Circus

Verzameling informatie over het Nederlandse circusveld, het jeugdcircus en de verbinding met de beroepspraktijk: ontwikkelingen, achtergronden, organisaties, links, nieuws en meer.

Traditioneel en modern

Circus maakt gebruik van verschillende kunstdisciplines. Traditioneel zijn dat onder meer acrobatiek, jongleren, clownerie en dressuur. Daarnaast is er het moderne circus. Dit is een vorm van 'performance art' met een vaak metaforisch of verhalend karakter en ruimte voor artistieke expressie. In het moderne circus wordt ook gebruik gemaakt van andere disciplines zoals theater, dans, mime of zelfs beeldende kunst.

Samenwerking 2025

Een groot aantal circusorganisaties werkt sinds 2016 aan een gezamenlijk plan. Doel is om het Nederlandse circus als cultureel erfgoed verder te profileren en de sector te ondersteunen en helpen groeien. Onder de noemer #circus2025 zetten de organisaties gezamenlijk de schouders onder dit plan. Er is een kerngroep gevormd met vertegenwoordigers van St. Circuscultuur, Circomundo en de Vereniging Nederlandse Circusondernemingen (VNCO). Het LKCA ondersteunt deze kerngroep met een secretaris en door het circus als kunstdiscipline beter zichtbaar te maken en te profileren.

Meer informatie

Agenda van het Nederlands Circus

contact

Finn Minke
naamFinn MinkefunctieSpecialist Cultuurparticipatietelefoonnummer030 711 51 39e-mailfinnminke@lkca.nl
Ingrid Smit
naamIngrid SmitfunctieSpecialist Cultuurparticipatietelefoonnummer030 711 51 17e-mailingridsmit@lkca.nl