Tropenmuseum Junior wint Autismevriendelijkheidsprijs 2018

12 april 2018

Het Tropenmuseum Junior is de winnaar van de Autismevriendelijkheidsprijs 2018 in de categorie ‘organisatie’. Eind 2017 lanceerde het museum een autismevriendelijke gids voor de kindertentoonstelling ZieZo Marokko. Hierdoor weten bezoekers precies wat ze te wachten staat.

Saskia Nyst, de maker van de gids, kwam op het idee toen zij merkte dat het museumbezoek voor sommige kinderen niet goed verliep. Volgens Nyst is het hoog tijd dat musea inclusiever worden. Nyst: ’Dankzij de invoering van passend onderwijs hebben basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs steeds meer kennis over autisme en ADHD. Maar in de museumwereld ontbreekt die kennis nog.’ Medewerkers van het Tropenmuseum Junior krijgen steeds vaker tips over hoe ze het museumbezoek voor iedereen aangenaam kunnen maken. 

‘Bijvoorbeeld door eerst duidelijk te vertellen hoe de komende vijftig minuten er in grote lijnen uit zien’, zegt Nyst. ‘Ook is het belangrijk dat kinderen snappen wat er van hen wordt verwacht. Duidelijke instructies zijn voor álle kinderen nuttig, maar kunnen voor een kind met autisme of ADHD het verschil betekenen tussen een succesvol museumbezoek en een faalervaring.’

Bron: ANP Pers Support