LKCAtelier: Muziek en taal combineren

Iedere donderdag een online kennissessie, met elke week een ander actueel thema!
Deel dit artikel
Hoe combineer je op een slimme manier de vakken muziek en taal? In dit LKCAtelier ga je aan de slag met een ontwerpmodel dat je direct in je eigen praktijk kunt toepassen.

Slimme combinaties maken tussen vakken is een belangrijk uitgangspunt van Curriculum.nu. In dit LKCAtelier leggen we de focus op het creëren van samenhang tussen de vakken muziek en taal in het basisonderwijs. Welke kennis en vaardigheden brengen beide vakken met zich mee? Hoe draagt de samenwerking tussen beide vakken bij aan de ontwikkeling van taalcompetenties én muzikale vaardigheden?

Voorbeeld van muziek en taal

We vragen je om een eigen voorbeeld mee te nemen van de combinatie muziek- en taalonderwijs. Dit kan een eigen idee zijn voor een praktijk die je nog verder wilt uitwerken. Maar het kan ook een voorbeeld zijn waarmee je al daadwerkelijk praktijkervaring hebt opgedaan.

Taalexpert Dr. Mieke Smits en muziekexpert Dr. Michel Hogenes presenteren in onderstaand filmpje een ontwerpmodel voor het combineren van taal en muziek. En precies met dat ontwerpmodel ga jij in dit LKCAtelier aan de slag.

(Lees verder onder het filmpje)

Leestips

Samen met de Taalunie werken we al enige tijd aan onderzoek naar de samenhang tussen taal en muziek. Mieke Smits (Taalunie) en Michel Hogenes (De Haagse Hogeschool) zijn dan ook nauw betrokken bij de organisatie van dit LKCAtelier. Onze opbrengsten tot zover bevelen we aan ter voorbereiding:

Praktijkvoorbeelden en materialen

Meer literatuur vind je in onze informatiebank!

Inschrijfformulier

Deelname aan het LKCAtelier is gratis. Na aanmelding ontvang je van ons per mail de ZOOM-link. Let op: heb je je ingeschreven, dan rekenen wij op je aanwezigheid.

Over LKCAtelier

Iedere donderdag tussen 15.00 en 17.00 uur openen wij het online atelier om kennis op te doen, kennis te delen, te discussiëren over actuele issues. Check onze agenda voor alle info en reserveer alvast je plekje! Voor deze thema’s kan je je al inschrijven:

22 oktober: Podiumkunst- en museumeducatie; meemaken en betekenisgeven
29 oktober: Wat kan Cultureel Vermogen voor jou betekenen?
5 november: Muziek en taal combineren

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 3.7 / 5. totaal 3

Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Chantal de Bonth-Vromans
Chantal de Bonth-Vromans
Functie: Specialist Cultuureducatie
Expertise: primair onderwijs
chantaldebonth@lkca.nl
030 - 711 51 64
Bekijk alle experts
Deel dit artikel