Prijsuitreiking De kunst van het ontwerpen

datum:
07 juni 2018
locatie:
Het Huis Utrecht
tijd:
14.00 - 18.00 uur
prijs:
Gratis
De Kunst van het Ontwerpen
Robbert Roskam (vakjury) en Jildau Nijboer (publieksprijs) zijn de eerste winnaars van de ‘De Kunst van het Ontwerpen’. Voor deze wedstrijd konden derde- en vierdejaars studenten hun educatieve ontwerp indienen. Tijdens de feestelijke uitreiking presenteerden 10 genomineerden hun project.Vakjuryprijswinnaar Robbert Roskam doet de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving aan de Willem de Kooning Academie. Zijn winnende project is een ontwerp over kunst en 21e eeuwse vaardigheden voor het basisonderwijs.
Lees meer
Download het juryrapport

Het publiek gaf de meeste stemmen aan Jildau Nijboer. Ook zij studeert voor Docent Beeldende Kunst en Vormgeving maar dan aan de Academie Minerva van de Hanzehogeschool in Groningen. Haar Open Studio project richt zich op de uitwisseling tussen studenten kunstgeschiedenis en kunstenaars om kennis te maken met het artistieke maakproces.
Lees meer

Bekijk alle genomineerden

Achtergrond

De hedendaagse educatieve praktijk vraagt om docenten die niet alleen les kunnen geven, maar ook vanuit een persoonlijke visie onderwijs (mede) kunnen ontwikkelen en vormgeven. Dat geldt zeker voor het onderwijs in de kunsten, een dynamisch vakgebied met steeds nieuwe artistieke uitingen, wispelturige makers en veranderlijke opvattingen.

Vanuit deze gedachte hebben het LKCA, het Landelijk Overleg Kunstvakdocentenopleidingen (KVDO) en het lectoraat Kunsteducatie van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten deze wedstrijd georganiseerd. Zo wordt de bijzondere expertise van toekomstige kunstdocenten als educatief ontwerper zichtbaar. (Lees verder onder de video

Over de jury

  • Sanne Scholten (voorzitter) | directeur van het LKCA 
  • Carmen Lamptey | freelance theatermaker, theaterdocent PO / VO en docent didactiek bij de HKU 
  • Borius van der Meulen | freelance projectleider en adviseur voor kunsteducatieve projecten in PO, VO en HBO. Werkt ook als locatieleider bij het Jeugdtheaterhuis en vanuit deze positie betrokken bij de ontwikkeling en aansturing van binnen- en buitenschoolse theatereducatie. 
  • Mirjam van Tilburg | projectleider VO bij KCR. Ze ontwikkelt nascholing voor docenten en teamsessies in scholen. Daarnaast geeft ze freelance advies aan docentenopleidingen en denkt na over het docentschap in de beeldende kunsten en schrijft. Recent is ze gestart aan haar doctoraatsonderzoek bij Antwerp Research Institute for the Arts (ARIA). 
  • Moniek Warmer | directeur van Warmer educatief ontwerp en advies voor kunst &cultuur, ontwikkelt projecten voor kunstinstellingen, geeft trainingen in educatief ontwerpen van kunstprojecten/lessen en stuurt teams van scholen en instellingen aan bij veranderingen, schrijft.
De Kunst van het Ontwerpen