Plenaire presentaties

Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont verzorgt een keynote over het puberbrein en cultuuronderwijs. Anthony Heidweiller vertelt in gesprek met LKCA-directeur Sanne Scholten over zijn werk in het VMBO vanuit koorprojecten met de leerlingen.

Het puberbrein en cultuuronderwijs: keynote Steven Pont

Culturalisatie van onze jeugd is een belangrijk opvoeddoel, maar vooral bij pubers kan dat soms op wat weerstand stuiten. We kunnen die weerstand beter leren snappen wanneer we naar de werking van het brein kijken en dat is dan ook precies wat we gaan doen. Want als we weten hoe we 'binnen komen' of 'niet binnen komen', kunnen we ook effectiever zijn in het bereiken van onze taak om jongeren niet alleen zichzelf goed te leren kennen, maar ook de cultuur waarin ze leven. Welk effect heeft je eigen handelen op het handelen van de puber? En hoe kun je daar bewust mee omgaan om die effectiviteit te vergroten?

Steven Pont is oud onderwijzer, ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en mediator.

Anthony HeidweillerAnthony Heidweiller in gesprek met Sanne Scholten

Jongeren de ruimte en instrumenten bieden om hun identiteit te vinden met koorprojecten, dat is wat operazanger en -maker Anthony Heidweiller beoogt met zijn werk in het voortgezet onderwijs. Samen met het docententeam van Operamakers verzorgt hij zangworkshops die een brug slaan tussen vocale expressie en de kosmopolitische wereld waarin we leven. In dit gesprek met Sanne Scholten, directeur van het LKCA, vertelt Anthony zijn drijfveren, zijn beweegredenen om vooral met vmbo-jongeren te werken. Ook gaat hij in op de vraag hoe cultuuronderwijs beter kan worden afgestemd op de hedendaagse kosmopolitische samenleving.

Anthony Heidweiller is oprichter van Operamakers en associate artistic director van het Opera Forward Festival van De Nationale Opera. 
Foto Anthony Heidweiller: Jelmer de Haas