LKCAtelier: Wat kan Cultureel Vermogen voor jou betekenen?

Iedere donderdag een online kennissessie, met elke week een ander actueel thema!
Deel dit artikel
Cultureel Vermogen biedt een nieuwe, praktische kijk op de betekenis van cultuur voor de samenleving. Wat kan Cultureel Vermogen voor jou betekenen? Met een toelichting van Geert Drion, één van de grondleggers én we vertellen over de vier proeftuinen die al zijn ingericht.

Aanmelden is niet meer mogelijk. Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een mailtje naar EstherKoetse@lkca.nl.

Niet de vraag wat cultuur is staat centraal, maar wat cultuur doet. Daardoor verandert ook het perspectief op cultuureducatie en -participatie. Ook verschuift de focus van cultuurproduct naar culturele ontmoeting. Cultureel vermogen ontwikkelt zich in mensen en tussen mensen in een voortdurend proces. Er zijn vier ingrediënten nodig om dat proces gaande te houden:

  • cultureel bewustzijn;
  • ervaren van verschillen;
  • uitingsvormen ontwikkelen;
  • deelnemen aan het culturele leven.

Culturele emancipatie voor alle mensen

Culturele organisaties, wijkteams, opbouwwerkers, onderwijs, ondernemers en overheden bouwen zo een samenhangend, democratisch ecosysteem voor de culturele emancipatie en vrijheid van alle mensen.

In dit LKCAtelier gaan we met elkaar in gesprek over wat Cultureel Vermogen voor jou kan betekenen. Dit doen we aan de hand van de vier ingrediënten en de bijbehorende lemniscaat. Op welk terrein ben je al actief en hoe sluit je aan bij andere stappen in dit proces? Hoe houd jij de lemniscaat energiek en in beweging? We rekenen erop dat je een ingevuld exemplaar van het werkformulier lemniscaat vóór deelname mailt naar EstherKoetse@lkca.nl.

Lees- en kijktips

Om goed aan het gesprek mee te kunnen doen, adviseren we je sowieso deze filmpjes ter inspiratie en verdieping te bekijken en voorbereidend huiswerk te lezen:

Dan hebben we ook nog verdiepende literatuur voor je geselecteerd:

Interessante websites

A.N.D.
A New Direction: inspirerende website van deze Londense ‘vliegwielorganisatie’, met een rijke bron aan best practices, innovatieve methodieken en voorbeeldmateriaal.

Demos
Vlaams ‘nomadisch kenniscentrum’ rond brede participatieve cultuurprojecten; inspirerende bron van praktijkvoorbeelden en beschouwing.

Over LKCAtelier

Iedere donderdag tussen 15.00 en 17.00 uur openen wij het online atelier om kennis op te doen, kennis te delen, te discussiëren over actuele issues. Check onze agenda voor alle info en reserveer alvast je plekje! Voor deze thema’s kan je je al inschrijven:

22 oktober: Podiumkunst- en museumeducatie; meemaken en betekenisgeven
29 oktober: Wat kan Cultureel Vermogen voor jou betekenen?
5 november: Muziek en taal combineren

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 2 / 5. totaal 1

Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Jan van den Eijnden
Jan van den Eijnden
Functie: Specialist Cultuureducatie
Expertise: cultuurparticipatie,voortgezet onderwijs
janvandeneijnden@lkca.nl
030 - 711 51 58
Bekijk alle experts
Deel dit artikel