Nederlandse theatergroep Op Roet wint eerste Europese Amateo Award

11 mei 2018

De Nederlandse theatergroep Op Roet won op 10 mei 2018 de eerste jaarlijkse Amateo Award met de voorstelling EdVanHoornFuckTheSystem. De uitreiking vond plaats in Ljubljana in Slovenië.

De winnaar

De voorstelling EdVanHoornFuckTheSystem van Op Roet is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over een man die als eenling werkt in een vluchtelingenkamp in Syrië. In zijn werk vecht hij tegen de systemen van de grote organisaties, NGO’s en de Verenigde Naties, omdat het geld vaak niet terechtkomt bij de mensen die het echt nodig hebben. Op Roet maakte de voorstelling met veertig acteurs, musici en zangers, onder wie twintig vluchtelingen uit Syrië, Irak en Eritrea.

‘Elke vluchteling was buddy van een lid van de cast, waarbij ze over elkaar leerden en vrienden maakten. Ik denk dat er veel vooroordelen zijn rond vluchtelingen en die kun je alleen loslaten als je ze echt kunt ontmoeten, werkelijk luisteren naar de verhalen van vluchtelingen en denken daar is een persoon’, aldus Lyda Tijsen, regisseur van Op Roet. ‘Wij waren zeer, zeer trots en vereerd.’

Jury

De jury selecteerde dit project vanwege de grote sociale impact, de innovatieve manier om een theatervoorstelling te maken met niet-professionals en het prachtige artistieke resultaat van deze voorstelling. Jurylid Klemen Janežič (Slovenië): ‘Alle genomineerde projecten waren enorm inspirerend op verschillende manieren. Het was een moeilijke beslissing. De overduidelijke creativiteit en toewijding in dit project maakt het een zeer verdiende winnaar van de allereerste Amateo Award.’

Theatergroep Op Roet wint met dit award een beeldje, een geldbedrag van €500,- en een verblijf van twee weken in Slovenië deze zomer voor artistieke uitwisselingen en ontwikkeling.

Amateo

Amateo is een Europees netwerk voor actieve cultuurparticipatie. De Amateo Award werd dit jaar voor het eerst uitgereikt als onderdeel van het programma Arts Take Part, bedoeld om organisaties en netwerken voor cultuurparticipatie nationaal en internationaal te versterken en de zichtbaarheid van cultuurparticipatie te vergroten. Vanuit Nederland zijn naast het LKCA ook Cultuurconnectie, Platform Theater en ZIMIHC aangesloten bij Amateo.

Lees meer

Amateo Award 2018 winner announced (Amateo.org)