Genomineerden Max van der Kamp Scriptieprijs 2017 bekend

17 januari 2018

Maakprocessen in biografisch theater, artistiek promotieonderzoek en ambachten in het modeonderwijs. Drie scripties met deze onderwerpen zijn genomineerd voor de Max van der Kamp Scriptieprijs 2017.
Tijdens de Onderzoeksconferentie Cultuureducatie en Cultuurparticipatie op 5 februari reikt het LKCA deze prijs voor de 5e keer uit. De winnaar ontvangt 1.000 euro en mag publiceren in het tijdschrift Cultuur+Educatie.

De genomineerden:

Wenn's menschelt auf der Bühne – Anja Reimers

Biografisch theater, waarin de speler persoonlijke verhalen toont en theatraal vormgeeft, wint aan populariteit, ook in het onderwijs. Anja Reimers (Master Kunsteducatie ArtEZ) deed onderzoek naar de maakprocessen in het biografisch theater in Nederland en Duitsland. Ze kwam tot tien kenmerkende principes.
Lees de samenvatting

Between Art and Academia – Veerle Spronck

Promoveren in de kunsten ofwel een PhD doen als artistiek onderzoeker wordt steeds gangbaarder.  De positie tussen wetenschap en kunst leidt echter tot fundamentele debatten over de afbakening hiertussen. In haar scriptie gaat Spronck (Master Cultures of Arts, Science and Technology, Maastricht University) bewust voorbij aan dit dualisme. Ze onderzocht de dagelijkse praktijken van artistiek onderzoekers: hoe maken zij werk dat geëvalueerd kan worden aan de hand van academische én artistieke criteria? Theorie en praktijk blijken hecht met elkaar verweven.
Lees de samenvatting

Recrafting Craft – Mascha van Zijverden

Het onderzoeksproject ‘Recrafting Craft’ richt zich op de relatie tussen mode en het hoger modeonderwijs, geconcentreerd op het begrip ‘ambacht’. Dat staat door grote uitdagingen in de moderne mode-industrie ter discussie. Van Zijverden (Master Education in Arts, Willem de Kooning Academy) verkent in haar scriptie hoe het begrip ‘ambacht’ moet worden aangepast zodat de kloof tussen mode-opleidingen en de mode-industrie verdwijnt. Hiervoor is het bijvoorbeeld nodig dat studenten (willen) experimenteren met digitale fabricage en duurzame materialen.
Lees de samenvatting

Over de prijs

Met de Max van der Kamp Scriptieprijs prijs wil het LKCA goede scripties over cultuureducatie en cultuurparticipatie onder de aandacht brengen van een groter publiek.

De jury bestaat deze keer uit:

  • Evert Bisschop Boele, bijzonder hoogleraar Betekenis van Cultuurparticipatie, Erasmus Universiteit Rotterdam (voorzitter)
  • Lenie van den Bulk, senior onderzoeker LKCA
  • Free De Backer, universitair docent Educatiewetenschappen Vrije Universiteit Brussel
  • Jeanette Doornenbal, lector Integraal Jeugdbeleid Hanzehogeschool Groningen
  • Astrid Rass, docent master kunsteducatie ArtEZ en VerenigingCultuurProfielScholen

De uitreiking bijwonen?

Meld je aan voor de onderzoeksconferentie op 5 februari

Maker animaties

Joris de Jong