Landelijke kennisdelingsdag 2023 programma cultuurparticipatie

Samen cultuurmaken; het netwerk, de ervaringen, de kennis
 
Deel dit artikel
Op 23 maart 2023 vindt de landelijke kennisdelingsdag van het programma Cultuurparticipatie plaats. Professionals uit de sector cultuur, zorg en welzijn delen hun kennis tijdens deze bijeenkomst in Akoestikum in Ede.

Over het programma Cultuurparticipatie

Kennis delen is een van de onderdelen van het Programma Cultuurparticipatie. Hét programma waarin we samen met het ministerie van OCW, het Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP) en professionals uit cultuur, zorg en welzijn werken aan gelijke kansen voor iedereen om deel te nemen aan het culturele leven.

Speciale aandacht gaat uit naar groepen die hierbij drempels ervaren van verschillende aard. Nauwere samenwerking en ontmoeting tussen makers, initiatiefnemers en/of deelnemers uit de cultuur, zorg en welzijn dragen hier aan bij.

In de afgelopen drie jaar hebben meerdere projecten subsidie ontvangen van de regeling Samen cultuurmaken. Tijdens deze dag is er ruim de tijd om deze projecten te ontmoeten, kennis met elkaar te maken, ervaringen uit te wisselen en inspiratie op te doen van elkaar.

Programma

In verschillende sessies vertellen projecten over hun praktijk en delen zij hun successen en valkuilen. Het programma cultuurparticipatie stimuleert gelijke kansen zodat iedereen deel kan nemen aan het culturele leven. Dat vraagt om bewustzijn van obstakels die deelname in de weg kunnen staan. Mensen hebben misschien weinig inkomen, voelen zich niet welkom of cultuur wordt niet gewaardeerd in hun sociale omgeving. Het verminderen van deze obstakels is van belang, want cultuur draagt bij aan een menswaardig bestaan. Theorie over Sociale Kwaliteit biedt een lens om samen met belanghebbenden in gesprek te gaan over de waarde van cultuur. En wat nodig is om samen te werken zodat cultuur duurzaam de sociale basis kan versterken. Niet als monoloog, maar als een meerstemmige dialoog.

Annica Brummel is senior onderzoeker bij het lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit. Zij heeft een achtergrond in het welzijnswerk en richt zich in het onderzoek op thema’s als sociale inclusie, sociale cohesie en ervaringsdeskundigheid.

Aansluitend starten de verschillende ochtendsessies. Ook ’s middags is er een ronde met deelsessies en volop ruimte om elkaar te helpen met het oplossen van uitdagingen die zich voordoen in de praktijk.

Tijdens het programma is er ook aandacht voor THE GOOD NOISE: een project van Poldertheater in samenwerking met Stichting DOCK en Levvel. 16 jongeren met een passie voor muziek krijgen de kans om samen met professionals uit de muziekwereld een eigen nummer op te nemen. Het traject begeleidt de jongeren van begin tot eind; ze schrijven hun eigen lyrics, nemen een videoclip op en maken een gezamenlijk album. Het project wordt afgesloten met de album release waarbij de jongeren hun eigen nummer performen voor een publiek. THE GOOD NOISE draait om empowerment, het ontwikkelen van talent en jongeren de kans geven hún geluid en verhaal te laten horen. Op 23 maart zullen Ebony, Ytim, OhBe en Sarah-Lee hun nummers ten gehore brengen.

Deze landelijke kennisdelingsdag wordt jaarlijks georganiseerd voor en met alle gehonoreerde projecten binnen de regelingen Samen cultuurmaken en Samen cultuurmaken verbreden van het FCP.

Aanmelden

Inschrijven is op dit moment niet meer mogelijk. Wil je op de wachtlijst? Mail dan: EvelineSimons@lkca.nl.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 4.8 / 5. totaal 5

Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Ingrid Smit
Ingrid Smit
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: cultuurparticipatie,zorg en welzijn
ingridsmit@lkca.nl
030 711 51 17
Marie-José Kommers
Marie-José Kommers
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: onderzoek,zorg en welzijn
marie-josekommers@lkca.nl
030 711 51 80
Finn Minke
Finn Minke
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: zorg en welzijn
finnminke@lkca.nl
030 - 711 51 39
Bekijk alle experts
Deel dit artikel