Cultural Learning Open Curriculum Kit (CLOCK)

Ook zonder formele kunstopleiding kan jong talent zich ontwikkelen tot volwaardig professional. Dat is mogelijk met de nieuwe toolkit CLOCK, ontwikkeld door het European Cultural Learning Network (ECLN) als onderdeel van het Europese Lifelong Learning Programme.

Certificeren

CLOCK is de non-formele leerweg voor culturele ondernemers, organisaties en autodidacte kunstprofessionals. 

Inzicht in je professioneel niveau

CLOCK is een instrument waarmee autodidacte kunstprofessionals hun kennis, vaardigheden, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid inzichtelijk maken. Je bouwt online je portfolio op en geeft daarmee anderen inzicht in je professioneel niveau. Je kunt opgaan voor Europese certificering via het SCQF (Scottish Qualification Framework). Met CLOCK maak je deel uit van een internationaal netwerk.

Voor autodidactie kunstprofessionals

De leerweg is bestemd voor startende en/of ervaren autodidacte kunstprofessionals die een certificaat missen dat hun professioneel werkniveau onderschrijft. Ondernemers of werkgevers kunnen de tool gebruiken om een duurzame inzet van autodidacte kunstprofessionals mogelijk te maken. Nadat een traject werd gevolgd zijn in december 2017 de eerste drie deelnemende kunstprofessionals gecertificeerd.

Validatieniveaus

  • Masterniveau, Engelstalig
  • Hbo niveau, Nederlandstalig
  • Mbo niveau, Nederlandstalig.

De mbo- en hbo-niveaus krijgen ondersteuning van coaches via skype, mail en telefoon. Daarnaast vinden live-ontmoetingen plaats om van elkaar te leren en voor ondersteuning. 

Toegevoegde waarde

'In het licht van verbreding van de definitie van cultuur is het belangrijk om te kijken naar culturele kennisoverdracht in non-formele settings. Het is immers juist ook in deze non-formele settings waarin nieuwe initiatieven en innovatieve ontwikkelingen in het culturele veld zich voordoen.'   
Miriam Geerdes-Gazzah beschrijft waarom non-formele expertise in de culturele sector een toekomst heeft. Lees het artikel.
Ook interessant voor beleidsmakers onderwijs en/of cultuur en andere geïnteresseerden in de toegevoegde waarde van non-formele overdracht in de culturele sector.

De ontwikkelaars

CLOCK wordt in Nederland doorontwikkeld door LKCA, Cultuurmij Oost en Kunstbedrijf Arnhem.

Meer informatie 

Meer informatie of aanmelding

Bekijk de filmpjes van de resultaten van clock

www.cultuurcollege.nl/clock

www.clockyourskills.com

Maribel Coco Pérez (Kunstbedrijf Arnhem) vertelt hieronder over de toolkit voor non-formeel leren en hoe jonge kunstprofessionals zich autonoom kunnen verbinden aan de formele kunsteducatieve wereld.

Meer lezen

partners access for all

contact

naamAmalia DeekmanfunctieSpecialist onderzoektelefoonnummer030 711 51 34e-mailAmaliaDeekman@lkca.nl