Over ouderen en cultuur

Loesje: Ouder worden is eigelijk best vernieuwend

Nederland telde in 2016 drie miljoen mensen van 65 jaar of ouder. In 2040 groeit dit aantal vermoedelijk uit naar 4,7 miljoen. Dat biedt kansen voor iedereen die zich inzet voor actieve cultuurparticipatie door ouderen.

Positief effect

Verschillende onderzoeken tonen aan dat actieve cultuurparticipatie een positief effect heeft op het welzijn van ouderen, op hun vitaliteit en hun gezondheid. Actief deelnemen aan cultuur kan problemen verzachten die vaak met ouderdom gepaard gaan: eenzaamheid, passiviteit, niet meer meedoen en dementie.

Artistieke ontplooiing

Cultuurparticipatie door ouderen is niet alleen een kwestie van welzijn. Ook ouderen streven naar een serieuze, persoonlijke en wellicht artistieke ontplooiing van hun talenten. Zij willen hun hobby in de kunsten graag voortzetten of opnieuw oppakken, en deskundig en professioneel begeleid worden. 

Nieuws leren

Natuurlijk zijn er ook ouderen die niet per se iets met kunst willen, maar vooral iets nieuws willen leren, gezamenlijk in een positieve groepssfeer. Juist kunstprofessionals met sociale vaardigheden en interesse in de doelgroep ouderen kunnen daarbij het verschil maken. Kunst kan immers op elk niveau een interessante uitdaging zijn.

Downloads

Lees de verschillende visies over en onderzoeken naar de waarde van cultuurparticipatie door, voor en met ouderen.   

Brochure Ouderen & Cultuur 2013-2016
Lang Leve Kunst Manifesto 2016 
Brochure Ouderen en kunstparticipatie: een gouden kans (2016) 
Landelijk Expertisecentrum Sociale Interventie rapport (2012)


Krachten kansen