / 5. totaal 1

Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Marian van Miert
Marian van Miert
Functie: Specialist Cultuureducatie
Expertise: cultuur- en erfgoedinstellingen,primair onderwijs
marianvanmiert@lkca.nl
030 - 711 51 45
Bekijk alle experts
Deel dit artikel