Kijktip: documentaire Wat speelt er

10 december 2018

Op 4 en 5 januari zendt Omroep Brabant de documentaire 'Wat speelt er' uit. Een rake film over het spannende en confronterende proces van theatermaker Peter Dictus die met een Brabantse harmonie, een theatergroep én met vluchtelingen een voorstelling maakt. De film laat op ontroerende wijze de zoektocht zien van twee groepen die voorheen in volledig gescheiden werelden leefden in hetzelfde dorp. Een film over de dunne lijn tussen inclusie en exclusie.

‘Ik denk dat de verbondenheid van de harmonie een enorm krachtig middel is, en tegelijkertijd het openstellen voor andere ideeën en andere mensen in de weg zit.’ Peter Dictus
In de documentaire 'Wat speelt er' volgen we theatermaker Peter Dictus. In 2016 wordt hij gevraagd een voorstelling te maken ter ere van het 175-jarig jubileum van de harmonie ‘Nut en Vermaak’ in Zundert. Peter Dictus koppelt de persoonlijke thema’s van de leden van de harmonie aan lokale en hedendaagse thematiek. In Zundert wonen zo’n 7000 arbeidsmigranten uit voornamelijk Oost-Europa. De Zundertse bevolking zoekt een manier om zich tot deze groep te verhouden. ‘Je ziet ze eigenlijk ook niet. Alleen bij Dirk van den Broek in de winkel, daar bewegen ze wel een beetje.’ De beslotenheid van de Harmonie wordt de metafoor voor dit universele thema van in- en exclusiviteit. 

Tijdens het maakproces loopt ook het artistiek team van de voorstelling tegen hun eigen beperkingen en vooroordelen aan en ook dat wordt onderdeel van het de voorstelling. Het resultaat is een tien avonden uitverkochte muziektheatervoorstelling die niet alleen een bijzondere ervaring bezorgt maar ook aan het denken zet. ‘Ik heb er geen woorden voor. Het was veertig graden binnen, kippenvel stond op mijn armen.’

De volledige film is te zien bij Omroep Brabant op vrijdag 4 januari om 22.30 uur en op zaterdag 5 januari om 16.38 uur.

Bekijk de trailer: