LKCAtelier: Wat is er nodig voor een inclusief cultuurbeleid?

Online kennisdeling en verdieping; een ontmoeting tussen experts en vakgenoten
Deel dit artikel
Past het huidige cultuurbeleid eigenlijk nog bij de behoeften van deelnemers, beoefenaars, makers, andere professionals en de samenleving? Hoe komen we tot een meer inclusief cultuurbeleid? In dit LKCAtelier verkennen we de huidige tekortkomingen van het cultuurbeleid in relatie tot de behoeften uit de samenleving.

Want wat is er volgens jou nodig om écht inclusief en toegankelijk te werken? Welke rol spelen cultuureducatie en cultuurparticipatie daar in? En hoe kan het toekomstige cultuurbeleid dat inclusieve werken zo goed mogelijk ondersteunen? Het Portugees voorzitterschap zet aan tot een nieuwe richting voor het cultuurbeleid in Europa. Een beleid dat uitgaat van diverse zienswijzen.

Ingrediënten voor een inclusief cultuurbeleid

Als we aan die diversiteit en inclusie recht willen doen, dan moet het systeem radicaal anders. Samen met Merlijn Twaalfhoven (componist, schrijver en oprichter van The Turn Club) en onze LKCA-collega’s Sanne Scholten (directeur) en Marlies Tal (hoofd beleid) verken je hoe we de toekomstige cultuurbeleving willen vormgeven en om welke veranderingen in het systeem van beleid en instellingen dat vraagt. Welke rol hebben cultuureducatie en cultuurparticipatie hierin? Biedt het referentiekader Cultureel Vermogen ons de handvatten voor de toekomst?

Marianne Versteegh (Kunsten’92) en Jannet Duijndam (OCW) treden op als critical friend en reflecteren op de haalbaarheid van de geformuleerde ideeën. We laten de ideeën vervolgens landen in een vervolg op het artikel grondige herijking cultuurbeleid nodig.

We gaan met elkaar in gesprek over wat je in je eigen praktijk tegenkomt: of je praktijk nog past bij de huidige tijd, hoe je verwacht dat je toekomstige praktijk eruit zal zien en wat je dan nodig hebt daar goed invulling aan te geven. Vanuit jouw praktijk maken we de vertaling naar wensen voor het toekomstig cultuurbeleid.

Lees- en luistertips ter voorbereiding

Inschrijfformulier

Deelname aan het LKCAtelier is gratis. Na aanmelding ontvang je van ons per mail de ZOOM-link. Let op: heb je je ingeschreven, dan rekenen wij op je aanwezigheid. Kan je toch niet aanwezig zijn? Stuur dan een mailtje naar EstherKoetse@lkca.nl. Het LKCAtelier is niet op een later moment terug te kijken.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 4.5 / 5. totaal 19

Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Sanne Scholten
Sanne Scholten
Functie: Directeur-bestuurder
sannescholten@lkca.nl
030 - 711 51 67
Marlies Tal
Marlies Tal
Functie: Leidinggevende Cultuurparticipatie en Beleid
Expertise: overheidsbeleid,programma cultuurparticipatie
marliestal@lkca.nl
030 - 711 51 70
Bekijk alle experts
Deel dit artikel