LKCAtelier: Leerecosystemen in het mbo

Online kennisdeling en verdieping; een ontmoeting tussen experts en vakgenoten
Deel dit artikel

Cultuuronderwijs een significante plek geven in het curriculum van mbo-scholen, dat is het doel van het leerecosysteem in Rotterdam. Juist ook de deelname van de mbo-studenten zelf is belangrijk, zo is de ervaring. Met de Rotterdamse praktijk als vertrekpunt krijg je allerhande tips en inspiratie om zelf ook vorm te geven aan samenwerking.

Het Rotterdamse leerecosysteem is één van de vier lokale praktijken die wij vanuit LKCA het afgelopen jaar hebben beschreven en geanalyseerd. Deze middag kijken we met elkaar naar de leeropbrengsten van culturele instellingen als het gaat om stages en opdrachten faciliteren voor mbo-studenten. Wat is er – vanuit de opleiding én vanuit de stad – nodig om kunst en cultuur een (stevigere) plek te geven? En hoe vertaal je deze ervaringen naar de praktijk in je eigen stad of regio?

Studenten aan het roer

We geven het podium aan de jongeren om wie het gaat: de mbo-studenten. Na een korte introductie van Marlou Stolk (Theater Rotterdam) nemen de studenten je mee in één van de drie interactieve en visuele sessies die zij zelf hebben ontworpen. Samen met Swendeline Ersilia (Hiphophuis en KCR), Liesbeth de Boer (IFFR) en Femke Otto (KCR) nemen zij je mee in hun kijk en beleving op cultuur als onderdeel van de stad Rotterdam. Wat vinden de studenten nu zelf wat ze nodig hebben als verrijking van hun opleiding richting hun toekomstige beroep? Hoe worden ze mede-eigenaar van een curriculum waarin ook deelname aan het culturele leven een plek heeft?

Voor wie?

Dit LKCAtelier is bedoeld voor alle professionals die (willen) werken aan een betere plek van kunst en cultuur in het mbo. Dus ben je mbo-docent, educatiemedewerker bij een culturele instelling of een expertisecentrum, beleidsmedewerker bij de overheid, zzp’er, curriculumontwikkelaar of op een andere manier betrokken bij het mbo en geïnteresseerd in samenwerking? Schrijf je dan in en kom in contact met andere collega’s die dezelfde ambities hebben.

Leestips ter voorbereiding

Inschrijven

Deelname aan het LKCAtelier is gratis. Na inschrijving ontvang je van ons per mail de ZOOM-link en eventuele aanvullende informatie. Wij rekenen op je aanwezigheid. Mocht je onverhoopt toch niet kunnen, of heb je andere vragen? Stuur dan een mailtje naar EstherKoetse@lkca.nl. Het LKCAtelier is niet op een later moment terug te kijken.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 4.5 / 5. totaal 22

Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Rozemarijn Schouwenaar
Rozemarijn Schouwenaar
Functie: Specialist Cultuureducatie
Expertise: mbo
rozemarijnschouwenaar@lkca.nl
030 - 711 51 43
Bekijk alle experts
Deel dit artikel