Op naar de Europese voorhoede

Blog Johan Wakkie

Sportief Verbinden
auteur
Johan Wakkie
datum
26 september 2017

André Heuvelman opende met mooi trompetspel het congres Sportief Verbinden, georganiseerd door NOC*NSF en VSG, vrijdag 15 september. Het congres stond in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018.

André was eerste trompettist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en speelde jaren in het Nederlands Blazers Ensemble. Nu is hij manager innovatie en creation bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, een unieke functie bij het orkest . André gaat bruggen slaan naar kinderen en ouderen op Rotterdam Zuid, een innovatie in samenwerking met de Hockeybond en Erasmus Universiteit.

Erik Scherder toonde de aanwezige sportbestuurders en wethouders vervolgens in een kort college het belang van sport, bewegen en muziek. André speelde prachtige muziek ingebed in het college om de deelnemers te laten ervaren wat muziek voor hun brein doet. Met zijn trompet als middel verbindt hij mensen, zoals sport dat ook doet.  

Ter versterking mocht ik daar het Boekmancahier over Kunst en Sport aan wethouder Adriaan Visser van Rotterdam aanbieden, en ook aan Hermineke van Bockxmeer, die als directeur Sport en Cultuur een ideale combifunctie heeft en graag andere gemeenten wil adviseren hoe Sport en Cultuur ambtelijk meer samenhang kunnen krijgen  

Ook Sport en Strategie besteedt negen pagina's aan Sport en Cultuur en zo liggen er twee documenten waarmee sport en cultuur, en vooral de lokale bestuurders, kennis kunnen opdoen. Praktijkvoorbeelden, wetenschappelijk bewijs en verbindingen tussen instellingen met als hoger doel dat Sport en Cultuur niet onder de streep blijven in het onderwijs, maar als serieuze onderdelen van de opvoeding van het kind worden gezien.

Sterker nog: Nederland ligt op dat gebied Europees in de achterhoede waar het overheidsbemoeienis betreft, zo verklaart hoogleraar René Clarijs in het Boekmancahier. Nu wethouders in spe nog overtuigen dat Sport en Cultuur belangrijk is voor elk kind!