Laat de jeugd vanaf 29 april ook buiten kunst maken!

Reactie op persconferentie 21 april
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Maak niet alleen buitensport en -spel, maar ook kunst weer mogelijk voor de jeugd! Die oproep doet het culturele veld aan kabinet en gemeenten in reactie op de versoepeling van de corona-maatregelen.

Het kabinet kondigde tijdens de persconferentie van 21 april aan dat de jeugd meer ruimte krijgt voor ‘georganiseerde buitensport en -spel’. In de uitwerking van die versoepeling wordt echter alleen maar over sport gesproken. Gemeenten moeten samen met sportorganisaties en buurtsportcoaches deze maatregel vormgeven, stelt het kabinet.

Hoewel de gezondheid van inwoners en het controleren van de druk op de zorg voorop staat, valt het te prijzen dat het kabinet daar waar mogelijk ruimte schept om dingen weer op te starten. Maar waarom zou er wel gevoetbald kunnen worden, maar niet gedanst of gezongen?

Jeugd ontspant ook met kunst

De ondertekenaars van de brief benadrukken dat de jeugd zich niet alleen ontwikkelt en ontspant met behulp van sport, maar ook met andere activiteiten, zoals kunst. Dansen, toneelspelen, muziek maken en schilderen: met het juiste weer kan het uitstekend buiten. En als men zich houdt aan de gestelde voorwaarden (georganiseerd, begeleid, met 1,5 meter afstand voor 13 tot 18-jarigen en zonder ouders aan de kant) leveren culturele activiteiten geen groter risico op dan sportactiviteiten.

Oproep aan kabinet en gemeenten

Daarom roepen wij het rijk en gemeente op om sport en spel in de buitenlucht ruimer te interpreteren dan nu lijkt te gebeuren en te zorgen dat de jeugd vanaf 29 april niet alleen buiten kan sporten, maar ook kunst kan maken!

Lees verder

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 4.5 / 5. totaal 24

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (10)
Kim 28-04-2020

Tijdens theater lessen wordt ook bewogen en het gaat tenslotte om de jeugd in beweging te houden. Met de juiste maatregelen is dit buiten prima te doen lijkt me.

reageer
Ellen Rodenberg 24-04-2020

Buiten kunst beoefenen. Ik hou niet van sport maar wel van dans en performance. Kunst dus. Al jaren op het Malieveld of elders in de buitenlucht. En ik weet zeker dat kinderen dat ook heerlijk zullen vinden. De kinderen die in hun vrije tijd op Art-s-cool komen laten dit zien.
Dus wat zouden ze willen?
Of op een schoolplein of in een park kunst beoefenen. Kunst is meer dan knutselen in een lokaal. Kunst is ademhalen en de verbeelding omzetten in een activiteit die zowel beweging is als iets toevoegen aan wat er al is.
Niet iedereen wordt blij van sport alleen. Voor velen is kunst de noodzakelijke uiting van het individuele. Het willen maken. Het zintuiglijke. De nieuwsgierigheid naar de verbeelding van het eigene. Het beoefenen daarvan is even noodzakelijk als ademhalen.

reageer
Judith 24-04-2020

Natúúrlijk kunnen de kinderen buiten kunst maken. Lijkt mij een uitgelezen kans om de combi kunst en natuur te maken.

reageer
Wiebe Bokma de Boer 24-04-2020

Goed initiatief! Waarom de culturele sector toch zo'n ondergeschoven kindje is in Nederland...

reageer
Onno Spreij 23-04-2020

Wat fijn dat dit intiatief genomen is. Ik zou graag met mijn docenten van de Podiumschool in Leeuwarden theaterlessen willen geven in de buitenlucht. Dit is zeer haalbaar.

reageer
Lisette stolwijk 23-04-2020

?

reageer
Frans Walta 22-04-2020

De jeugd is belangrijk en moet zo spoedig mogelijk weer kunnen musiceren!

reageer
Bea Schuurman 22-04-2020

Goede brief!!

reageer
Wieke Terpstra 22-04-2020

Ik doe mee!

reageer
Sandra Visser 22-04-2020

Ja, Studio44 Verbeeldende Projecten wil ook (weer) graag met kinderen werken op het gebied van theater- en beeldende vorming in de buitenlucht !

reageer
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel