Collective Learning Open Curriculum Kit (CLOCK)

Ook zonder formele kunstopleiding kan jong talent zich ontwikkelen tot volwaardig professional, dat is het uitgangspunt van de nieuwe toolkit CLOCK. CLOCK is ontwikkeld door het European Cultural Learning Network (ECLN) als onderdeel van het Europese Lifelong Learning Programme. Vanuit Nederland waren Kunstbedrijf Arnhem, Cultuurmij Oost en het LKCA betrokken.

Wat is CLOCK?

CLOCK is een instrument waarmee vaardigheden, artistiek niveau en praktijkervaring van (autodidacte) kunstprofessionals inzichtelijk worden. Het is een online toolkit waarmee je een portfolio kunt opbouwen. Het instrument geeft jou en opdrachtgevers inzicht in je beroepsniveau. CLOCK is bovendien een opstap naar Europese certificering via EQF (European Qualification Framework). 
CLOCK onderscheidt vier niveaus van certificering: 

  • master
  • bachelor
  • hoger onderwijs diploma
  • hoger onderwijs certificaat 

De begeleiding van het hele traject gebeurt door Nederlandstalige coaches veelal via skype, mail en telefoon. Daarnaast ontmoeten kandidaten elkaar om van elkaar te leren en elkaar te ondersteunen. 

Voor wie? 

  • Voor autodidacten (praktijkkunstenaars) die ongeveer 5 jaar werkervaring hebben, aan de slag willen als professional, maar een certificaat missen dat hun kennisniveau onderschrijft. Zij kunnen CLOCK gebruiken als portfolio- en certificatie-instrument. 
  • Voor ondernemers of werkgevers die het belangrijk vinden dat autodidacten/non-formals met wie zij werken zich professioneel ontwikkelen. 

Certificeren via CLOCK, dé non-formele leerweg voor autodidacten

In december 2017 hebben de eerste drie CLOCK-kandidaten hun internationale certificaat ontvangen. Hiermee starten Cultuurmij Oost, Kunstbedrijf Arnhem en het LKCA het Nederlandse traject voor autodidacte kunstprofessionals die hun kennis en vaardigheden om willen zetten in een erkend certificaat.

Onderstaande film geeft weer wat de maatschappelijke winst is wanneer professionals in de kunst en cultuur zonder een diploma als bewijs de kans krijgen om hun ervaring via CLOCK te verzilveren. Werkgevers, beleidsmakers en bestuurders van instellingen in de kunst- en culturele sector en het onderwijs krijgen een beeld van wat CLOCK kan betekenen voor behoud van talenten van autodidacte kunstprofessionals.

Aanmelden voor CLOCK

Vanaf januari 2018 begeleiden de drie gecertificeerde coaches nieuwe kandidaten door het traject. Je kan je op de website van het Kunstbedrijf Arnhem aanmelden. 

Maribel Coco Pérez (Kunstbedrijf Arnhem) vertelt hieronder over de toolkit voor non-formeel leren en hoe jonge kunstprofessionals zich autonoom kunnen verbinden aan de formele kunsteducatieve wereld.

Meer lezen

partners access for all

contact

Amalia Deekman
naamAmalia DeekmanfunctieSpecialist onderzoektelefoonnummer030 711 51 34e-mailAmaliaDeekman@lkca.nl