Werken aan cultureel vermogen begint hier
Onze moderne samenleving verandert steeds sneller: economisch, technologisch en cultureel. Het is van belang dat we met die veranderingen kunnen omgaan, elkaar kunnen begrijpen, ons kunnen uiten en in openheid de samenleving van de toekomst kunnen vormgeven. Voor dit alles hebben we cultureel vermogen nodig: het vermogen om elkaar cultureel te verstaan.
Wat is cultureel vermogen?
Werken aan cultureel vermogen
Cultureel vermogen ontwikkelt zich in mensen en tussen mensen in een voortdurend proces. Er zijn vier ingrediënten nodig om dat proces gaande te houden: (1) cultureel bewustzijn; (2) ervaren van verschillen; (3) uitingsvormen ontwikkelen; (4) deelnemen aan het culturele leven.
Vier proeftuinen
In vier proeftuinen gaan acht organisaties gedurende anderhalf jaar met Cultureel Vermogen aan de slag. Er zijn heel veel mensen en partijen bij betrokken: culturele organisaties, kunstenaars, wijkteams, opbouwwerkers, onderwijs, ondernemers en overheden.
In de proeftuinen wordt gewerkt aan
- nieuwe werkvormen waarin educatie en participatie, kunst en cultuur in elkaars verlengde komen;
- nieuwe vormen van participeren en activeren, voor alle mensen met welke culturele achtergrond dan ook;
- nieuwe samenwerkingsmodellen en programma’s tussen onderwijs, welzijn, zorg en cultuur;
- nieuwe impulsen voor beleid en regionale samenwerking;
- nieuwe vormen van financieren, co-creëren en verantwoorden
De proeftuinen worden ondersteund door het Fonds voor Cultuurparticipatie en begeleid door LKCA en de Universiteit Maastricht. In de zomer van 2021 sluit het project af met een conferentie. Gaandeweg worden de opbrengsten via deze website gedeeld.
Meer weten? Download een van de handreikingen of de FAQs
Of neem contact op via info@cultureelvermogen.nl.
Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)