LKCAtelier: Zó werk je aan kansengelijkheid in het onderwijs
Maar wat houdt gelijke kansen eigenlijk in hoe verhoudt het zich tot diversiteit? En hoe pas je inclusie toe? In deze interactieve kennissessie kom je daar meer over te weten.
De rol van diversiteit en inclusie
De manier waarop scholen en onderwijsprofessionals omgaan met diversiteit kan de kloof tussen kansarme en kansrijke leerlingen verkleinen of vergroten. Maar hoe omarm je de verschillen van leerlingen in de klas en welke aanpak is daarvoor nodig? Wat zegt de Code Diversiteit & Inclusie hierover? En welke rol kan cultuureducatie daarbij spelen?
Interculturele competenties
Dr. Bodine Romijn, onderzoeker en docent aan de afdeling Pedagogiek in Diverse Samenlevingen aan de Universiteit van Utrecht, gaat in op hoe je inclusie toepast om onderwijskansen van leerlingen te vergroten, zoals het gebruik van de thuistaal van kinderen en het creëren van herkenbare fysieke ruimtes. Vervolgens maakt zij de koppeling met interculturele competenties van onderwijs- en cultuurprofessionals. Welke rol hebben organisaties in het ondersteunen en faciliteren van de medewerkers om cultureel sensitief te zijn? Als deelnemer maak je kennis met praktijkvoorbeelden hoe je inclusie in de klas implementeert.
Voor wie is dit Atelier interessant?
Voor alle onderwijs- en cultuurprofessionals die willen weten hoe je omgaat met diversiteit op school en in de klas en willen bijdragen aan kansengelijkheid.
Over dr. Bodine Romijn
Onderzoeker | Departement Educatie & Pedagogiek | Faculteit Sociale Wetenschappen | Universiteit Utrecht
Dr. Bodine Romijn is onderzoeker en docent aan de afdeling Pedagogiek in Diverse Samenlevingen (PiDS). Haar werk focust zich op gelijke kansen, diversiteit en inclusie in opvang en onderwijs. Hierin kijkt ze naar de interculturele competenties van professionals en de rol die organisaties hebben in het ondersteunen en faciliteren van hun staf om cultureel sensitieve en inclusieve praktijken in de groep te implementeren.
Lees- en kijktips
- Vooroordelen in het onderwijs
Vooroordelen over culturele achtergrond of huidskleur kunnen een rol spelen in je gedrag. Het is belangrijk om je bewust te worden van je eigen vooroordelen, dat is het begin om te zorgen dat je niet handelt op basis van bias. Benieuwd naar jouw vooroordelen over huidskleur en achtergrond? Doe de test! - Lessen over discriminatie in het basisonderwijs: wat gaat er goed en wat kan er beter?
- Onbewuste vooroordelen en onderwijs (Onderwijscommunity)
- Als ik later groot ben – artikel dr. Bodine Romijn
- Early Years Blog (Universiteit Utrecht)
- Code Diversiteit & Inclusie in de culturele sector
- Docuserie ‘Klassen’
Praktische informatie
LKCAtelier: Zó werk je aan kansengelijkheid in het onderwijs
Donderdag 12 mei | 15.00-16.30 uur
Gratis online deelname, inschrijven wel verplicht.
Om je aan te melden voor LKCA-bijeenkomsten is het handig om een account te hebben. Daarmee kun je je makkelijk en snel aan- of afmelden voor bijeenkomsten. Ben je nieuw bij LKCA? Vul dan eenmalig je mailadres in. Wil je je aanmelden, maar liever geen account aanmaken? Neem dan contact met ons op via EstherKoetse@lkca.nl.
