Eerste award ‘Muziekdocent van het Jaar’ uitgereikt

28 juni 2019

Uit handen van minister Ingrid van Engelshoven en Songfestivalwinnaar Duncan Laurence ontving Petra Smit de eerste award voor Muziekdocent van het Jaar 2018/2019. Petra Smit is docent muziek en CKV op CSG Buitenveldert in Amsterdam.

De verkiezing is een initiatief van Buma Cultuur en is met bijna 1400 nominaties een groot succes. Uit de vijf finalisten is Petra Smit gekozen vanwege haar grote passie voor en uitgebreide kennis over muziek. Ze speelt zelf meerdere instrumenten en is goed op de hoogte van de manieren waarop leerlingen tegenwoordig naar muziek kijken en luisteren. Ze zet haar leerlingen centraal en daagt ze uit zelf oplossingen te zoeken. ‘Ik vind het een eer dat mijn leerlingen mij hebben genomineerd. Ik zie dagelijks het plezier dat zij aan muziek beleven en wat het met hun ontwikkeling en talent doet. Zij inspireren me om steeds nieuwe dingen te bedenken en het vak verder te ontwikkelen’, aldus Smit. 

Belang van muziekeducatie

De verkiezing vestigt de aandacht op het grote belang van de muziekdocent en muziekeducatie in het onderwijs, dat mede door het ministerie van OCW wordt onderstreept. Minister Ingrid van Engelshoven: ‘Met muziek kun je iets vertellen zonder woorden. Je doet het vaak samen met anderen. Het verbindt. Het doet een beroep op je creativiteit.’ Frank Helmink, directeur Buma Cultuur, kijkt tevreden terug op de verkiezing. ‘We willen dat muziek duurzaam wordt toegevoegd op scholen. En uit de grote belangstelling voor deze eerste editie van de verkiezing blijkt dat het belang van muziekeducatie door velen in het voortgezet onderwijs wordt onderstreept.’

Lees verder

Petra Smit van Amsterdamse CS Buitenveldert Muziekdocent van het Jaar 2018/19