LKCAtelier: Cultuur en eenzaamheid

Online kennisdeling en verdieping; een ontmoeting tussen experts en vakgenoten
Deel dit artikel
In de Week tegen Eenzaamheid laten we je zien dat je met kunst en cultuur veel kunt doen om bij te dragen aan het verminderen van eenzaamheid. Wat zijn werkzame elementen van succesvolle samenwerking en waar moet je verder rekening mee houden?

Kunst verbindt, en deelnemen aan cultuur draagt bij aan meer kwaliteit van leven. Daarom zijn kunst en cultuur krachtige middelen om eenzaamheid tegen te gaan. Maar hoe pak je dit thema op als professional in de culturele sector? Hoe zorg je voor duurzame inzet en wat zijn goede samenwerkingspartijen? Na een korte inleiding vertellen Hanneke Vries (Artiance Centrum voor de Kunsten in Alkmaar) en Cristien Bajema (beleidsadviseur WMO en projectleider Over de drempel in Leeuwarden) over hun programma’s en projecten.

Cultuur en eenzaamheid in de praktijk

Artiance begon drie jaar geleden met activiteiten tijdens de Week tegen Eenzaamheid. Inmiddels is het kunstencentrum onderdeel van de lokale eenzaamheidscoalitie. Hanneke Vries vertelt over de samenwerking met partijen uit zorg en welzijn en het verduurzamen van de inzet. In Leeuwarden werken cultuurmakers en maatschappelijke partijen samen in het programma ‘Over de drempel’. Cristien Bajema vertelt hoe en waarom de gemeente inzet op kunst en cultuur rond eenzaamheid en Tamara Schoppert presenteert een aantal van de projecten uit de succesvolle impuls. De sprekers worden afgewisseld met interactieve reflectie-opdrachten en discussie in kleine groepjes. Ook is er aandacht voor het landelijke actieprogramma en wat je daar als cultuurprofessional mee kunt. 

Leestips ter voorbereiding

Om goed deel te kunnen nemen, vragen we je om van tevoren het online kennisdossier cultuur en eenzaamheid door te lezen. Met name de tabs algemeen, effecten en samenwerking zijn belangrijk. Onder de tab meer lezen vind je nog meer achtergronden, feiten, cijfers, artikelen en (digitale) handleidingen.

Inschrijven

Deelname aan het LKCAtelier is gratis. Na inschrijving ontvang je van ons per mail de ZOOM-link en eventuele aanvullende informatie. Wij rekenen op je aanwezigheid. Mocht je onverhoopt toch niet kunnen, of heb je andere vragen? Stuur dan een mailtje naar EvelineSimons@lkca.nl. Het LKCAtelier is niet op een later moment terug te kijken.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 4.5 / 5. totaal 23

Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Ingrid Docter
Ingrid Docter
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: cultuurparticipatie,zorg en welzijn
ingriddocter@lkca.nl
030 - 711 51 81
Finn Minke
Finn Minke
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: zorg en welzijn
finnminke@lkca.nl
030 - 711 51 39
Bekijk alle experts
Deel dit artikel