LKCAtelier Hoe maak & verkoop ik mijn voorstelling op maat?

Deel dit artikel
Hoe toegankelijk is jouw jeugdtheatervoorstelling voor een kind met een gehoorbeperking en/of zichtbeperking? Kunnen kinderen in een rolstoel ook deelnemen aan de dansworkshop die je voorafgaand aan je voorstelling bedacht hebt? En in hoeverre sluit je voorstelling aan bij de leefwereld van een kind met een verstandelijke beperking? Tijdens dit LKCAtelier onderzoeken we de mogelijkheden om een voorstelling meer ‘op maat’ te maken en bespreken we wat er nodig is om de voorstelling vervolgens ‘te verkopen’.

Programma

Claudia Marinelli start met een presentatie over de Agenda Inclusieve Podiumkunsten. Deze Agenda richt zich specifiek op het toegankelijker maken van de podiumkunsten voor én met mensen met een beperking als (amateur) deelnemer, publiek, kunstdocent en artiest.  

Vervolgens worden vanuit verschillende perspectieven ervaringen gedeeld:  

  • Jeroen Jesse van Impresariaat Uit de Kunst, aanbieder van voorstellingen in het onderwijs, krijgt vanuit het speciaal onderwijs geregeld vragen over geschikt aanbod. Hoe gaat hij daarmee om en waar loopt hij tegenaan?  
  • Eric Schulp, cultuurcoach speciaal onderwijs bij Cultuurschakel in Den Haag vertelt over de totstandkoming van de brochure Vonk waarin ook speciaal onderwijsscholen passend aanbod vinden.
  • Aan de makerskant heeft Milan Schleijpen van IJsbeerINC. (Theaterbureau Frijns) samen met Vincent Lamers, muziekdocent in het speciaal onderwijs, de voorstelling SOEP! aangepast voor het speciaal onderwijs. Hij vertelt hoe ze dat hebben aangepakt en waar ze nog vragen over hebben. 
  • Jeugdtheatergroep Heer Otto deelt de ervaringen die ze opdeden tijdens het maken van de prikkelvriendelijke voorstelling: “Wit Konijn” (4+) en de voorstelling: “Gewoon Ollie” (6+) over autisme.

Alle sprekers delen niet alleen hun successen, maar ook de hindernissen met ons. Daarna gaan we hierover met elkaar in gesprek.  

Over IJsbeerINC

IJsbeerINC. is opgericht door theaterdocenten Marijn Maurits en Milan Schleijpen in 2019.

In het bereiken van nieuw publiek is het speciaal onderwijs een speerpunt. In hun voorstellingen bespelen ze alle zintuigen en wordt de verbeelding via multi-media-objecttheater geprikkeld. Hun eerste voorstelling SOEP speelde bij Abrona en voor Hart Haarlem

De voorstelling PETER PEPER speelde al voor het Speciaal Onderwijs in Rotterdam en ook de nieuwe voorstelling TOETI gaat hopelijk zijn weg vinden naar het speciaal onderwijs.

Over Heer Otto

Heer Otto maakt jeugdtheater (4+) voor scholen en theaters. Sinds 2021 is er ook een ‘Jonkheer Otto’ die zich bezighoudt met het realiseren van lokale projecten op het gebied van talentontwikkeling en inclusieve podiumkunsten. Artistiek leider Rick Schellinkhout en zakelijk leider Barbara Groeneveld delen hun ervaringen over de twee projecten waar ze nu mee bezig zijn: “Wit Konijn” (4+), een prikkelvriendelijke voorstelling voor het speciaal onderwijs en “Gewoon Ollie” (6+), over autisme. Ook delen ze tijdens dit atelier hun ervaringen op het gebied van samenwerkingen met inclusieve theater-bso’s, mensen met autisme en jongeren van de vooropleiding theater.

Leestip

Praktische informatie

LKCAtelier Cultuur met mensen met een beperking
Donderdag 15 september | 15.00-17.00 uur
Gratis online deelname, inschrijven wel verplicht.

Om je aan te melden voor LKCA-bijeenkomsten is het handig om een account te hebben. Daarmee kun je je makkelijk en snel aan- of afmelden voor bijeenkomsten. Ben je nieuw bij LKCA? Vul dan eenmalig je mailadres in. Wil je je aanmelden, maar liever geen account aanmaken? Neem dan contact met ons op via EstherKoetse@lkca.nl.

Foto: Jared Meijer (scène uit voorstelling SOEP!)

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 4.5 / 5. totaal 23

Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Marian van Miert (zij/haar/haar)
Marian van Miert (zij/haar/haar)
Functie: Specialist Cultuureducatie
Expertise: primair onderwijs,speciaal onderwijs
marianvanmiert@lkca.nl
030 - 711 51 45
Claudia Marinelli
Claudia Marinelli
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: cultuurparticipatie,zorg en welzijn
claudiamarinelli@lkca.nl
030 - 711 51 35
Chantal de Bonth-Vromans (zij/haar/haar)
Chantal de Bonth-Vromans (zij/haar/haar)
Functie: Specialist Cultuureducatie
Expertise: primair onderwijs
chantaldebonth@lkca.nl
030 - 711 51 64
Bekijk alle experts
Deel dit artikel