LKCAtelier: Erfgoed als middel

Online kennisdeling en verdieping; een ontmoeting tussen experts en vakgenoten
Deel dit artikel
Behoud van erfgoed is geen doel op zich. Het draagt bij aan ons welbevinden. Door dat besef voorop te stellen, ontstaat een andere kijk op erfgoed en de betekenis voor de samenleving. Maar hoe hervindt erfgoed die maatschappelijke basis?

Het Verdrag van Faro, dat Nederland van plan is te ondertekenen, benadrukt de verbindende waarde van erfgoed en het belang van deelname door de samenleving. Welke kansen biedt dit? Hoe draagt erfgoed bij aan bijvoorbeeld sociale cohesie, gezondheid of integratie? Kan en mag je erfgoed wel als middel inzetten, en wie bepaalt eigenlijk wat erfgoed is? Met deze vragen dagen we jou als erfgoedprofessional uit om uit je comfortzone te komen.

Inhoud LKCAtelier

Michaëla Hanssen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zet de belangrijkste uitgangspunten van het Verdrag van Faro kort uiteen. Daarna neemt Frans Soeterbroek, auteur van het essay Erfgoed als middel, je mee langs de meest recente en aankomende ontwikkelingen in erfgoedparticipatie. Hierbij staan vijf thema’s centraal:

  1. erfgoed en gezondheid;
  2. erfgoed en de dagelijkse leefwereld;
  3. erfgoed en burgerinitiatief;
  4. erfgoed en kwetsbare groepen;
  5. erfgoed en maatschappelijke veerkracht.

Met enkele aansprekende voorbeelden ga je ook in kleine groepjes met elkaar in gesprek over de andere kijk op erfgoed, de betekenis voor de samenleving en hoe jij hier met je eigen erfgoedinstelling een rol in kan spelen.

Leestips ter voorbereiding

Inschrijfformulier

Deelname aan het LKCAtelier is gratis. Na aanmelding ontvang je van ons per mail de ZOOM-link. Let op: heb je je ingeschreven, dan rekenen wij op je aanwezigheid. Kan je toch niet aanwezig zijn? Stuur dan een mailtje naar SophieDrolenga@lkca.nl. Het LKCAtelier is niet op een later moment terug te kijken.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 4.5 / 5. totaal 20

Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Ingrid Smit
Ingrid Smit
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: cultuurparticipatie,zorg en welzijn
ingridsmit@lkca.nl
030 - 711 51 17
Bekijk alle experts
Deel dit artikel