LKCAtelier: Authentieke kunsteducatie in de praktijk

Online kennisdeling en verdieping; een ontmoeting tussen experts en vakgenoten
Deel dit artikel
Actuele vraagstukken koppelen aan hedendaagse kunst en populaire cultuur is wat authentieke kunsteducatie inhoudt. En met het ontwerpmodel van Emiel Heijnen (lector Kunsteducatie AHK) ontwerp je dergelijke procesgerichte kunstlessen. Laat je meenemen in de wereld van authentieke kunsteducatie.

Het lijkt lastig om goede, procesgerichte kunstlessen te ontwerpen voor leerkrachten zonder kunstvakachtergrond. Want hoe zorg je ervoor dat die leerkrachten de lessen zelf kunnen geven én verbeteren? Om aan die vraag te voldoen, ontwikkelden wij samen met Emiel Heijnen een driedaagse training in de vorm van een Lesson Study. Centraal stond het toepassen van het ontwerpmodel voor authentieke kunsteducatie. Het resultaat was een spannende lessenreeks over “fake news”, die op 15 scholen door heel Nederland in groep 7-8 is uitgevoerd.

In dit LKCAtelier wisselen theorie en praktijk elkaar af. Emiel Heijnen, zijn collega Claartje van Tongeren en Huub Braam (specialist onderzoek bij LKCA) vertellen je alles over de mooie opbrengsten van die driedaagse training en de evaluatie. Daaruit kwam duidelijk naar voren dat ook leerkrachten kunstlessen kunnen ontwerpen en implementeren met het model van authentieke kunsteducatie. Ook bleek dat dergelijke lessen een beroep doen op de 21e eeuwse vaardigheden zoals kritisch denken en creativiteit.

Behalve meer inzicht in het model van authentieke kunsteducatie en de opbrengsten van de Lesson Study, ga je natuurlijk ook zelf aan de slag. Met het ontwerpmodel als uitgangspunt ontwerpen we met elkaar nieuwe kunstlessen. Een veelzijdige middag dus speciaal bedoeld voor alle professionals die werken in of voor het primair onderwijs.

Leestips ter voorbereiding

Inschrijven

Deelname aan het LKCAtelier is gratis. Na inschrijving ontvang je van ons per mail de ZOOM-link en eventuele aanvullende informatie. Wij rekenen op je aanwezigheid. Mocht je onverhoopt toch niet kunnen, of heb je andere vragen? Stuur dan een mailtje naar EstherKoetse@lkca.nl. Het LKCAtelier is niet op een later moment terug te kijken.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 4.5 / 5. totaal 22

Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Huub Braam
Huub Braam
Functie: Specialist Onderzoek
Expertise: mbo,onderzoek
huubbraam@lkca.nl
030 - 711 51 11
Ronald Kox
Ronald Kox
Functie: Leidinggevende Cultuureducatie
Expertise: curriculumontwikkeling
ronaldkox@lkca.nl
030 - 711 51 42
Bekijk alle experts
Deel dit artikel