Landelijke bijeenkomst Amateurkunstondersteuning

Deel dit artikel

In samenwerking met Koornetwerk Nederland, Danslink, Dukebox Den Bosch, Gemeente Deurne en Cultuur Oost Gelderland organiseerde LKCA de Landelijke bijeenkomst voor Amateurkunstondersteuning op 18 maart 2022.

Op deze pagina vind je de opbrengsten en het verslag van de online bijeenkomst. Daarnaast delen we nuttige links, die tijdens de bijeenkomst werden genoemd of uitgelicht. Mocht je de bijeenkomst gemist hebben, dan is deze pagina een mooie update!

Opening met keynote door Berend Rubingh

Sessie 1: Vervolg BMC-rapport Revitalisering van de amateurkunst

Door Piet Roorda (LKCA)

Sessie 2: Ondersteunen van informele verbanden

Door Arno Neele en Piet Roorda (LKCA)

Sessie 3: Bestuurcoaching

door Hans van Egdom (Back2Basics)

De zeepkist: inspiratie & nuttige linkjes

Tijdens de afronding kregen aanwezigen de kans om op de virtuele ‘zeepkist’ te gaan staan om interessante updates, linkjes of inspiratie te delen. Deze delen we graag met jullie.

Trainingen en cursussen

  • Via Koornetwerk Nederland worden workshops Storytelling aangeboden, de gratis toegankelijk zijn voor geïnteresseerden. Het platform #KorenLatenZichHoren is bedoeld om storytelling uit te lichten als methode om de koorwereld weer ‘strot en smoel’ te geven.
  • LKCA biedt een training aan gericht op branding voor amateurkunstgroepen. Deze training tot cursusleider bestaat uit 3 bijeenkomst, startende op 7 april. 
  • Daarnaast biedt LKCA de nieuwe training Samen Slim Vernieuwen aan, gericht op de ondersteuning bij veranderprocessen van amateurkunstgroepen. Deze training tot cursusleider bestaat eveneens uit 3 bijeenkomsten, startende op 19 april.
  • Voor Samen Slim Deelnemers Werven staan eveneens weer nieuwe trainingsdatums gepland, startende op 31 mei.

Oproepen & inspiratie

  • De Kultuurcentrale is een online platform voor alle cultuuraanbieders in heel Groningen. Het vormt een ontmoetingsplek tussen makers, verenigingen, organisaties en beoefenaars. Wellicht ook iets voor jouw provincie? Voor inspiratie of info, zoek contact met Paula Mulder van KultuurLoket.
  • Vanuit Eléon de Haas (cultuurmakelaar o.a. Almelo) geeft aan dat er wordt geïnventariseerd wat de mogelijkheden zijn voor een generieke post-hbo / minor (modulair) met als thema ‘Bruggenbouwer in cultuur’ (voor cultuurmakelaars, en -coaches etc. ). Wil je meedenken of info, stuur Eléon een mail!
  • Vanuit Koornetwerk Nederland: “Samenwerken om regeldruk voor vrijwilligers/verenigingen te verlagen. Graag aandacht voor deze petitie. Verenigingen ontvangen deze week van KvK brief over UBO met dreiging bij niet invullen van het begaan van economisch delict. En dat terwijl regeling niet voor deze groep bedoeld is en vrijwilligers angstig maakt soms om verantwoordelijkheid op te pakken.”
  • Vanuit KultuurLoket: “Interessant: cultuurplatforms; gemeentelijke netwerken van personen, organisaties en initiatieven die te maken hebben met cultuur in de eigen gemeente. Netwerken of bijeenkomsten organiseren en workshops aanbieden van de provinciale steuninstelling, en veel meer.”
  • Vanuit OMF (organisatie van muziekverenigingen in Fryslân): “Begin vorig jaar heb ik voor Amateo (Europees Netwerk voor Cultuurparticipatie) de conferentie ‘Resetting the Stage’ georganiseerd. Thema was; hoe kunnen participatieve kunsten helpen om de grote problemen in onze wereld aan te pakken. Met name de bijdrage van Tania Banotti was bijzonder inspirerend. Zij is directrice van Creative Ireland, het meerjarenplan van de Ierse regering om de creatieve kunsten centraal te stellen in gemeenschappen in heel Ierland. De visie en bedoeling van het Creative Ireland-programma is om samenwerking tussen verschillende overheidsniveaus en betrokkenheid bij de brede culturele sector, creatieve (amateur)beoefenaars, creatieve industrieën en het publiek te bevorderen. Zo wordt het amateurkustenveld actief betrokken bij klimaatadaptatie. Een mooi pleidooi om amateurkunst-organisaties meer als partner te zien dan als ‘kostenpost’ of ‘budgetlijn’.”
  • Vanuit Danslink: “Ken je volksdansleiders, stuur ons even een mailtje zodat we ze kunnen informeren over onze (gratis) ondersteuning.”

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 5 / 5. totaal 3

Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Nicole Stellingwerf
Nicole Stellingwerf
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: cultuurparticipatie
nicolestellingwerf@lkca.nl
030 - 711 51 85
Matthijs Beerepoot
Matthijs Beerepoot
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: verenigingen
matthijsbeerepoot@lkca.nl
030 - 711 51 84
Bekijk alle experts
Deel dit artikel