Noordelijke cultuur- en mbo-instellingen verkennen kansen voor samenwerking

Culturele instellingen in Noord-Nederland namen deel aan de LKCA-workshop over regionale samenwerking tussen de culturele sector en het mbo. Foto: Ruben van Vliet
1 juli 2019

Hoe kun je als culturele instelling een regionale samenwerking met het mbo op gang brengen én behouden? Deze vraag stond centraal tijdens de LKCA-workshop op het MBO Festival, 14 juni in het Fries Museum. Er bleek voldoende animo om een regionaal netwerk op te bouwen om samen de mogelijkheden te verkennen.

Verschillende vertegenwoordigers van culturele instellingen en een mbo-opleiding uit Noord-Nederland namen deel aan de workshop. Zij konden leren van de ervaringen uit Noord-Brabant, waar binnen het netwerk van STRP en MU uit Eindhoven docenten, teamleiders en medewerkers van culturele instellingen samenwerken aan nieuwe vormen van kunst- en cultuureducatie. Eén van de grootste uitdagingen voor culturele instellingen is om binnen te komen bij een mbo-opleiding. Shirley Hendrikse van STRP liet zien hoe dat in de regio Eindhoven is gelukt en wat de meerwaarde is om mbo-studenten te bereiken.

Netwerk uitbreiden

De komende maanden zal het netwerk in Noord-Nederland vorm krijgen en kunnen meer partijen, zeker ook mbo-instellingen, zich bij het netwerk voegen. Heb je interesse om je aan te sluiten? Meld je dan nu aan bij Henk Smit, specialist cultuureducatie bij het LKCA.

MBO Festival

Het MBO Festival in het Fries Museum stond in het teken van 'Ambacht en de kunst van het beroepsonderwijs'. Het festival is een vervolg op bijeenkomsten in Museum Boijmans van Beuningen en Centraal Museum in 2018. Het MBO Festival is een co-productie van het LKCA, Kennispunt MBO Burgerschap, ROC Midden Nederland, ROC Friese Poort en het Fries Museum, in samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen.

Foto: Ruben van Vliet