LKCAtelier: Erfgoed als middel

Online kennisdeling en verdieping; een ontmoeting tussen experts en vakgenoten
Deel dit artikel
Behoud van erfgoed is geen doel op zich. Het draagt bij aan ons welbevinden. Door dat besef voorop te stellen, ontstaat een andere kijk op erfgoed en de betekenis voor de samenleving. Maar hoe hervindt erfgoed die maatschappelijke basis?

Aanmelden is helaas niet meer mogelijk. Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een mailtje naar SophieDrolenga@lkca.nl.

Het Verdrag van Faro, dat Nederland van plan is te ondertekenen, benadrukt de verbindende waarde van erfgoed en het belang van deelname door de samenleving. Welke kansen biedt dit? Hoe draagt erfgoed bij aan bijvoorbeeld sociale cohesie, gezondheid of integratie? Kan en mag je erfgoed wel als middel inzetten, en wie bepaalt eigenlijk wat erfgoed is? Met deze vragen dagen we jou als erfgoedprofessional uit om uit je comfortzone te komen.

Inhoud LKCAtelier

Michaëla Hanssen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zet de belangrijkste uitgangspunten van het Verdrag van Faro kort uiteen. Daarna neemt Frans Soeterbroek, auteur van het essay Erfgoed als middel, je mee langs de meest recente en aankomende ontwikkelingen in erfgoedparticipatie. Hierbij staan vijf thema’s centraal:

  1. erfgoed en gezondheid;
  2. erfgoed en de dagelijkse leefwereld;
  3. erfgoed en burgerinitiatief;
  4. erfgoed en kwetsbare groepen;
  5. erfgoed en maatschappelijke veerkracht.

In kleine groepjes praten we vervolgens met elkaar door over de andere kijk op erfgoed en de betekenis voor de samenleving. Dit doen we aan de hand van enkele aansprekende voorbeelden: werkervaring opdoen bij Ambacht NoordwoldeCollecting the City van Museum Amsterdam, Pakhuis on Tour van museum Het Pakhuis in Ermelo en Meet the Ancestors van Stichting Cultura. 

Leestips ter voorbereiding

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 4.5 / 5. totaal 23

Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Ingrid Smit
Ingrid Smit
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: cultuurparticipatie,zorg en welzijn
ingridsmit@lkca.nl
030 711 51 17
Bekijk alle experts
Deel dit artikel