LKCAtelier: Cultuur en Positieve Gezondheid

Online kennisdeling en verdieping; een ontmoeting tussen experts en vakgenoten
Deel dit artikel

Het aantal culturele projecten in en met de zorg neemt met de jaren toe. Ze dragen bij aan Positieve Gezondheid. Maar wat is dat nu precies? En hoe zet je dat gedachtegoed in voor je eigen kunst- en cultuurpraktijken?

Inschrijven is niet meer mogelijk. Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een mailtje naar EvelineSimons@lkca.nl.

De positieve effecten van actieve kunstbeoefening op met name de mentale gezondheid worden steeds meer gezien en gewaardeerd. Een ontwikkeling die aansluit bij Positieve Gezondheid. Dit begrip introduceerde huisarts en onderzoeker Machteld Huber in 2012. Het staat voor de nieuwe manier van kijken naar gezondheid. Zij vertelt je alles over het begrip Positieve Gezondheid.

Wat is Positieve Gezondheid?

In deze benadering ligt het accent van gezondheid niet op de af- of aanwezigheid van ziekte en klachten. De focus ligt eerder op het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren ook al stelt het leven je soms voor sociale, fysieke en emotionele uitdagingen. Centraal staan termen als veerkracht, meedoen, zingeving, welbevinden, positieve emoties en zelfvertrouwen. (lees verder onder de afbeelding)

Programma en voorbereiding

In haar keynote neemt Machteld Huber je mee in de bredere kijk op gezondheid, uitgewerkt in zes dimensies. Vervolgens verkennen we met elkaar hoe je ermee aan de slag kunt in je dagelijkse culturele praktijk. Na dit LKCAtelier weet je precies wat Positieve Gezondheid inhoudt, hoe je zelf scoort op de zes dimensies én hoe je Positieve Gezondheid integreert in je dagelijkse (werk)praktijk.

We vragen je om ter voorbereiding de vragenlijst Test Mijn Positieve Gezondheid in te vullen. Vanzelfsprekend bepaal je zelf welke inzichten en resultaten uit de test je al dan niet wilt inbrengen tijdens het LKCAtelier.

Leestips

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 4.4 / 5. totaal 29

Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Angela van Dijk
Angela van Dijk
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: zorg en welzijn
angelavandijk@lkca.nl
030 - 711 51 20
Ingrid Smit
Ingrid Smit
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: cultuurparticipatie,zorg en welzijn
ingridsmit@lkca.nl
030 - 711 51 17
Bekijk alle experts
Deel dit artikel