LKCAtelier: Het slavernijverleden is van iedereen

Deel dit artikel
Het slavernijverleden laat nog steeds sporen achter. Niet alleen in de randstad en grote steden, maar ook in bijvoorbeeld de Achterhoek en Brabant. Hoe kunnen ook kleinere gemeenten in het komende herdenkingsjaar aandacht besteden aan de doorwerking van ruim 200 jaar Nederlandse mensenhandel en uitbuiting? Cissy Gressmann van Bitterzoet Erfgoed en Dineke Stam van onder meer Mapping Slavery en Sporen van slavernijverleden in Gelderland gingen hierover in gesprek tijdens dit Atelier.

Inhoudelijke terugkoppeling

Dit LKCAtelier is al geweest. Ben je benieuwd naar de terugkoppeling? Lees hier het verslag.

Foto: wandkleed Groningse draden uit het koloniale verleden

In de header van deze pagina zie je een foto van het kunstwerk ‘Wandkleed Groningse draden uit het koloniale verleden’ van Hedy Tjin.

Met de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed wordt regionaal en nationaal aandacht gevraagd voor de sporen van het slavernijverleden. De Akerk in Groningen presenteerde vorig jaar een tentoonstelling met kunstwerken die speciaal voor deze manifestatie werden gemaakt. Een centrale rol was weggelegd voor dit unieke, monumentale wandkleed van maar liefst 2,5 bij 35 meter, waarin de sporen van het slavernijverleden in Groningen verbeeld worden. Het wandkleed is ontworpen door illustrator en beeldmaker Hedy Tjin en werd tijdens de openingstijden van de kerk live vervaardigd samen met 400 vrijwilligers.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 0 / 5. totaal 0

Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Noor Sloterdijk (zij/haar/haar)
Noor Sloterdijk (zij/haar/haar)
Functie: Specialist Diversiteit & Inclusie
Expertise: diversiteit en inclusie
noorsloterdijk@lkca.nl
030 711 51 23
Joost Groeneboer
Joost Groeneboer
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: cultuur- en erfgoedinstellingen,diversiteit en inclusie
joostgroeneboer@lkca.nl
030 711 51 25
Bekijk alle experts
Deel dit artikel