LKCAtelier De MBO Cultuurkaart met budget: wat kun je ermee?

Deel dit artikel

Hoe kunnen gemeenten, mbo-scholen en culturele instellingen samenwerken om de cultuurkaart tot een succes te maken? Die vraag staat centraal tijdens dit LKCAtelier.

Voor de zomer maakte Staatsecretaris van Cultuur Uslu bekend dat ze voor alle mbo-studenten cultuurbudget beschikbaar stelt via de MBO Cultuurkaart. Inmiddels zijn de eerste mbo-scholen aangesloten bij de pilot en zijn er al 150.000 deelnemende studenten. Streven is dat alle scholen meedoen, zodat alle 500.000 mbo-studenten een MBO Cultuurkaart met budget krijgen.

Over de pilot

Sinds najaar 2022 hebben mbo-scholen de mogelijkheid om de eerste € 10,50 budget op de kaart te zetten. OCW verdubbelt dit bedrag. Het totale bedrag van € 21 over twee jaar per student verlaagt samen met de CJP kortingspas de financiële drempel voor culturele activiteiten. Voor de pilot is een tijdelijke subsidie van twee jaar vrijgemaakt.
Sommige scholen nemen die investering van € 10,50 per student volledig zelf op zich, maar we zien ook dat gemeenten hier een bijdrage aan leveren. Tijdens het Atelier gaan we ook in op de vraag welke rol een gemeente en de lokale politiek kunnen spelen.

Wat kun je verwachten tijdens dit LKCAtelier?

  • Walter Groenen, directeur van CJP, vertelt over de cultuurkaart. Wat kun je er allemaal mee en hoe gaat het met de uitrol?
  • Renske Gasper, senior beleidsadviseur cultuureducatie van de Gemeente Den Haag, legt uit waarom Den Haag een financiële bijdrage levert, en hoe dit vorm krijgt.
  • Dirk-Jan van Vliet, raadslid voor D66 in Utrecht, vroeg in de gemeenteraad aandacht voor cultuurbudget voor mbo. Hij licht toe waarom D66 dit belangrijk vindt, en wat gemeenten volgens hem hierin zouden kunnen doen.
  • Maar het gaat natuurlijk niet alleen om geld. Hoe geef je cultuureducatie vorm in de mbo-praktijk? Hoe zorg je voor culturele uitjes die aansluiten bij het curriculum en hoe zorg je voor een doorlopende leerlijn? Een mbo-school en culturele instelling die al langer samenwerken geven tips over wat er nodig is om van de pilot een succes te maken.

Na het plenaire deel gaan we uiteen in twee groepen. De ene groep praat verder over de rol van de gemeente, beleid en politiek in cultuureducatie voor mbo-studenten, de andere groep over hoe er een succesvolle regionale samenwerking kan ontstaan tussen onderwijs en culturele instellingen en hoe de cultuurkaart hierbij zinvol kan worden ingezet.

Praktische informatie

LKCAtelier De MBO Cultuurkaart met budget: wat kun je ermee?
Donderdag 23 maart | 15.00 – 17.00 uur
Gratis online deelname, inschrijven wel verplicht

Eenmalig een account aanmaken

Om je aan te melden voor LKCA-bijeenkomsten is het handig om een account te hebben. Daarmee kun je je makkelijk en snel aan- of afmelden voor bijeenkomsten. Ben je nieuw bij LKCA? Vul dan eenmalig je mailadres in.

Vragen?

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Esther Koetse.

Afbeelding: © Breaking Rules|Fleur Bijleveld

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 0 / 5. totaal 0

Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Huub Braam
Huub Braam
Functie: Specialist Onderzoek
Expertise: mbo,onderzoek,voortgezet onderwijs
huubbraam@lkca.nl
06 - 155 873 14
Rozemarijn Schouwenaar (zij/haar/haar)
Rozemarijn Schouwenaar (zij/haar/haar)
Functie: Specialist Cultuureducatie
Expertise: mbo
rozemarijnschouwenaar@lkca.nl
030 - 711 51 43
Bekijk alle experts
Deel dit artikel