Cultuurkrant NL – 2019, nummer 3

Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
De bevlogen Rotterdamse cultuur- en onderwijswethouder Said Kasmi breekt een lans voor cultuureducatie. Hij ziet het als een belangrijk middel om kansengelijkheid te vergroten. Verder een interview met Karin Boelhouwer (Kunstenbond) over de onderbetaling van kunstdocenten.
  • De Rotterdamse cultuur- en onderwijswethouder Said Kasmi (D66) is een fervent pleitbezorger van cultuureducatie. “Cultuureducatie is onwijs belangrijk voor wie het van huis uit niet meekrijgt.” 
  • Niet alleen kunstenaars, ook kunstdocenten worden vaak onderbetaald. “Ik krijg soms volwassen kerels huilend aan de telefoon”, zegt Karin Boelhouwer van de Kunstenbond.
  • Subsidies voor cultuureducatie blijken te werken voor scholen die ervoor inschrijven. Vergroten deze subsidies daarmee niet onbedoeld de kansenongelijkheid in het onderwijs?
  • Hoe maak je leerlingen persoonlijk betrokken bij een beladen en actueel onderwerp als het slavernijverleden? Valentijn Rambonnet vroeg leerlingen in hun persoonlijke omgeving op zoek te gaan naar slavernijverhalen. 
  • Het FCP ontwikkelde een regeling voor archeologieparticipatie. Archeoloog Mohssine Dahhan en Jan ten Berge (FCP) over de kunst van het betrekken van mensen bij hun roots.
  • Hij merkt dat beeldeducatie een steeds bekender begrip wordt in het onderwijs. Het gekke is alleen: in de praktijk komt het er vaak niet van. Een interview met filmdocent Lucas Westerbeek: “Film maken is contact maken.” 
  • Tussen 2021 en 2024 trekt minister Van Engelshoven jaarlijks ruim vijf miljoen euro extra uit om brede cultuurdeelname te bevorderen. Waar moet dit geld naartoe? Vier professionals geven hun verlanglijstje. “De gevestigde instellingen hebben diversiteit en participatie te lang laten liggen.” 

Foto: Wethouder Said Kasmi van Rotterdam, ©Marc Nolte
Neem een abonnement en ontvang voortaan de Cultuurkrant NL gratis in je brievenbus!

Blader door de Cultuurkrant: 

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 0 / 5. totaal 0

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel