Een leven lang toewijding aan dans, kunst en inclusie: Wies Rosenboom

Pionier dans & inclusie heengegaan
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Op 11 mei is onze oud-collega Wies Rosenboom op 70-jarige leeftijd overleden. Wies was bijna 23 jaar lang een boegbeeld voor de sector en een grote innovator in onze organisatie.

Wies zette zich sinds 1998 in voor meer diversiteit en inclusie in de amateurdanssector. Dat uitte zich niet alleen in het personeelsbeleid en de samenstelling van het bestuur, maar ook in een brede visie op wat dans is en kan zijn. Ook na haar pensioen in 2020 bleef Wies actief in de danssector. Ze zette zich onder andere in bij YAA, waar ze kansen creëerde voor talentvolle afgestudeerde studenten van kunstvakopleidingen.

Foto: ©Jeroen Dietz

Landelijk Centrum voor Amateurdans (LCA)

Na een carrière als danseres en danspedagoog klom ze op tot directeur bij Circus Elleboog. In januari 1998 startte Wies bij het Landelijk Centrum voor Amateurdans (LCA), waar ze doorgroeide naar een directeursfunctie. Ze werkte aan deskundigheidsbevordering voor dansprofessionals, kaderopleidingen volks- en werelddans en het landelijk festival Dans voor Mei. Ook werkte ze aan internationale kunstprojecten, zoals Umoja in Afrika.

Verbinding en vernieuwing

Wies onderhield nauwe contacten met dansvakopleidingen, fondsen, provincies, gemeenten en maatschappelijke organisaties. Ze begeleidde het LCA en haar medewerkers zorgvuldig richting een fusie naar Kunstfactor en later naar LKCA.

Programma’s bij Kunstfactor waren onder andere Kunstfactor Live!, Kunst en Sport, Urban Arts en Dans en Ouderen. Bij LKCA legde ze als hoofd cultuurparticipatie de focus op Kunst en Ouderen, met Lang Leve Kunst en verschillende inclusieprojecten in zorg en welzijn.

Boegbeeld

Wies stond bekend als een betrokken en innovatieve manager met een groot netwerk in het veld. Ze was één van de eerste pioniersvrouwen in de amateurkunst die doorgroeide naar een MT-functie. In de dans- en kunstwereld stond ze bekend als een boegbeeld voor diversiteit en inclusie.

We gaan haar energie, gedrevenheid en humor missen. We wensen haar familie, vrienden en iedereen die met Wies heeft samengewerkt veel sterkte toe met dit verlies.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 5 / 5. totaal 5

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (11)
Laura van den Ende 23-06-2024

Wies heb ik leren kennen toen ik docent was bij de PTO dansexpressie. Als bestuurslid bij het LCA werd het contact intensiever. Ze was bevlogen, betrokken, betrouwbaar en een rots in de branding. Een prachtig mens is gestorven. Ik wens haar nabestaanden veel sterkte. Wat zullen ze haar missen.

reageer
Jacques van Meel, oud-directeur Fontys Dand 30-05-2024

Wies heeft mij als directeur van Fontys Dansacademie altijd bijzonder

reageer
Collega’s van jeugdtheatergroep Jojo dans en beweging 29-05-2024

“ Dance me to the end of love…”
En gedanst hebben we. Jarenlang trokken we er met z’n allen in de bus op uit om op te treden in theaters en op scholen met onze dansvoorstellingen waarin kinderen konden meedansen. Vaak gevolgd door lessen dansexpressie in de klas en het achterlaten van lesmateriaal voor leerkrachten. Vol liefde heeft Wies zich ingezet om met deze vorm van dans heel veel kinderen in beweging te krijgen. We gaan je missen.
Lieve Wies vaarwel.

reageer
Mirjam Andries 27-05-2024

Wat een verdrietig bericht. Vanuit Movisie hebben we jaren fijn samengewerkt met elkaar. Wat een sterke en passievolle persoon. Wij wensen iedereen veel sterkte toe met dit verlies.

reageer
Judith Ensel 24-05-2024

We herkenden elkaars passie voor de amateurdans en de sector. We zullen je gedrevenheid missen.

reageer
Anne Marie Backes 24-05-2024

Ach, wat een onverwacht en verdrietig bericht! Ik heb Wies gedurende vrijwel haar hele loopbaan meegemaakt, en heel fijn met haar samengewerkt. Wat had ik haar veel meer 'pensioen-tijd' gegund, ze zag er zo naar uit.

reageer
Myra de Waart 23-05-2024

Geschrokken nam ik kennis van het verdrietige nieuws. Ik denk met respect terug aan Wies. Ik heb in mijn werkzame leven bij de SKVR diverse malen heel fijn met haar samengewerkt.

reageer
Willemijn in 't Veld 23-05-2024

Ach,wat een verdrietig bericht. We zijn langere tijd samen opgetrokken en kwamen elkaar in verschillende functies steeds weer tegen. Voor altijd verbonden via de dans.

reageer
Saskia Huybrechtse 20-05-2024

Lieve mooie sterke Wies, voor altijd in mijn hart.

reageer
Greetje van Gemert 19-05-2024

Het is er niet meer van gekomen samen naar een Schrit_tmacher voorstellkng in Aken of Heerlen. Maar iedere dansvoorstelling die ik daar zie, ga je in mijn gedachten mee. Je reservetijd is opgesoupeerd, maar jouw "erfenis" niet. We geven die door.

reageer
Gert Bomhof 16-05-2024

Wies was een fantastisch mens en fijne collega.

reageer
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel